zasieg LTE + antena
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
zasieg LTE + antena
Witam,
Dostalem od PLAY, router mobiliny (huawei 5573) + pakiet internetu 100GB. NIestety w mojej miejscowosci jest bardzo slaby zasieg oryginalnej sieci PLAY, a chcialbym korzystac z LTE. Zaczalem sie rozgladac za antena i padlo na czesto polecany dual LTE firmy Cybertech 15dBi.
Generalnie routerek podlacze do TP-LINK 1043ND po ndis wiec moge wziac 5m kabel i nie ma problemu, ale jakos lubie miec zapas, jednak jesli strata ma byc duza to krotszy mi pasuje (nawet 3m moga byc). Moje pierwsze pytanie jest o dlugosc kabla? Czy jest duza strata pomiedzy 10m a 5m a np. 3 m?
Druga kwestia jest dla mnie wazniejsza, poniewaz aktualnie na dzialce poza domem mam ok 1-2 kreski LTE i predkosci w granicach 10/8 mbit. Nadajnik w lini prostej ~20km (nie ma literowki). Po drodze same pola i czysty horyzont bez zadnych przeszkod (widac golym okiem).
Sprawdzalem na BTS search i to chyba jedyny nadajnik w okolic. Teoretycznie jest jeszcze drugi (5km w lini prostej), ale za linia lasu i z niego chyba mi zasiegu nie sciaga.
Uzywalem aplikacji netmonitor i rowniez pokazala mi aktywny nadajnik lte ten drugi (20km ode mnie). Pytanie czy ta technologia dziala na takie odleglosci w ogole i to jakies przeklamanie? W zalaczniku zrzut ekranu z netmonitora.
Z gory dzieki za pomoc!
Dostalem od PLAY, router mobiliny (huawei 5573) + pakiet internetu 100GB. NIestety w mojej miejscowosci jest bardzo slaby zasieg oryginalnej sieci PLAY, a chcialbym korzystac z LTE. Zaczalem sie rozgladac za antena i padlo na czesto polecany dual LTE firmy Cybertech 15dBi.
Generalnie routerek podlacze do TP-LINK 1043ND po ndis wiec moge wziac 5m kabel i nie ma problemu, ale jakos lubie miec zapas, jednak jesli strata ma byc duza to krotszy mi pasuje (nawet 3m moga byc). Moje pierwsze pytanie jest o dlugosc kabla? Czy jest duza strata pomiedzy 10m a 5m a np. 3 m?
Druga kwestia jest dla mnie wazniejsza, poniewaz aktualnie na dzialce poza domem mam ok 1-2 kreski LTE i predkosci w granicach 10/8 mbit. Nadajnik w lini prostej ~20km (nie ma literowki). Po drodze same pola i czysty horyzont bez zadnych przeszkod (widac golym okiem).
Sprawdzalem na BTS search i to chyba jedyny nadajnik w okolic. Teoretycznie jest jeszcze drugi (5km w lini prostej), ale za linia lasu i z niego chyba mi zasiegu nie sciaga.
Uzywalem aplikacji netmonitor i rowniez pokazala mi aktywny nadajnik lte ten drugi (20km ode mnie). Pytanie czy ta technologia dziala na takie odleglosci w ogole i to jakies przeklamanie? W zalaczniku zrzut ekranu z netmonitora.
Z gory dzieki za pomoc!
-
- Użytkownik forum
Re: zasieg LTE + antena
Nikt nic nie doradzi? Troche poczytalem i juz wiem ze antene jak brac to tylko z zamontowanym na stale wtykiem N zenskim (antena bedzie na dachu).
-
- Guru bezprzewodowy
Kcynia ul. Krzywa 23, to Twój adres ?
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Guru bezprzewodowy
Akurat Netmonitor to pokazuje niezłe cuda. Najpierw podaj lokalizację bo w zasięg z 20km na LTE1800 raczej nikt nie wierzy.
-
- Użytkownik forum
Nie to jest miejscowosc w ktorej jest ten nadajnik (rzekomo) - pokazal mi to netmonitor.dzejk pisze:Kcynia ul. Krzywa 23, to Twój adres ?
Lokalizacja to Osiek nad Notecią, ul Leśna (niestety nie mam jeszcze numeru domu).
Generalnie plus budowy jest taki, że mam pok 100m npm + jeszcz wysokosc budynku. Nadajnik jest w linii prostej ok 20km (po drodze doslownie nie ma NIC na tej wysokosci a "na dole" sa tylko stawy i laki.
