internet mobilny w pensjonacie - porada

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kuba259
Początkujący użytkownik forum

internet mobilny w pensjonacie - porada

Post autor: kuba259 »

Witam,

Czy ktoś z tutejszych użytkowników znających się na sieciach bezprzewodowych mógłby mi doradzić czy dobrym pomysłem jest pokrycie pensjonatu siecią WIFI z routera D-Link DWR-921, ZTE MF283+ LTE lub Huawei B315? Pensjonat ma 5 pokoi na parterze i 8 pokoi na I pietrze. Czy taki internet LTE z karty jakiegokolwiek operatora sa rade i czy te routery wytrzymają połączenia np. 20-30 urządzeń jednocześnie? Czy wzmocnienie tego wifi np. D-LINK DAP-1330 REPEATER będzie miało sens?

Dzięki!
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: internet mobilny w pensjonacie - porada

Post autor: radius »

1. Internet mobilny ma limity. Przyjedzie Ci taki letnik z laptopem gdzie będzie miał uTorrenta i cały transfer wykorzysta Ci w kilka godzin.

2. Światłowód doprowadź, miedź (np. VDSL Orange) lub znajdź jakąś inną nielimitowaną alternatywę, np. radiolinię od operatora GSM (jeżeli widzisz wieże komórkowe).

3. Zapytaj też tutaj czy ktoś by Cię podłączył: https://trzepak.pl/viewforum.php?f=27

4. B315 ma gorszy zasięg niż TP-Link TL-WR1043ND. Reszty nie mam, więc się nie wypowiem.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
kuba259

1. No własnie mam możliwość internetu bezlimitu u jednego operatora lub z limitem 500 GB a po wykorzystaniu spadek predkości do 1MB/s, dlatego to mnie zainteresowało.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W pensjonacie, to moje zdanie, lepiej zbudować sieć rozdzielając ją. Sieć WiFi jako coś niezależnego, łącze do internetu oddzielnie (router z WAN). Można to zrobić np. używając sprzętu Ubiquiti. Jakieś 2-3 UniFi AP zasilane przez PoE (ciągniemy tylko kabel Ethernet) z routera EdgeRouter™ X SFP [ER-X-SFP] (można by było dać switch i bramę UniFi, koszty będą większe, ale będzie wszystko "z jednej rodziny"), do którego podłączasz dowolne źródło internetu po kablu (na początku można dać internet komórkowy, a później zmienić na inne łącze). Sprzęt jest skalowalny, możesz dokładać inne AP jeśli potrzeba, możesz dokładać AP na zewnątrz, dodać podgląd wizyjny, itd. Można ustawić zasady ruchu w sieci czy danym AP (limit prędkości, ilości GB, czas dostępu, etc).
Tutaj znajdziesz więcej informacji: https://www.ubnt.com/enterprise/software/
W tym PDFie ładnie jest pokazane co i jak: https://dl.ubnt.com/guides/UniFi/UniFi_ ... _V4_UG.pdf
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kuba259 pisze:czy dobrym pomysłem jest pokrycie pensjonatu siecią WIFI z routera D-Link DWR-921, ZTE MF283+ LTE lub Huawei B315?
Nie, musisz mieć router z podziałem pasma i limitem transferu (żeby jeden użytkownik nie wyssał całego limitu) i logowaniem kto gdzie się łączy (tak na wszelki wypadek), sieć musi być szyfrowana (WPA/WPA2-PSK). Nie zrobisz tego wspomnianymi tanimi routerami. Do tego kilka AP, np. wspomniane
ja.michal pisze:Ubiquiti. Jakieś 2-3 UniFi AP zasilane przez PoE
Nie pomagam na PW!
kuba259

ja.michal pisze: Jakieś 2-3 UniFi AP zasilane przez PoE (ciągniemy tylko kabel Ethernet) z routera EdgeRouter™ X SFP [ER-X-SFP] (można by było dać switch i bramę UniFi, koszty będą większe, ale będzie wszystko "z jednej rodziny"), do którego podłączasz dowolne źródło internetu po kablu (na początku można dać internet komórkowy, a później zmienić na inne łącze).
Czyli mogę wziąć od operatora jeden z tych wyżej wspomnianych routerów i do niego podłączyć EdgeRouter™ X-SFP i dalej ciągnąć sieć? Niestety na kablu jedyna opcja tam to internet z orange maks 10 Mb, a internet mobilny osiąga prędkość 25-40 Mb. A drugim plusem jest to, że po sezonie internet możemy sobie zabrać i nie płacimy na darmo, bo poza sezonem nikt tam nie użytkuje internetu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

kuba259 pisze:Czyli mogę wziąć od operatora jeden z tych wyżej wspomnianych routerów i do niego podłączyć EdgeRouter™ X-SFP i dalej ciągnąć sieć?
Dokładnie. EdgeRouter (jako przykład) staje się twoim głównym routerem, a sprzęt od operatora modemem do LTE (można wyłączyć Wi-Fi, zrobić bridge z sieci LTE na port ethernet).

Nie jestem pewien czy będą dostępne wtedy wszystkie funkcjonalnosci, ale AP UniFi można podłączyć do innego routera jak wspomniany router od operatora (musi mieć wejścia LAN). Pomijamy wtedy EdgeRouter, ale musimy użyć dodatkowo adapterów do PoE, aby zasilić UniFi. Same UniFi ustawiamy przez aplikację od Ubiquiti. Jak napisałem wyżej, nie jestem pewien czy wszystkie funkcjonalności będą wtedy działać (qos, limit prędkości czy danych) więc najlepiej będzie zapoznać się z instrukcjami na stronie Ubiquiti i informacjami w sieci od innych użytkowników.
kuba259

a co sądzicie o połączeniu D-Link PWR 921 jako modem z TP-Link Archer C8 jako router? Czy da radę coś takiego zrobić? A może lepiej zakupić Tp-Link Archer MR200?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:zrobić bridge z sieci LTE na port ethernet
Na którym routerze od opów się da?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Na Huawei D100. :D
ODPOWIEDZ