Plus GSM Lejek "FUP" nowe umowy 2016

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamil666
Specjalista bezprzewodowy-junior

Plus GSM Lejek "FUP" nowe umowy 2016

Post autor: kamil666 »

Hej,
może warto poruszyć temat lejka czyli FUP Plusa.
Ja mam neta od lutego, wcześniej max ok 240GB i bez lejka, teraz mam 285GB i przy 280GB miałem nałożony lejek który jeszcze działa, a działa od 3 dni.
Dokładnie mam DL 10Mb/s, a UL 3Mb/s.
Bez lejka wyciągam DL 70Mb/s, UL 35Mb/s.
Jak tam Wasze doświadczenia z lejkiem? :D
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Plus GSM Lejek "FUP" nowe umowy 2016

Post autor: jarek7714 »

kamil666 pisze: Ja mam neta od lutego, wcześniej max ok 240GB i bez lejka, teraz mam 285GB i przy 280GB miałem nałożony lejek który jeszcze działa, a działa od 3 dni.
Dokładnie mam DL 10Mb/s, a UL 3Mb/s.
Bez lejka wyciągam DL 70Mb/s, UL 35Mb/s.
Jak tam Wasze doświadczenia z lejkiem? :D
Mnie się skończył 2 letni kontrakt i nigdy nie miałem lejka (też nie zużywam więcej od 100GB). Po obciążeniu sieci widzę że praktycznie od roku Plus stosuje luźne zasady FUP-prędkości utrzymują się na powtarzalnym poziomie o tej porze Obrazek, a wcześniej były do ok. 2x wyższe (ta degradacja nastąpiła gwałtownie w miesiącach letnich ub.r i się utrzymuje-także pisanie że jaki ten "internet mobilny" jest nieprzewidywalny to fikcja, no ma miejsce lokalnie jedynie w miejscowościach turystycznych i terenach działkowych). ;)
jareq
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

;) Kończy mi się 2-letnia umowa najwyższy pakiet bez zmiany prędkości, tymczasem po 30GB podstawy zawsze lejek 1Mb/s każdego miesiąca :hyhy:
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Masz stare LTE, na nowym Power LTE 2.0 tak nie ma.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Darek.74 pisze:;) Kończy mi się 2-letnia umowa najwyższy pakiet bez zmiany prędkości, tymczasem po 30GB podstawy zawsze lejek 1Mb/s każdego miesiąca :hyhy:
Admin zrobił ci przysługę i wykasował posty w temacie o T-Mobile (RBM) [zacytował bym Twój post o prędkości w Plusie jaką osiągasz], bo nos ci nieprzeciętnie rośnie. W sieci jest kilkanaście/kilkadziesiąt osób którzy będą pisać bzdury na temat Plusa w zaparte. Niektórzy chociaż potrafią napisać prawdę

Kod: Zaznacz cały

..."Proszę pana/pani, nie jestem zainteresowany ponieważ to nie jest internet bez limitu."

"Jak to nie jest bez limitu? Oferuje panu 100/120GB za miesiąc!"

"Czyli pan/pani twierdzi że nie ma już polityki FUP i że nie będzie zmniejszona moja prędkość internetu przez cały miesiąc w przypadku gdzie ściągnę 200GB w jednym dniu jak to 5 razy mi się zdarzyło w ostatnich dwóch lat?... "
Napisz jeszcze że płacisz za tą usługę 99zł/miesiąc.
onken pisze:Masz stare LTE, na nowym Power LTE 2.0 tak nie ma.
Widzę że dyplomacja to Twoja specjalność. ;)
jareq
bartex03
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: bartex03 »

jarek7714 pisze:
Darek.74 pisze:;) Kończy mi się 2-letnia umowa najwyższy pakiet bez zmiany prędkości, tymczasem po 30GB podstawy zawsze lejek 1Mb/s każdego miesiąca :hyhy:
Admin zrobił ci przysługę i wykasował posty w temacie o T-Mobile (RBM) [zacytował bym Twój post o prędkości w Plusie jaką osiągasz], bo nos ci nieprzeciętnie rośnie. W sieci jest kilkanaście/kilkadziesiąt osób którzy będą pisać bzdury na temat Plusa w zaparte. Niektórzy chociaż potrafią napisać prawdę

..."Proszę pana/pani, nie jestem zainteresowany ponieważ to nie jest internet bez limitu."

