ODU-IDU czy wewnętrzyny WIELKOPLSKA

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KingWLKP
Początkujący użytkownik forum

ODU-IDU czy wewnętrzyny WIELKOPLSKA

Post autor: KingWLKP »

Witam serdecznie wszystkich na forum.
Jutro zamierzam zakupić internet w CP wraz z TV. Przeczytałem bardzo dużo tematów na forum, jednak mam jeszcze sporo wątpliwości.

Mieszkam w wielkopolsce, łapie maszt Plusa Plus (26001) ID: 33128
Dobramyśl (Garzyn), maszt własny

W opisie widnieje, że ma on częstotliwość 900Mhz. Z tego co wyczytałem LTE w Plusie chodzi jedynie na 1800, na 900 nie ma LTE. U mnie w domu (2,5km od masztu, bez żadnych przeszkód), na telefonie komórkowym łapie LTE - prędkości kręcą się wewnątrz około 8mb/s dl a na zewnątrz 15-18mb/s dl.
Czy jest to według Was zasięg LTE, czy HSPA+? Zaznaczam, że na telefonie żony również wyświetla LTE.

Myślę nad zabraniem zestawu ODU-IDU 200 - jednak wyczytałem na forum, że obsługuje 800 i 1800, jednak nie 900Mhz. Czy wymieniony zestaw będzie w miarę działał na tym maszcie, czy też lepiej zabrać domowy E3372?

Jeśli pytam o coś, co zostało już opisane na forum, to z góry przepraszam i liczę na wyrozumiałość:)
KingWLKP

Re: ODU-IDU czy wewnętrzyny WIELKOPLSKA

Zapomniałem dodać, ze na B315 wyciąga mi wewnątrz rownież około 7-8, lecz pokazuje zasięg LTE.
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

Dokładnie gdzie mieszkasz? Miejscowość podaj.

Jak w telefonie pokazuje LTE to jest LTE. Nie HSPA na 900, tylko LTE na 800Mhz lub na 1800Mhz. W Dobramyślu jest LTE800.
KingWLKP pisze:Zapomniałem dodać, ze na B315 wyciąga mi wewnątrz rownież około 7-8, lecz pokazuje zasięg LTE.
To po co Ci ten chłam ODU-IDU jak masz B315? Dokup do tego anteny na odpowiednią częstotliwość i to wszystko. Tylko najpierw określ tę częstotliwośc Np. za pomocą LTE WATCH.
KingWLKP

Miejscowość Pawłowice ul. Wielkopolska.
Dzięki za podpowiedz. Czyli przeszło mi z odu-idu:)
Ja łapie maszt właśnie Dobramysl, czyli 800mhz. Dokupie antenę zewnętrzna i będę śmigał na tym B315. Tylko jeszcze pytanie- antenę chce przymocować do komina na środku dachu. Dach pokryty blachodachówka. Nie będzie to miało znaczenia jeśli chodzi o zakłócenia? I jak można prosić, to jeszcze jakaś podpowiedz co do anteny do 200pln-ów:)
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

No dobrze, że przeszedł Ci ten Odu-Idu bo to słaby wybór.

Do Lte800 ta antena będzie najlepsza. http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7027.htm
Na rzie jedna Ci wystarczy bo w Polsacie nie ma MIMO na 800.
Możesz oczywiście kupić mniej przewodu.

Blachodachówka nie przeszkadza.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

jak nie ma, jak jest mimo na 800 :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Już jest mimo LTE800. U wszystkich operatorów. Faktycznie nie było w Plusie/Sferii, było siso, ale zmienili to na mimo gdy pozostali operatorzy zaczęli budować sieć LTE800 pozostali operatorzy.
KingWLKP

Czyli ta polecona antena może być, czy lepiej wziąć jakaś z mimo? I jeszcze jedno pytanie, jak mogę sprawdzić te częstotliwości na bts obok mnie, bo w rejonie mam 3 bts plusa- wszystkie w zasięgu 5km, bez lasu i żadnych przeszkód a chciałbym wybrać Btsa z najlepszym transferem:) dzięki za zaangażowanie!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie słuchaj błędnych porad.W Dobramyślu działa BTS LTE800Sferii, podobnie w Dąbcze. BTS Krzemieniewo to tylko pozwolenie. No i oczywiście nie kupujesz żadnych anten na 800MHz czyli tych 2xATK-20. Zbędna inwestycja w LTE Sferii, który działa słabo. Zamiast tego próbujesz połączyć się z działającym BTS-em LTE1800Aero2 ( Mobylandu) w Rydzynie. Masz do niego około 8 km i na antenie Dual LTE na 1800MHz nie powinno być problemów. Polecane z Cybertecha lub Sorensena . Na LTE1800 Aero2 ma 20MHz pasma z MIMO i prędkości teoretycznie 4x większe. Jeśli masz B315 to zacznij od pobrania http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/c ... ltewatch_h Instalujesz na komputerze, logujesz się w nim na B315. Pozwala wymusić pasma LTE1800 i LTE800. Wymuszasz po kolei, sprawdzasz parametry sygnału ( program je pokazuje) oraz Global Cell ID( dla Plusa w systemie szesnastkowym to ID z pozwolenia UKE). Zobaczysz z którym BTS-em się łączysz i robisz speedtesty na poszczególnych pasmach. BTS-y w Wielkopolsce są potwierdzone przez kolegów z http://mapa.gsm.poznan.pl/
KingWLKP

A więc dzisiaj zrobiłem testy na LTE Watch. Niestety byłem zmuszony zrobić na Huawei E-5180, gdyż B315 został w biurze.

