Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
@matek451
Dwie ponieważ do innych mieszań (2rodziny), a w tym miejscu jest najlepszy zasięg.
@ml13
W taki sposób? Czy ta u dołu powinna być odwrotnie, tzn. żeberka u góry?(180°)
Skoro ma być ta sama polaryzacja to wypada, aby odległość anten od siebie była większa niż jedna długość fali. W tym wypadku najlepiej jak będą od siebie przynajmniej 35 cm. Najprościej to sprawdzić empirycznie.
@ja.michal - ale jak będzie jedna pionowo, a druga poziomo, to czy nie będą miały innej polaryzacji?
Polaryzacja pionowa i pozioma - czy to o coś innego chodzi?
@ml13 - mógłby pan zrobić i pokazać zdjęcie, jak jest u pana?
Jeśli ATK-20 są wykorzystywane oddzielnie do UMTS900 dla dwóch modemów/routerów na 3G to obydwie ustawiasz w polaryzacji pionowej z zachowaniem odległości jak pisał Michał. Ustawienie pion i poziom dotyczy LTE800 z MIMO. wówczas obydwie anteny idą do jednego modemu/routera służącego do LTE.
matek451 pisze:Jeśli ATK-20 są wykorzystywane oddzielnie do UMTS900 dla dwóch modemów/routerów na 3G to obydwie ustawiasz w polaryzacji pionowej z zachowaniem odległości jak pisał Michał. Ustawienie pion i poziom dotyczy LTE800 z MIMO. wówczas obydwie anteny idą do jednego modemu/routera służącego do LTE.
Nie koniecznie, jeśli na stacji nie ma jakiegoś archaicznego systemu antenowego to wiszą tam sektory +45* i pomiędzy pionowym a poziomym ustawieniem anteny nie będzie żadnej różnicy, a przesłuchy pomiędzy TX'ami modemów dużo mniejsze. Ja bym spróbował.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krystianb, będzie gorzej w polaryzacji poziomej. Przerabiałem temat na U900 w Orange. Oczywiście nie znaczy to, że kolega nie może spróbować i u niego może być co najmniej tak samo.
Pawel, dokładnie tak samo jak jest na zdjęciu tylko że są dalej. Ale tylko z tego powodu że jak są blisko to przełącza mi się na bliższy BTS, który jest obciążony (ponad 200 osób dostało za darmo neta z gminy) a jak dalej to łączy mi się z nadajnikiem na którym zazwyczaj mam stabilne 10mbs+ (oczywiście czaeem o kilka MB wieczorem jest gorzej, za to w nocy prawie 25)