Tez mi sie nie chce wierzyc w lte na 20km, ale jednak dziala i nie wiem jak to wytlumaczyc. Z drugiej strony mam ten drugi nadajnik (miejscowosc Wyrzysk), ale jest on zasloniety doslownie sciana lasu(bardzo duza powierzchnia, rezerwat).
zalaczam zrzut z btsearch z krotkim opisem
-
- Użytkownik forum
Jutro moge zrobic testy, ale nie wiem jak sprawdzic na huawei 5573, do jakiego bts sie lacze? GUI nie ma takiej opcji, aplikacja na telefon rowniez, moze ktos zna jakies tajne komendy aby na tym mifi ogarnac ID bts?
-
- Guru bezprzewodowy
Jak nie z Wyrzyska, to możesz się łączyć z lte 800 z Sadek.
Musiałbyś podjechać blisko nadajnika i porównać numery, z tym co podaje program na smartfonie.
Chyba, że infolinia play lub ktoś z ich forum coś podpowie.
Musiałbyś podjechać blisko nadajnika i porównać numery, z tym co podaje program na smartfonie.
Chyba, że infolinia play lub ktoś z ich forum coś podpowie.
-
- Użytkownik forum
No tak chyba bede musial zrobic, jednak telefon z androidem mialem tylko na chwile.
Czy ktos zna aplikacje podobne do netmonitor na iphone?
Dam znać, co wyszło z badań
A, i ktoś mi może podpowie jak to jest z długością kabla? strata 0,3 dBm na 1m to prawdziwa wartość?
Czy ktos zna aplikacje podobne do netmonitor na iphone?
Dam znać, co wyszło z badań

A, i ktoś mi może podpowie jak to jest z długością kabla? strata 0,3 dBm na 1m to prawdziwa wartość?
-
- Guru bezprzewodowy
przy dobrym kablu, tak.
Jak będziesz pod nadajnikiem, to od razu zrób też speedtesta.
Jak będziesz pod nadajnikiem, to od razu zrób też speedtesta.
-
- Guru bezprzewodowy
Na E5573 działa http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/c ... ltewatch_h Pobierasz, logujesz się na MiFi i wymuszasz po kolei LTE1800 i LTE800, sprawdzasz parametry sygnału i Global Cell ID.
-
- Użytkownik forum
Bylem dzis w Wyrzysku, niestety nie mialem telefonu z Androidem i zrobilem pomiary na iphone, ale nie mam numeru btsa.
Jednak wracajac do mojej miejscowosci caly czas patrzylem na zasieg telefonu i chyba macie racje ze to sygnal z Wyrzyska.
Generalnie zamowilem antene z cybertecha i jak tylko dojdzie, podlacze i zobaczymy jakie efekty (skieruje na Wyrzysk i zrobie pomiar, a pozniej na Kcynie - zobaczymy co wyjdzie, Sadki odpadaja bo nie mam anteny na lte800).
Pomiary zrobione w Wyrzysku (ok 2-2,5km od BTS w lini prostej, telefon byl w aucie):
http://www.speedtest.net/my-result/i/1627202550
http://www.speedtest.net/my-result/i/1627200968
Jednak wracajac do mojej miejscowosci caly czas patrzylem na zasieg telefonu i chyba macie racje ze to sygnal z Wyrzyska.
Generalnie zamowilem antene z cybertecha i jak tylko dojdzie, podlacze i zobaczymy jakie efekty (skieruje na Wyrzysk i zrobie pomiar, a pozniej na Kcynie - zobaczymy co wyjdzie, Sadki odpadaja bo nie mam anteny na lte800).
Pomiary zrobione w Wyrzysku (ok 2-2,5km od BTS w lini prostej, telefon byl w aucie):
http://www.speedtest.net/my-result/i/1627202550
http://www.speedtest.net/my-result/i/1627200968
Ostatnio zmieniony 2016-04-25, 20:25 przez alhaz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Jak tylko bede mial antene, zrobie pomiary i sprawdze nr bts - dzieki za podpowiedz z softem!matek451 pisze:Na E5573 działa http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/c ... ltewatch_h Pobierasz, logujesz się na MiFi i wymuszasz po kolei LTE1800 i LTE800, sprawdzasz parametry sygnału i Global Cell ID.
-
- Użytkownik forum
double post - do usuniecia.
- Kozak_Barabasz
- Stały użytkownik forum
Witam koledzy,
Mam problem z anteną ....
Otóż po dokręceniu anteny, znacznie pogarszają mi się parametry sieci.