Testowałem na zewnątrz budynku z routerem połączony przez wifi. Test robiłem dziś (niedziela) godz. 16:00

Pasmo 800Mhz - każdorazowo łapie mi bazę nr (Global Cell ID) 8168-05 - odległość od bazy 2,4km bez żadnych przeszkód, widzę maszt.
RSRP-88dBm
RSSI-69dBm
RSRQ-9,9dB
SINR-9,8dB

transfer D-7mb/s U-4mb/s

Pasmo 1800Mhz - każdorazowo łapie bazę nr (Global Cell ID) 8095-01 - odległość od bazy 8,4km również bez przeszkód czy lasu - masztu nie widzę.
RSRP-124dBm
RSSI-91dBm
RSRQ-14dBm
SINR-8dBm

transfer mocno się różni - raz było D-0,14mb/s U-0,1mb/s a raz D-14mb/s U-12mb/s

Więc jestem teraz w wielkiej kropce - czy z tego pasma LTE1800 przy antenie Cybertecha 15dBm dual jestem w stanie jeszcze coś wyciągnąć? Czy lepiej pójść w to LTE800 i nastawić się na mniejszy transfer?

Nie wiem czy E-5180 ma lepsze anteny niż B315, może zrobię jeszcze testy na B315?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Test na LTE1800 pokazuje,że łączysz się z BTS-em LTE1800Aero2 w Lesznie, Kąkolewska 21. Niestety ale ten BTS jest ponad 10 km od ciebie z tego kawał przez las. Spróbuj wystawić router na zewnątrz od strony Rydzyny i zobacz czy Global Cell ID zmieni się na 83BF czyli na ID 33727 dla BTS-a Rydzyna i jeśli tak to jakie będą parametry sygnału LTE i prędkości. Ten LTE800 to ID33128 czyli Dobramyśl. Warto by zrobić testy LTE800Sferii w pobliżu BTS-ów Dobramyśl i Dąbcze i sprawdzić jakie zapewniają prędkości przy dobrych parametrach sygnału. Podobnie z LTE1800 w Rydzynie i tym w Lesznie. Pozwoli to sprawdzić obciążenie tych BTS-ów bo w Plusie bywa różnie. Pomoże to w doborze anteny, zawsze zresztą możesz zwrócić antenę po teście.
KingWLKP

Jutro to ogarnę, podjadę pod każdą stację. Mogę testy wykonać telefonem czy lepiej routerem? W razie W mam przetwornice samochodową.
Sprawdzałem już po drodze do pracy na telefonie Dobramyśl i 100 metrów od masztu pokazuje mi jedynie D-3mb/s a U-4mb/s, więc średnio.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

SINR ma wartości ujemne czy sam dodałeś minusy przed wartością?
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

Stacja w Krzemieniewie w Lipcu uzyska LTE800.
W pierwszej kolejności sprawdź stację w Rydzynie, jeśli chodzi o LTE1800 to blisko masz także Poniec, ale byłem tam niedawno i stacja jest mocno obciążona.
KingWLKP

ja.michal pisze:SINR ma wartości ujemne czy sam dodałeś minusy przed wartością?
Sam dodałem te minusy - jako myślniki. Sorry za wprowadzenie w błąd.
Czekam na antenę 1800 z Cybertecha i rozpoczynam testy. Tak bez słodzenia to cieszę się, że na forum panuje taka atmosfera i pomimo faktu, iż jestem "żółtodziobem", to nikt nie zlewa tematu i wszyscy pomagają:)

Dziś na telefonie w Rydzynie osiągi rzędu D-45mb/s i U-9,5 - jednak godzina testu to 13:30.
Dąbcze D-7,1mb/s U-4,4mb/s - 15 minut prędzej niż w Rydzynie:)

PS. Skoro Poniec jest obciążony, to Rydzyna będzie jeszcze bardziej - jest to okolica podmiejskich domków jednorodzinnych (takie zaplecze noclegowe dla Leszna), która w strasznym tempie się rozrasta a do tego również okoliczne wioski :/ Ale przetestuję i zobaczę. Wrzucę później wyniki na forum. Ale myślę, że jednak warto powalczyć z uwagi na te osiągi.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

KingWLKP pisze:Sam dodałem te minusy - jako myślniki. Sorry za wprowadzenie w błąd..
To trochę zmienia postać rzeczy. ;) Skoro SINR ma wartość 8 na plusie to jest dobrze, ale może być jeszcze lepiej. :)
ODPOWIEDZ