Jaki LTE dostawca i sprzęt na wieś?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Yazgool
Początkujący użytkownik forum

Jaki LTE dostawca i sprzęt na wieś?

Post autor: Yazgool »

Witam.
Moja siostra mieszka na wsi gdzie jedyną opcją internetu jest internet mobilny z T-Mobile lub Oange. Obie sieci mają nadajniki zlokalizowane dokładnie w tym samym miejscu. Dwa nadajniki są widzialne, gołym okiem, z domu mojej siostry. Jeden jest oddalony o około 2.25 km, drugi o około 4 km.

Chciałbym prosić o pomoc w dobraniu usługodawcy i sprżetu. Jaki router i antenę zastosować?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki LTE dostawca i sprzęt na wieś?

Post autor: dzejk »

Podaj miejscowość. Mówisz o internecie na kartę, czy abonament ? Ile GB transferu będzie potrzebne miesięcznie (+/-) ?
Yazgool

Post autor: Yazgool »

Witaj dzejk.
Miejscowość to Jańczyn w gminie Białośliwie. Internet może byc abonamentowy lub na kartę. Transfer mieszięczny 20GB i więcej.
Słyszałem że można zastosować zewnętrzną antenę kierunkową i router aby poprawić jakość sygnału, jednak nie mam pojęcia jaki sprzęt do tego jest potrzebny.
Pozdrawiam
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

tak to wygląda, jeśli chodzi o pozwolenia na LTE link. Ale teren jest tak pagórkowaty, że przy porównaniu map operatorów jest nieciekawie lub te nadajniki nie pracują. Musiałbyś sam podjechać bliżej np. tego w Krostkowie i sprawdzić, czy działa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

BTS NetWorks Białośliwie działa tylko na UMTS900. Na BTS-ie NetWorks Krostkowo tez tylko UMTS900 ale działa już BTS LTE800 Orange. Informacja na podstawie http://mapa.gsm.poznan.pl/ Na tej podstawie wybór oczywisty czyli Orange. Oczywiście oferta tylko ze sprzętem, optymalna to http://www.orange.pl/kid,4002010828,id, ... ticle.html z routerem MF283+ i Lenovo TAB2A8 za 99 zł. $ m-ce za free a można też poczekać na kody rabatowe -20% na abonament. Wówczas za około 48 złx20m-cy masz internet 150+60GB( dwie karty SIM) z nocami bez limitu oraz sprzęt wart 800-900 zł. Router obsługuje LTE i UMTS900. Do tego antena 2x na 800MHz np. ATK-20 lub ATK-10/800-980. Możesz zrobić testy LTE na zewnątrz u siebie i w pobliżu BTS-a Korostkowo. Użyj telefonu z LTE i pre-paid z Orange.
Piheer
Użytkownik forum

Post autor: Piheer »

Matek, jak często są te kody i kiedy mogą być?
Piheer
Użytkownik forum

No i gdzie ich szukać? ;)
todi

Post autor: todi »

Rabat na abonament ,przy zamówieniu przez internet czekaj na czat z konsultantem i pytaj o rabat 20%.
Każdy konsultant ma pule rabatów , jak nie da jeden to drugi itd.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Piheer pisze:No i gdzie ich szukać? ;)
Możesz pytać tutaj http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... start=8490, możesz przez kanały oficjalne j.w. podał @todi (czat, rejestracja jakiegoś prepaid Orange-te promocje wchodzą cyklicznie co kilka tygodni poprzez portal Orange, czasami przez Groupon, Allegro-osobiście tak licytowałem za 9 zeta). ;)
jareq
Piheer
Użytkownik forum

Jarek, gdzie na allegro? Orange chyba tam nie sprzedaje
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Czasem sprzedaje :-)
marek_30
Stały użytkownik forum

Post autor: marek_30 »

Yazgool pisze:Dwa nadajniki są widzialne, gołym okiem, z domu mojej siostry. Jeden jest oddalony o około 2.25 km, drugi o około 4 km. ... Jaki router i antenę zastosować?
Nie kupuj anteny. Przy takich odległościach i widzialności to zbędny wydatek i jej zamontowanie wręcz może zaszkodzić.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Niezwykle śmiałe twierdzenie, bez znajomości parametrów sygnału wewnątrz domu i na zewnątrz. Na dodatek bez dokonania wyboru technologii i częstotliwości twierdzić że przy 4 km od BTS-a dojdzie do przesterowania sygnału, na jakiej podstawie?. Niczym nie poparte stwierdzenie a rada wręcz szkodliwa. Tylko testy pokażą czy zakup anteny konieczny, jeśli chce się w pełni wykorzystać możliwości sieci LTE800 Orange.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

marek_30 pisze: Nie kupuj anteny. Przy takich odległościach i widzialności to zbędny wydatek i jej zamontowanie wręcz może zaszkodzić.
Bardzo odważna wypowiedź, ja polecam każdemu zewnętrzną antenę przy odległości od ok. 500m+... (jak blisko o małym zysku-nawet kilka dB na zewnątrz będzie dawać lepszy efekt niż nawet 10dB wewnątrz). Jednakże stosowne decyzje należy podejmować po sprawdzeniu sygnału na modemie.
Piheer pisze:gdzie na allegro? Orange chyba tam nie sprzedaje
Czasami sprzedaje-ja akurat kupiłem, ale już kilka razy miałem e-mail z kodem za free od Orange po tej transakcji (przed również).
jareq
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

marek_30 pisze:
Yazgool pisze:Dwa nadajniki są widzialne, gołym okiem, z domu mojej siostry. Jeden jest oddalony o około 2.25 km, drugi o około 4 km. ... Jaki router i antenę zastosować?
Nie kupuj anteny. Przy takich odległościach i widzialności to zbędny wydatek i jej zamontowanie wręcz może zaszkodzić.
Nie słuchaj go. U mnie przy odległości 1800m od nadajnika ptrzy sile sygnały -78dB po montarzu anteny sygnał wskoczył do maksymalnie -55dB :)

Antema był apożyczona na chwilke przez znajomego który sobie ja kupił na działkę :) prędkości ponad 60Mb podczas czy teraz dochodzi do 30Mb a średnio mam ostatnio po 15Mb to z antena nie czułem popołudniowego zwolnienia cały czas pełna prędkość
ODPOWIEDZ