[CO KUPIĆ] Router DSL, WiFi, zarządzanie pasmem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
steraf
Początkujący użytkownik forum

[CO KUPIĆ] Router DSL, WiFi, zarządzanie pasmem

Post autor: steraf »

Cześć,

Potrzebuję router DSL (wejście z sieci LAN) z 4 portami RJ45, WiFi oraz zarządzaniem pasma. WiFi będzie brane "przez ścianę". Zarządzanie pasmem jest tutaj kluczowe. Z urządzenia będzie korzystało kilka osób na łączu 50 Mbit. Część osób gra w gry online więc lagi w sytuacji gdy ktoś inny puści torrenty są niedopuszczalne. Jeszcze kilka lat temu większość routerów posiadała opcję QoS która raczej nic nie dawała... Słyszałem o możliwości ustawiania limitów pobierania/wysyłania na każdego użytkownika poprzez adres MAC, chyba lepiej po MAC niż wymuszanie ustawień adresów IP u poszczególnych użytkowników. Chyba że przypisanie adresów IP dla poszczególnych adresów MAC (da się tak?). Jeśli chodzi o budżet to nie podam dokładnie ponieważ nie wiem od ilu PLN zaczynają się urządzenia o w/w funkcjonalności... Jednak inwestycja na kwotę większa niż 200zł będzie dla mnie raczej niezbyt realna.
ODPOWIEDZ