Antenę mam taką i zdaję sobie sprawę, że nie jest najwyższych lotów ale powinna coś tam pomóc a nie szkodzić ...
Sieć P4 więc nie oczekuję szału jak w Plusie, no ale jednak coś tam mogłoby to lepiej chodzić, niż 10Mb
Pomiary:
Bez anten:
RSSI:59
RSRP:86
ping:18
download:13Mb
upload:11Mb
Z anteną:
RSSI:67
RSRP:92
ping:24
download:8,9Mb
upload:6Mb
Mam problem z anteną ....
Otóż po dokręceniu anteny, znacznie pogarszają mi się parametry sieci.
Antenę mam taką i zdaję sobie sprawę, że nie jest najwyższych lotów ale powinna coś tam pomóc a nie szkodzić ...
Sieć P4 więc nie oczekuję szału jak w Plusie, no ale jednak coś tam mogłoby to lepiej chodzić, niż 10Mb
Pomiary:
Bez anten:
RSSI:59
RSRP:86
ping:18
download:13Mb
upload:11Mb
Z anteną:
RSSI:67
RSRP:92
ping:24
download:8,9Mb
upload:6Mb
Ostatnio zmieniony 2016-04-26, 13:31 przez Kozak_Barabasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- onken
- ** Moderator **
Hmmm
Wzmocnienie 41dBi ??
Odrazu widać co za ściema sprzedawca.
Sprzedał Ci chłam, oddaj to w cholerę.
Kabelek 5m też się nadaje do tego jak telefoniczny do 230 V...
Wzmocnienie 41dBi ??
Odrazu widać co za ściema sprzedawca.
Sprzedał Ci chłam, oddaj to w cholerę.
Kabelek 5m też się nadaje do tego jak telefoniczny do 230 V...
- wojteks
- *** Administrator ***
To elektrośmieć, zwróć do sprzedawcy.Kozak_Barabasz pisze:Antenę mam taką i zdaję sonie sprawę
Nie pomagam na PW!
- Kozak_Barabasz
- Stały użytkownik forum
Rozumiem, że z cybertechu najlepiej coś kupić ?
-
- Użytkownik forum
Zrobilem dzis testy. Niestety macie racje i zasieg jest z Wyrzyska, ktory jest dokladnie za sciana drzew.
Sam modem wystawiony na parapet ma 3 kreski zasiegu LTE i predkosci ~10/10...
Po podłączeniu anteny i skierowaniu na drzewa (czyli w stronę nadajnika z Wyrzyska) jest tylko gorzej...
Generalnie nie wiem co dalej robić, bo pomysły mi się skończyły.
Sam modem wystawiony na parapet ma 3 kreski zasiegu LTE i predkosci ~10/10...
Po podłączeniu anteny i skierowaniu na drzewa (czyli w stronę nadajnika z Wyrzyska) jest tylko gorzej...
Generalnie nie wiem co dalej robić, bo pomysły mi się skończyły.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Witaj w klubie , liście wyrosły LTE się kończy zostało 16 % , będzie trzeba się przerzucić na UMTS 900 .poz Hermogenes
-
- Użytkownik forum
A są jakies anteny do HSPA+? Bo moja aktualna dual mimo od cybertecha to chyba na smietnik sie nadajeHermogenes pisze:Witaj w klubie , liście wyrosły LTE się kończy zostało 16 % , będzie trzeba się przerzucić na UMTS 900 .poz Hermogenes

- wojteks
- *** Administrator ***
Na pasmo 900 czy 2100MHz?alhaz pisze:A są jakies anteny do HSPA+?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
900, bo z tego co widze na btsearch to u mnie 2100 nigdzie nie ma, oprocz tego samego nadajnika w Wyrzysku, który lapal mi lte...wojteks pisze:Na pasmo 900 czy 2100MHz?alhaz pisze:A są jakies anteny do HSPA+?
Na umts900 jestem w stanie prowadzic videorozmowy typu skype? Jak wygladaja pingi przy tym?
Cos tak czuje, ze jednak chyba czeka mnie radiowka od lokalnego dostawcy...

-
- Użytkownik forum
Panowie, pogoglowalem troche o antenach i dla mnie chyba ratunkiem jest antena dookolna dla LTE. Wiem ze to badziew dlatego kupilem panelowke kierunkowa od cybertecha, jednak bts z Wyrzyska jest centralnie za lasem u mnie wiec nic to nie daje a wyniki sa duzo gorsze.
