Tuning portu USB w routerze..... cd

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kozak_Barabasz
Stały użytkownik forum

Tuning portu USB w routerze..... cd

Post autor: Kozak_Barabasz »

viewtopic.php?t=45152
Chciałem odkopać powyższy temat, napisałem nawet do 2 moderatorów z prośbą o odblokowanie- cisza.

Mam dla 3 swoich rodzin porobione zestawy:
- router TP-Link mr3420
- modem huawei e3272
- antena cybertecha

Ogólnie nie jest źle, ale problem czasami ze stabilnością połączenia.
Czytałem, że ten router jest do D z 2 powodów:
1. Za mały prąd na wyjściu USB (max 500mA a modem potrzebuje czasami więcej)
2. Ogólna kiepska stabilność routera- zrywanie wifi i takie tam.

Chciałem więc przeprowadzić większy tuning tych 3 routerów.
Pierwsze to wgranie lepszego softu openwrt gargoyle- podobno dużo lepiej na tym pracuje.
Druga sprawa to tuning USB. Zamówiłem z Alledrogo przetwornicę step-down (obniżającą napięcie) i chcę wlutować ją w płytkę w routerze (aby nie było dodatkowych zewnętrznych kabli).
W linku powyżej jest wszystko ładnie opisane ale nurtuje mnie jedna sprawa ......
Czy rzeczywiście wystarczy podłączyć się tylko jednym kablem do + USB ?
W tym temacie była dość długa dyskusja na temat "uszkodzenia" ścieżki z zasilaniem + 5v, z czym się jak najbardziej zgadzam.
Ale czy nie powinny zostać wlutowane 2 przewody po wyjściu z przetwornicy, czyli plus jak i również minus ?
Awatar użytkownika
Kozak_Barabasz
Stały użytkownik forum

Re: Tuning portu USB w routerze..... cd

Kolejne przemyślenia odnośnie dodatkowego zasilania ....
Są urządzenia, które pobierają więcej prądu niż 500mA (np. zewnętrzna nagrywarka).
Mam takową, która ma kabel USB zakończony dwiema wtyczkami USB. Jedna wtyczka to zasilanie + data, a druga samo zasilanie.
Producent napisał, aby podłączać 2 na raz do komputera.
Czy to nie jest ta sama zasada, którą zastosował autor powyższego wątku ? Są 2 różne źródła napięcia, które razem dają teoretycznie 1A prądu, ale co z ich połączeniem ?
Nie ma jakiegoś zwarcia czy innych uszkodzeń ....
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Czego się spodziewać po CPU MHz: 400, Flash MB: 4, RAM MB: 32. Normalne, że router będzie dostawał zadyszki.

Elektronikiem nie jestem, ale chyba ścieżki z masą nie trzeba przecinać, tylko tą z VCC i w miejsce dać tą w przetwornicy.

Kozak_Barabasz, może prościej kupić za 50 zł Nexx WT3020? CPU MHz: 580, Flash MB: 8, RAM MB: 64, a do tego router jest zasilany 5V, a piny od zasilania mają mostek z gniazdem dla modemu. Dobry zasilacz 5V (jakieś 2A) i tyle z roboty.

Jak masz kabel Y to tam podłączasz to do jednego komputera więc masa jest jedna. Przynajmniej tak to wygląda z tego co się orientuję.
Awatar użytkownika
Kozak_Barabasz
Stały użytkownik forum

Nie znam dokładnie architektury tego modemu.
Nie wiem czy nie ma na którymś elemencie odseparowanego galwanicznie układu ....
Jak koledze z routerem mr3220 działa to tutaj się chyba za wiele nie zmieniło, więc przecięcie plusa na USB modemu i wpięcie się samym plusem, powinno załatwić sprawę.

Co do tego modemu Nexx WT3020 to on nie ma routera wifi.
Chcę wszystko do bólu upraszczać kablowo a nie rozbudowywać w nieskończoność ....
To już najlepszym rozwiązaniem będzie Router WIFI Huawei HG553 3G/4G LTE
Ma wydajność prądową na poziomie 2A więc ze znacznym zapasem.
Standard G do mobilnego wystarczy- i tak nie miałem nigdy więcej na LTE jak 25Mb
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak to WT3020 nie ma WiFi? ;)

Kod: Zaznacz cały

Wireless network: 2.4 GHz 802.11n MiMo 2x2:2
Wireless chip: MediaTek RT5390 (SoC)
https://wiki.openwrt.org/toh/nexx/wt3020
Nawet widać anteny na płycie w lewym dolnym rogu.
Obrazek

HG553 sam bym sobie darował. Szczególnie patrząc na parametry:

CPU/Speed	BMIPS4350 V1.0 / 300 Mhz BMIPS Dual Core
Flash size:	16 MiB
RAM:	64 MiB
O WiFi to już nie ma co wspominać:

