LTE problem z zasięgiem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rafor4
Stały użytkownik forum

LTE problem z zasięgiem

Post autor: rafor4 »

Witam.
Chciałbym się dopytać co zrobić abym miał internet na działce. Mój router ZTE MF283+, operator Orange.
Moja lokalizacja: 51.439911 23.033057

Problem jest taki, że na podanej lokalizacji w ogóle nie mam zasięgu (lub 1-2 kreski) z prędkością 500kb/s ale tak potwornie zrywa, że jedna strona wczytuje się kilka minut. Myślę o zakupie anteny LTE 1800 na nadajnik nad Piasecznym. Problemem jest odległość 4,8km i las. Raczej nie ma większych szans, że widać nadajnik z dachu domu. Jak patrzę na mapie satelitarnej po linii prostej to z mojego domu do nadajnika jest tylko jedna większa kępka drzew na drodze. Nadajnik na 100% nadaje LTE, byłem pod nim i prędkość osiągała ~50mb/s na T-Mobile. Czy opłaca się kupować w takim wypadku antenę dualną CyberTecha czy założyć z góry, że złapanie zasięgu będzie trudne? Druga sprawa to czy zamontowanie anteny np. 2m nad ziemią przyniesie jakieś efekty (wiem, że jest to bardzo nieefektowne) w podanej sytuacji?

Dodam jeszcze, że na routerze postawionym na piętrze nie łapie w ogóle zasięgu LTE (na wymuszeniu)
ODPOWIEDZ