Jakie urządzenie i jaki operator?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Osa666
Początkujący użytkownik forum

Jakie urządzenie i jaki operator?

Post autor: Osa666 »

Witajcie!

Na początek lokalizacja: 50°36'42.3"N 17°03'05.3"E

Obecnie posiadam:
Router Huawei E5170s-22
Do tego antena coś tego typu: http://allegro.pl/antena-17dbi-gsm-3g-4 ... 81646.html
Oraz kartę z sieci Play.

Niestety na tej lokalizacji mam max 2/3 kreski H lub H+, o LTE nie ma mowy (telefon tam ma cały czas "R").
Wydaję mi się, że na chwilę obecną najkorzystniejszą ofertę posiada Plus, a dodatkowo z tego co wygrzebałem w sieci osiąga on najwyższą średnią prędkość.

Co do urządzeń, jestem zielony w temacie.
Na router nie chciałbym wydać więcej niż ~200zł, ale jeśli będzie to konieczne do prawidłowego działania - przeboleję :)
Byłbym bardzo wdzięczny za rady, jak to ogarnąć, żeby posiadać szybki mobilny internet.
pozdrawiam serdecznie!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jakie urządzenie i jaki operator?

Post autor: matek451 »

Twoim problemem nie jest brak zasięgu w Play tylko szmelc który podłączyłeś do E5170. Zamiast anteny zafundowałeś sobie tłumik pogarszający parametry sygnału. Na E5170 wymusza się tylko LTE, oczywiście odłącza od routera tego śmiecia i korzysta z LTE. Jeśli parametry sygnału wewnątrz domu będą słabe to kupuje antenę Dual LTE1800MHz z Cybertecha lub Sorensena i ustawia na BTS LTE1800Play w Ziębicach, Nadrzeczna 1a. Od dawna mogłeś korzystać z LTE w Playale sam sobie narobiłeś problemów kupując to g...o. Nie ma potrzeby zmiany operatora oi sprzętu poza zakupem anteny. Na dodatek w Play można mieć internet LTE bez limitu za darmo. Jedyny koszt to zakup startera RBM II new za 9 zł. Doładowanie go za 50 zł na 100dni. Co 30 dni uruchamiasz usługę Darmowy Internet LTE. Nic nie kosztuje. 50 zł z doładowania zostaje na koncie. Ewentualny koszt to 5 zł/m-c za pakiet 600MB( musisz mieć jakiś aby LTE działało z pełną prędkością). Masz w ramach tej usługi gwarantowane 100GB z pełną prędkością a potem możliwy lejek 2Mb/s( operator podchodzi do limitu 100GB elastycznie). 200 zł przeznacz na zakup anteny, wcześniej Wymuś na E5170 Tylko LTE odłącz od zasilania( matki) modem LTE na E5170 i zrób testy na zewnątrz u siebie oraz w pobliżu BTS-a Play przy Nadrzecznej. Sprawdzisz obciążenie BTS-a i prędkości, które zapewnia. Jeśli wypadną OK to potem kupisz starter RBM II new za 9 zł, taki z puszką i dostaniesz radę co dalej. A co do Plusa to liczą się testy w konkretnej lokalizacji a nie reklamy czy średnie z badań. W Plusie bierze się ofertę on-line i ze sprzętem. Jeśli pozwolenia na LTE1800 Aero2 w Ziębicach( Kolejowa 33/35 i Wąska 15/17) działają to będziesz potrzebował anteny jak do Play. Masz też zasięg LTE w T-Mobile i Orange z BTS-a LTE1800 NetWorks przy Nadrzecznej 1. Od dawna mogłeś mieć LTE u wszystkich( w tym w Play) dysponując routerem z LTE ale zastosowałeś tłumik zamiast anteny, który skutecznie to uniemożliwił. Niepojęte.
Osa666

Dzieki za dlugą i wyczerpującą wypowiedź :)
Wcześniej korzystałem z routera bliżej centrum, gdzie zasięg lte był.
Dopiero od paru dni jestem na nowej lokalizacji.
Pozostaje więc zakup jedynie anteny, a cała reszta po staremu? :)
Cieszy mnie taka opcja
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Przetestuj i sprawdź, jak będziesz chciał Plusa to masz teraz ofertę "Happy Days" (100GB, "no-limit"LTE za 60zł i modemo-router za 3zł).
jareq
Osa666

Witam ponownie!
Czy takie ustrojstwo będzie ok?
http://allegro.pl/antena-dual-lte-soren ... 58605.html
instruktor
Stały użytkownik forum

Post autor: instruktor »

Tak, antena Sorensen to dobry wybór. Alternatywnie, możesz wziąć antenę Cybertech.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

plus konektor do e5170 (SMA-CRC9)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zacznij od tego jakich długich kabli potrzebujesz, bo antena z linka maja tylko 4 m. U sprzedawcy zamawiasz od razu z kablem zakończonym FME(ż) i 2 konektory FME(m)-CRC9(TS5). Alternatywą jest http://www.cybertech.com.pl/p113,antena ... e5170.html
ODPOWIEDZ