Wireless:	Broadcom 4318 802.11b/g
Oczywiście co kto woli. ;)
Awatar użytkownika
Kozak_Barabasz
Stały użytkownik forum

Aj ..... Przez tak małe wymiary, nawet nie zwróciłem uwagi na kartę wifi .....
Jak wygląda sprawa z zasięgiem ? Male wbudowane anteny pewnie nadają się do korzystania tylko w tym samym pokoju ;)
Zamówiłem sobie z Aliexpress jedną sztukę na testy ~51zł
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Kozak_Barabasz pisze:Czy rzeczywiście wystarczy podłączyć się tylko jednym kablem do + USB ?
W tym temacie była dość długa dyskusja na temat "uszkodzenia" ścieżki z zasilaniem + 5v, z czym się jak najbardziej zgadzam.
Ale czy nie powinny zostać wlutowane 2 przewody po wyjściu z przetwornicy, czyli plus jak i również minus ?

Trochę to zależy od typu przetwornicy, jeśli byś miał izolowaną to trzeba by podłączyć + i -. Jeśli masz zwykłą która obniża napięcie "+" a na - ma przejście galwaniczne, to podpinasz tylko + po przecięciu ścieżki odpowiadającej za oryginalne zasilanie. "Minus" musisz zostawić. Masa musi iść po płycie routera, jeśli przetniesz i pociągniesz prosto z przetwornicy, to napięcie pomiędzy "-" a masą a co gorsza pinami data zacznie pływać i powstaną pętle masy i to pomiędzy modemem a routerem, może to nawet zniszczyć modem. Jeśli zostawisz oryginalną masę i podepniesz drugą to stworzysz pętlę masy w routerze.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Kozak_Barabasz
Stały użytkownik forum

Dzięki za pomoc.
Jak tylko skończę przeróbki, pochwalę się testami ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kozak_Barabasz pisze:Jak wygląda sprawa z zasięgiem ? Male wbudowane anteny pewnie nadają się do korzystania tylko w tym samym pokoju ;)
Zamówiłem sobie z Aliexpress jedną sztukę na testy ~51zł
Zapewne tak samo jak routery mobilne, może trochę lepiej. Anteny w routerach jak B315, DWR-923, DWR-921 wcale nie są większe.

Daj znać jak działa i jak długo szła ci przesyłka. :)
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tom3636 »

Witam

Router 3220 v2 nie dostaje najmniejszej zadyszki. Pisanie, że mało ramu, że wolny procek, można między bajki włożyć. Podkreślam jeszcze raz, z HiLinkiem działa świetnie. Może jak ktoś ściąga torrenty, stawia serwer VPN, instaluje Sambę to i faktycznie jest za biedny, ale do zwykłego udostępniania neta z modemu USB nie ma nic lepszego i tańszego. Jak ktoś koniecznie chce ciąć ścieżki (chociaż nie wiem po co) to już lepiej zrobić kabelek USB wg tego schematu http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=11288 . Tylko zamiast ładowarki można podpiąć przetwornicę. 3220 w stosunku do Nexxa ma taką zaletę, że ma switcha 4 portowego i odkręcaną antenkę. Zasięg WiFi na pewno będzie mocniejszy. Ja ponad półtora roku temu kupiłem używanego TP-linka za 50 zł. Dziś może i bym kupił Nexxa.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

tom3636 pisze: Router 3220 v2 nie dostaje najmniejszej zadyszki. Pisanie, że mało ramu, że wolny procek, można między bajki włożyć. Podkreślam jeszcze raz, z HiLinkiem działa świetnie. Może jak ktoś ściąga torrenty, stawia serwer VPN, instaluje Sambę to i faktycznie jest za biedny, ale do zwykłego udostępniania neta z modemu USB nie ma nic lepszego i tańszego. Jak ktoś koniecznie chce ciąć ścieżki (chociaż nie wiem po co) to już lepiej zrobić kabelek USB wg tego schematu http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=11288 . Tylko zamiast ładowarki można podpiąć przetwornicę. 3220 w stosunku do Nexxa ma taką zaletę, że ma switcha 4 portowego i odkręcaną antenkę. Zasięg WiFi na pewno będzie mocniejszy. Ja ponad półtora roku temu kupiłem używanego TP-linka za 50 zł. Dziś może i bym kupił Nexxa.
Najgorzej sobie wmawiać, miałem MR3420 i wiem czym to "smakuje". To że "jako tako" działa z modemami LTE, jest zasługą modemów w wersji HiLink (modemo-routera fakycznie, na którym jest realizowane całe połączenie). Z taniochy Nexx jest bezkonkurencyjny (jak nam nie pasuje zawsze możemy sobie kupić Dovado). :ok:
jareq
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Też kiedyś a było to 3 lata temu sadziłem, ze MR-3420v2 nadaje się do obsługi modemu LTE, niestety ale zestaw E3276( w wersji zwykłej i ma duże zapotrzebowanie na prąd) z tym routerem okazał się porażką. Nawet z aktywnym Hubem 2A router resetował modem, zrywał połączenie po WiFi gdy pobierał z dużą prędkością na LTE. Wysypywał się nawet podczas speedtesta i połączeniu z nim po WiFi dla jednego klienta.. Co ciekawe support TP-Linka próbował coś z tym zrobić aktualizując FW ale problem nie został rozwiązany. Próby z Gargoyle też nie wypadły najlepiej( wiadomo E3276 nie działał z pełna prędkością). Spróbowałem go też z E5372( MiFi) i tu działał ale pełnił jedynie rolę switcha LAN i WiFi, połączenie LTE załatwiał MiFi. Podzielam zdanie kolegi, na temat "działania" serii MR z modemami LTE na forum TP-Linka napisano wiele.
tom3636

