budżetowy zestaw dla RBM Mobile/Play Online na Kartę

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
R Mad
Stały użytkownik forum

budżetowy zestaw dla RBM Mobile/Play Online na Kartę

Post autor: R Mad »

Witam,

Udało mi się ustalić, że w mojej lokalizacji dam radę złapać przyzwoity sygnał 3G/LTE z Play, z tym, że LTE śmiga o wiele lepiej, bo jest to nawet 25 megabitów w odległości około 11 km od BTSa. Zatem niebawem planuję zakup oferty RBM Mobile bądź Play Online na Kartę. Teraz kwestia sprzętu. Nie ukrywam, że chciałbym dobrać coś niedrogiego. O ile udało mi się ustalić, to częstym zestawem jest modem Huawei E3272 w wersji Hilink + router TP Link TL MR-3420 v2 + antena, najpewniej Cybertech LTE/4G 15dBi MIMO. Niestety, taki zestaw, nawet jeśli router i modem uda się kupić używane, to i tak całość będzie troszkę kosztować. Zatem czy jest jakaś tańsza alternatywa? Domyślam się, że na dobrej antenie nie ma co oszczędzać, ale może zamiast modemu i routera osobna można kupić jakiś router z wejściem na sim?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: budżetowy zestaw dla RBM Mobile/Play Online na Kartę

Post autor: matek451 »

Można http://allegro.pl/router-lte-huawei-e51 ... 37036.html , za około 200 zł można też kupić B593s-22. Zestaw E3372 z MR-3420v2 to kiepściutki wybór.Dla ludzi kochających problemy.
R Mad
Stały użytkownik forum

Rozumiem. Akurat znam parę osób, które korzystają z E3372 i MR-3420v2, i o dziwo jakoś im się to sprawuje. W każdym razie dzięki za propozycję, to chyba coś dla mnie. Im prostsza konfiguracja tym lepiej.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

R Mad pisze:Rozumiem. Akurat znam parę osób, które korzystają z E3372 i MR-3420v2, i o dziwo jakoś im się to sprawuje.
A co mają ci powiedzieć że kupili szajs?! Z najtańszych budżetowych to konstrukcje Huawei E5573, E5180...już od ok. 150zł.
jareq
R Mad
Stały użytkownik forum

Trochę źle się wyraziłem, może nie tyle ktoś mi zachwala taki zestaw, co sam widziałem, że to po prostu działa. Sam pożyczyłem od kogoś taki sprzęt, by wybadać jak to u mnie jest z zasięgiem. Miałem to parę dni i nic się nie działo, aczkolwiek nie zarzekam się, że jest to super wybór. Tak z ciekawości zapytam jakie są najbardziej odczuwalne minusy takiego kompletu? Nie, żebym dalej się na to upierał, ale tak po prostu pytam z ciekawości.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

MR-3420v2 ma kłopoty z zasilaniem modemu LTE po USB, potrzebne dodatkowe jego zasilanie np. aktywny HUB. Na OFW działa słabo , potrafi zrywać połączenie po WiFi, szczególnie przy dużych prędkościach LTE, resetuje też modem. Trochę lepiej działa z modemami HiLink szczególnie po zmianie na Gargoyle. Ten router ma za mało pamięci flash oraz słabe CPU, tylko 4MB pamięci nie pozwalają na zainstalowanie na nim OpenWRT - Chaos Calmer od Cezarego z LUCI. Nie uruchomisz więc na nim E3372s-153 w wersji zwykłej działającego w trybie NCM. Ta ilość wad jest wystarczająca aby sobie odpuścić taki zestaw.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

matek451 pisze: działającego w trybie NCM.
Kolejną jest właśnie działanie sterownika NCM, dla którego ten router posiada zbyt mało pamięci RAM (32MB), co również często powoduje zwiechy/restarty.
jareq
ODPOWIEDZ