Sam modem wystawiony na parapet lapie mi 3 kreski LTE i predkosci w granicach ~10/8. Czy zakup takiej anteny cos pomoze? Ma ktos z tym jakies doswiadczenia albo moze doradzic dobra dookolna antente do LTE, ktora chociaz troche pomoze mi z lepszym zasiegiem?
http://yagi.pl/antena-dooklna-dual-hspa ... -1965.html
Sam modem wystawiony na parapet lapie mi 3 kreski LTE i predkosci w granicach ~10/8. Czy zakup takiej anteny cos pomoze? Ma ktos z tym jakies doswiadczenia albo moze doradzic dobra dookolna antente do LTE, ktora chociaz troche pomoze mi z lepszym zasiegiem?
-
- Użytkownik forum
Odleglość w lini prostej od nadajnika w Wyrzysku to ~3,88km wiec chyba jednak kwalifikuje się do anteny dualnej a nie kierunkowejalhaz pisze:Panowie, pogoglowalem troche o antenach i dla mnie chyba ratunkiem jest antena dookolna dla LTE. Wiem ze to badziew dlatego kupilem panelowke kierunkowa od cybertecha, jednak bts z Wyrzyska jest centralnie za lasem u mnie wiec nic to nie daje a wyniki sa duzo gorsze.

-
- Użytkownik forum
Panowie, czy ktoś moze się wypowiedzieć o tych antenach dookolnych z linka? Brac czy olac sprawe do konca?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na jakiej częstotliwości to LTE działa? Jaki budżet? Myślisz o montażu gdzieś na dachu czy w domu?
Generalnie, jak dla mnie, na te antenki skoda pieniędzy. Przy tym rodzaju kabla, jego długości i złączach, które również tłumią (każde) to te antenki będą tłumić sygnał, a nie go wzmacniać, szczególnie przy częstotliwości powyżej 1 GHz.
W sieci (zagraniczne sklepy) są dobre anteny dookólne, ale kosztują sporo. Zastanów się czy nie lepiej umiejscowić gdzieś wysoko modem z routerem w plastikowej puszcze, z zasilaniem PoE. Najprawdopodobniej taniej wyjdzie niż dobre anteny, kable i złącza.
Generalnie, jak dla mnie, na te antenki skoda pieniędzy. Przy tym rodzaju kabla, jego długości i złączach, które również tłumią (każde) to te antenki będą tłumić sygnał, a nie go wzmacniać, szczególnie przy częstotliwości powyżej 1 GHz.
W sieci (zagraniczne sklepy) są dobre anteny dookólne, ale kosztują sporo. Zastanów się czy nie lepiej umiejscowić gdzieś wysoko modem z routerem w plastikowej puszcze, z zasilaniem PoE. Najprawdopodobniej taniej wyjdzie niż dobre anteny, kable i złącza.
-
- Użytkownik forum
1800 i 2100 aktualnie (ale pewnie 2100 na taka odleglosc nie dojdzie nawet). Napisalem do tego sklepu i poprosilem o inna dookolna 12dBi + 3m kabla. Antena pojdzie na dach i zobaczymy czy pomoze, jak nie to zawsze moge oddac.ja.michal pisze:Na jakiej częstotliwości to LTE działa? Jaki budżet? Myślisz o montażu gdzieś na dachu czy w domu?
Jak tylko bede mial antene to poinformuje o wynikach

-
- Użytkownik forum
Dziś próbowałem zamówić antenę z yagi.pl, ale ta firma ma takie cwaniacke podejście do klienta, że podziękowałem. Antena 12 dBi kosztuje u nich 99pln netto, poprosiłem o kabel 2x3m to mi doliczyli ponad 100pln. Czy rzeczywiście tyle kosztują kable? Bo wydaje mi się, że chcieli mnie tylko naciągnąć i podziękowałem...
-
- Guru bezprzewodowy
No i w ten sposób zaoszczędziłeś trochę kasy. Nikt zorientowany nie kupi nic u handlarza spod Tarnowa. sam opis tej antenki z linka to jeden wielki pic i bełkot marketingowy. Szczytem idiotyzmu jest napisanie o kablu RG174U jako niskostratnym, ten kabel stosuje się do konektorów 20-30cm. Jego tłumienność przy 900MHz to 0,8-0,9 dB/m. Przy wyższych częstotliwościach 2db/m i więcej. 5 m tego kabelka to przy LTE1800 czy 2100 to strata ponad 10dB. żaden szanujący się producent/ sprzedawca nie zastosuje tego do anten.