zmieniłem ostatnio adres zamieszkania i teraz jest to domek jednorodzinny tyle że nie mam możliwości po kablu (netia,neostrada)
więc zacząłem się zastanawiać nad LTE od któregoś z operatorów,
jak na razie przeglądam oferty dopytuje i myślę co najlepiej się kalkuluje (Play, Orange, Plus, T-mobile, CyfrowyPolsat(net z Plusa) Aero2, RedBull.. i więcej chyba nie kojarzę)
chciałbym jak wiadomo -dużo i za jak najmniejsze pieniądze - oczekuje możliwości pobrania 30-50GB miesięcznie, z transferem minimum 12-20Mbps najlepiej jak najbardziej stabilnego żeby nie spadało do np. 2mbps...
to co zauważyłem u siebie w mieszkaniu na telefonach - jak na razie Play(huawei p8)(5-12mbps) i Plus(huawei p8lite)(12-22mbps) to Plus ciagnie 2x wiecej jak Play
dziś przeprowadzę testy jeszcze na tablecie z orange i na iphonie z T-mobilem wiec zobaczymy jak wypada reszta.
pytanie teraz jeszcze o sprzęt, bo czytam już od kilku dni jaki modem wybrać, czy potrzebna antena, czy router z karta, czy play 4g ultra coś robi, czy jak router to antena zewnetrzna potrzebna itd. itp. i niestety zawsze trafiam na bełkot sieciowców którzy robią wywody tak jakby encyklopedię pisali - dla mnie laika co do sieci (defacto po informatyce - ale inny dział) jest to czarna magia i chciałbym konkrety: to złe - to dobre...
więc to tym nudnym wstępie konkrety:
dostęp do LTE:
TAK
lokalizacja najbliższego nadajnika:
nie mam pojęcia
LTE łapane w mieszkaniu na telefonie:
tak; Plus,t-mobile,orange - nonstop, play - przepina co chwila, częściej widzę H+ niż LTE
Oczekiwania:
oglądać streamingi bez problemu, obstawiam że minimimum 10Mbps by wypadało, jak będzie to co piszą w ulotkach - czyli 100Mbps to super, ale można to pewnie włożyć między bajki...
budżet:
jak będzie 200-300 to super jeśli faktycznie sprzet będzie działał jak należy, jeśli to 500-700 to też przeżyję bo to raz na kilka lat.
pytania:
jaki sprzęt?
jaka oferta się opłaca najbardziej - stosunek jakości do ceny?
czy jest możliwość wyciagnięcia jakimś sprzęcie 50++ Mbps ?
oferty na dzień dzisiejszy czyli maj 2016
Play:
59,99 =50GB
69,99 = no limit (czyli 100GB i albo zblokują do 1-2mbps albo nie)
ewentualny router/modem:
TP-Link Archer MR200 lub D-Link DWR 116 + modem Huawei E3372 LTE
Orange:
59,90 = 150GB
ewentualny router/modem:
Orange Airbox 2lub ZTE MF283+
Aero2:
karta 27zl + 30zl/mc za 30GB
PLUS:
sama karta:
50GB = 49,99
80GB = 69,99
ewentualny router/modem:
Modem zewnętrzny ODU-200 + Router Wi-Fi IDU-200
a wtedy:
50GB = 59,99
80GB = 79,99
T-mobile:
55GB = 35zl
ewentualny router/modem:
D-Link DWR-921 - 9zl
Huawei E5577C - 9zl
gdzieś znalazłem opinie ze RedBullMobile ma taka super oferte ale na ich stronie jakos ciężko mi cos odszukać
może macie jakieś inne alternatywy dla tych wyżej - jak również czy ich modemy są coś warte
z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi - odpowiedzi
pozdrawiam.