"Jak to nie jest bez limitu? Oferuje panu 100/120GB za miesiąc!"

"Czyli pan/pani twierdzi że nie ma już polityki FUP i że nie będzie zmniejszona moja prędkość internetu przez cały miesiąc w przypadku gdzie ściągnę 200GB w jednym dniu jak to 5 razy mi się zdarzyło w ostatnich dwóch lat?... "
Napisz jeszcze że płacisz za tą usługę 99zł/miesiąc.
onken pisze:Masz stare LTE, na nowym Power LTE 2.0 tak nie ma.
Widzę że dyplomacja to Twoja specjalność. ;)
Jarek przecież wiesz że jakby Krzysio Zielony nie wciskał kitu od samego początku tylko powiedział co jest grane, to tematu o FUP dawno by nie bylo

onken może masz rację że w 2.0 jest coś lepiej, ale to oznacza jakie podejście Plus ma do Abonentów...

Teraz mają sraczkę i wydzwaniają np do mnie żebym zostawił choć 1 numer.
kamil666

290GB i taki oto wynik
Obrazek :gwiazdki: :kwasny:

jeszcze przed lejkiem miałem takie wyniki http://www.speedtest.pl/test/130440444

10/3Mb/s były znośne, ale 1Mb/s to porażka :mur:
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Kamil, tak z ciekawości płacisz za ile GB w pakiecie podstawowym ?

Bo sie motasz o pobrane prawie 300 GB ze nagle lejek masz...

Play zgodnie z regulaminem już po 100GB mógłby Ci zrobić lejek 2 Mb/s

Orange po 150 GB + pakiet główny też włącza lejek, wiec co tu biadolić :)
kamil666

Ja się nie motam i nie płacze. Wiedziałem na co się pisze i wiem jakie sa zapisy w regulaminie.
Mam chyba 60GB, ale z aktywną usługą LTE bez limitu zgodnie z tym co podpisywałem. Mi bardziej chodzi o pokazanie i uświadomienie innych po ilu GB są lejki.
Ostatnio gdzieś czytałem, że inny użytkownik miał wykorzystane 500GB i nie miał lejka. Orange podchodzi uczciwie i masz chyba 500GB, a później 10Mb/s i piszą o tym wprost.
Nie odbieraj tego jako motanie, gdybym nie chciał ich oferty to bym nie brał. Chce by w tym temacie ludzie podawali do ilu GB dobijają i kiedy pojawia się lejek. 10/3Mb/s było znośne, 1Mb/s to przeglądania stron wystarczy, ale jak coś chce pobrać to już kiepsko.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Ja osobiscie nie uzywam Plusa bo u mnie od kilku miesiecy osiągi to masakra.

Ale pamietam ze pierwsze ich Nolimit były jak inny kolega wyzej pisał, po pakiecie podstawowym lejek na 32kbps i nie ma zmiłuj ( w 90 % przypadków )

Ale jeśli ktoś ma dobry zasięg Plusa i nie przeciązone BTSy to w opcji SmartDom lub przy przedłuzeniu neta mozna miec naprawdę dobrą cene bo 50% rabatu i tanio nowy router ( to ostatnie nie w Polsacie - tam tylko wynajem :/ )
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

bartex03 pisze: przecież wiesz że jakby Krzysio Zielony nie wciskał kitu od samego początku tylko powiedział co jest grane, to tematu o FUP dawno by nie bylo
Pewnie że wiem-do lata 2015 był totalny bałagan: jedni ściągali tylko tyle co w pakiecie podstawowym, a inni ssali po kilkaset GB (od lata 2015 Plus poluzował FUP dla wszystkich-to że jeszcze sporadycznie zdarza się że usługa jest źle przypisana do karty SIM, to już skuteczna reklamacja załatwia takie błędy).
bartex03 pisze: Teraz mają sraczkę i wydzwaniają np do mnie żebym zostawił choć 1 numer.
Nie sądzę aby były znaczne liczby odchodzących abonentów (podsumowanie zobaczymy na koniec roku, w wynikach spółek Z.S.).
kamil666 pisze:290GB i taki oto wynik
Obrazek :gwiazdki: :kwasny:

jeszcze przed lejkiem miałem takie wyniki http://www.speedtest.pl/test/130440444

10/3Mb/s były znośne, ale 1Mb/s to porażka :mur:
To chyba coś ci się pomieszało, aby tyle ściągnąć w Orange musiałbyś mieć 2 abonamenty "Dla Domu" i już byś dochodził do lejka 1Mbps w "Strefie Domowej" , ba nawet deficytowy RBM przy takiej ilości danych biorąc pod uwagę pełny koszt utrzymania usługi x3, zapewne by kosztował drożej niż abonament w Plusie który "za pewne" posiadasz, a lejek mógłbyś mieć nawet od 1GB (tak jak jest u mnie-w godzinach szczytu ok. 1-3Mbps).
kamil666 pisze: Orange podchodzi uczciwie i masz chyba 500GB, a później 10Mb/s i piszą o tym wprost.
Nie odbieraj tego jako motanie, gdybym nie chciał ich oferty to bym nie brał. Chce by w tym temacie ludzie podawali do ilu GB dobijają i kiedy pojawia się lejek. 10/3Mb/s było znośne, 1Mb/s to przeglądania stron wystarczy, ale jak coś chce pobrać to już kiepsko.
W jakiej to taryfie dla klientów indywidualnych jest 500GB, a później lejek 10Mbps? Bo nie znam takiej oferty.
onken pisze: Ale pamietam ze pierwsze ich Nolimit były jak inny kolega wyzej pisał, po pakiecie podstawowym lejek na 32kbps i nie ma zmiłuj ( w 90 % przypadków )
To muszę powiedzieć że z pamięcią kiepsko u ciebie, przypomnę wpisem z Trzepaka 26.06.2014

Chłopaki musze sie pochwalic: ja rowniez od wczoraj jestem userem Power LTE. Opcja do 20 mega z tym smiesznym zestawem ODU-IDU. Co ciekawe, nie ma on pelnych 100 mega tylko 30. Wczoraj zapuscilem sciaganie i niestety rzymalo te 30 non stop, nawet po paru godzinach i w godzinach szczytu:

Obrazek

Na noc wylaczylem lapka zeby nie szumial a na rano zaczal troche wysylac - predkosc nestety niewiele spadla. Na razie mam pobrane 155GB i trzyma full-speed. A co ciekwe, boxa celowo amontowalem niechlujnej niz na zdjeciu, ktorym sie nie dawno chwalilem, tj polozylem na parapecie w poziomej polaryzacji okno w przeciwna strone niz BTS, BTS w odleglosci 900m, teren mocno zabudowany, sygnal RSRP -101, RSSI -68 i działa jak burza. Ale nie to jest najgorsze. Oprócz tego, ze konsultantka dała mi sprzet wart kilka stow za 3zl, to jeszcze wcisnela ten Paszport Korzysci ktory tylko bedzie umacnial przywiazanie potencjalnego klienta do marki. Nie wspominajac o tym, ze gdybym mial TV dla ubogich to placilbym za te cala zabawe z LTE tylko 35zl/mc. A konkurencja nadal daje za te kwote 2mb w pasmie nielicencjonoanym i krzyczy 70zl a 5/mc za wypozyczenie 7-letniego blackboxa. Mam nadzieje, ze to bedzie gwozd do trumny dla takich 
, byli tacy co w 2dni przerzucali ok. 300GB aby tylko pogrążyć konkurencję.
Podsumowując uważam że dla LTE800/1800 powinny być dzienne limity na abonenta 100GB/miesiąc i no-limit w nocy, bo takie są możliwości sieci LTE i zapotrzebowanie rynku na produkt że aby trzymać się jakości nie może być dziennych no-limitów (po wdrożeniu LTE2600 ten limit podstawowy znacząco może wzrosnąć, dobrą praktyką jest też uruchamianie LTE2100MHz).
jareq
kamil666

Co mi sie niby pomieszało i gdzie wspomniałem, że oferta 500GB dotyczy klienta indywidualnego?? Pod ofertę biorę wszystko co oferują operatorzy, ale nawet przy pakiecie firmowym tmobile jak i plus zostawiają sobie kruczki regulaminowe. Najuczciwiej w tym temacie podchodzi orange, ale u nich lte masz w strefie przypisanej.
Przy opisie oferty 30GB i usłudze LTE bez limitu jest info: "po wykorzystaniu pakietu danych będziesz mógł korzystać z Internetu LTE z prędkością do 5 MB/s." zaś przy 50GB jest info "po wykorzystaniu pakietu danych będziesz mógł korzystać z Internetu LTE bez limitu danych" czyli teoretycznie jest "DO", ale różnica zasadnicza z prędkością do, a w wyższym bez limitu danych lecz nie ma info nic o prędkości. Patrząc na to co piszą, to lepiej mieć 30GB od 50GB :facepalm:
280GB to nie jest jakoś dużo w skali miesiąca, mówimy tu o sumie pobrane + wysłane. Mam w domu monitoring który czasem podglądam, a poza tym w domu jest komputer stacjonarny, 3 laptopy + smartfony i tablety. Dzieciaki oglądają bajki na youtube, a dorośli HBO GO. To największe zyżycie jakie mam. Średnio w ok 200-230GB się mieszczę
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A co z limitem nocnym, masz uruchomiony? Jeśli tak to z jakim limitem i czy wliczyłeś do tych 280GB?
kamil666

Nie mam limitu nocnego z tego co kojarzę, mam wyłączone wszystkie pakiety płatne dodatkowo. Pakiet LTE bez limitu mam w cenie.
Nie potrzebuje limitu nocnego, bo raczej rzadko zdarza mi się coś ściągać. Dużo przeglądam internetu, sporo oglądam youtube, poza tym filmy online - HBO GO itp. 300GB to jest średni wynik, dla jednych będzie to mało, dla innych dużo. U mnie jest to górna granica wykorzystania łącza.
Mało jest opinii o lejku w nowym LTE od plusa rzekomo 2.0, ale jak widać dalej są "dość" restrykcyjni. Może to zależy też od nadajnika z którym się łączysz i jego obciążenia, może inni mają mniej obciążone nadajniki i nie muszą tak restrykcyjnie obcinać przepustowości. Te kilka dni do okresu rozliczeniowego można się przebujać, przeglądanie stron przejdzie, ale oglądanie czegoś na youtube itp. nie da rady. Płace niedużo bo mam TV od polsatu więc to jest optymistyczne w tej opcji.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

kamil666 pisze:Co mi sie niby pomieszało i gdzie wspomniałem, że oferta 500GB dotyczy klienta indywidualnego?? Pod ofertę biorę wszystko co oferują operatorzy, ale nawet przy pakiecie firmowym tmobile jak i plus zostawiają sobie kruczki regulaminowe. Najuczciwiej w tym temacie podchodzi orange, ale u nich lte masz w strefie przypisanej.
Po co brałeś ofertę Plusa! To czysta hipokryzja-płacić za usługę "grosze" i jeszcze narzekać (w Orange nie byłoby upustu), kolejną rzeczą jest to że nie każdy może brać ofertę na firmę (aczkolwiek twierdzę że ta oferta na firmę odbije im się "czkawką", bardzo dobrze że mają transparentne regulaminy).
kamil666 pisze: 280GB to nie jest jakoś dużo w skali miesiąca, mówimy tu o sumie pobrane + wysłane. Mam w domu monitoring który czasem podglądam, a poza tym w domu jest komputer stacjonarny, 3 laptopy + smartfony i tablety. Dzieciaki oglądają bajki na youtube, a dorośli HBO GO. To największe zyżycie jakie mam. Średnio w ok 200-230GB się mieszczę
To nie jest kwestia czy 300GB jest dużo czy mało, sieć LTE 4G nie jest w stanie transferować takich ilości danych na statystycznego abonenta, przy takim jak dziś powszechnym obłożeniu usługi i cenie również (to że Ty zużywasz ok. 300GB, to tylko się możesz cieszyć z tego że inni abonenci Plusa nie zużywają tyle, bo gdyby zużycie było podobne to miałbyś ciągły lejek na poziomie BDI Aero2).
kamil666 pisze: Mało jest opinii o lejku w nowym LTE od plusa rzekomo 2.0, ale jak widać dalej są "dość" restrykcyjni.
Są raczej bardzo liberalni, lansując na siłę ofertę bez limitu (też jest duża konkurencja i muszą nieźle "nakręcać" klienta). :dobani:
kamil666 pisze:Płace niedużo bo mam TV od polsatu więc to jest optymistyczne w tej opcji.
Tj. sedno całego tematu- jedni biorą transparentną ofertę w Orange, a inni wolą być okłamywani że mają full no-limit, ale za to tanio. :)
jareq
ODPOWIEDZ