No właśnie. Prawdopodobnie miałeś oryginalne firmware, huba USB (Nawet Cezary na eko one pisze, że nie wszystkie działają poprawnie i że z tym jest problem) i zwykły modem.

TP-Link 3220 V2 + Gargoyle + Huawe HiLink 3372 + dodatkowe zasilanie dla modemu + dobry zasilacz +przyzwoity zasięg LTE działa perfekcyjnie.

TP-Link sam sobie strzela w kolano reklamując te routery jako zgodne z modemami LTE. Ludzie potem kupują bo są tanie i się żalą, że niestabilny i że zrywa połączenie. A potem narzekają, że TP-Link to dziadowska firma. Modem pobiera w impulsie 0,7 Ampera i router nie wyrabia. Bez dodatkowego zasilania, Gargoyla i HiLinka nie ma co się w to bawić. Jak się spełni te warunki, to modem działa świetnie. Sam kupiłem router od osoby mieszkającej w środku Poznania, która się przyznała, że z modemem LTE miała problemy. A ja mieszkam na wsi 5 km od BTS i o dziwo ten sam router mi działa bardzo dobrze. Oczywiście dzisiaj nowego za 149 zł nie ma sensu kupować, ale jak ktoś ma stary z odzysku za grosze, to warto się pobawić.

Dziś bym kupił Nexxa, ale dwa lata temu miałem alternatywę Huawei 593 za 400-500 zł albo TP-Link
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Faktycznie router serii MR to rozwiązanie typu kup, podłącz i korzystaj :) To rozwiązanie dla lubiących problemy i ich rozwiązywanie. Miałem porządny HUB, FW zmieniałem tak jak support TP-Linka je aktualizował. Do tego Gargoyle, wszystkie warunki spełnione ale z E3276 nie HiLink była masakra. Prawidłowe parametry sygnału LTE, komputer po WiFi z MR-3420 i przy pobieraniu z dużą prędkością LTE resetował modem i zrywał po WiFi. Nie zamierzałem zmieniać modemu na HiLinka i dałem sobie spokój. Kupiłem B593, potem B315 i E5186. A MR-3420 służy do testów, prób itp. Tak jak pisałem nawet do obsługi E5372 na OFW i Gargoyle dawał radę ale MiFi zasilany dodatkowym hubem 2A. Na dzień dzisiejszy routery MR to już przeszłość do LTE. A całkowicie dyskwalifikuje je te 4MB pamięci , obrazy CC z LUCI od Cezarego ważą więcej.
Patryk56
Stały użytkownik forum

Post autor: Patryk56 »

Czy zestaw modem + router to lepsze i stabiljniejsze połączenie niż router z wbudowanym modemem? Wiem, że można więcej zrobić ze względu na software...
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

tom3636 pisze: Oczywiście dzisiaj nowego za 149 zł nie ma sensu kupować, ale jak ktoś ma stary z odzysku za grosze, to warto się pobawić.
Dziś bym kupił Nexxa, ale dwa lata temu miałem alternatywę Huawei 593 za 400-500 zł albo TP-Link
Nie jestem przekonany czy warto-miusiałby kosztować 20-30zł, gdyż ten router poza zasilaniem ma dodatkowe wady: mała ilość pamięci RAM (dlatego nie radzi sobie z obsługą sterownika NCM w NDIS), flash i przede wszystkim słaby CPU-prędkości 40-50Mbps to max. Więcej wad niż zalet, a jak ktoś szuka tanich niszowych produktów z większą ilością portów LAN (w Nexx mogą być 2), to są tanie starsze modele Dovado za kilkadziesiąt zł, które również potrafią obsługiwać modemy HiLink (zresztą sam HiLink-dla "wtajemniczonych" nie jest latem przy wysokich temperaturach bezproblemowy ;) ). P.S Oto jak stabilnie pracuje D-Link DIR-505

Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.9.0.3 (r49208), by obsy
Model:D-Link DIR-505 rev. A1
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:23.4MB / 59.6MB (39.2%)
Połączenia:224/4096
Średnie obciążenie CPU:0.14 / 0.05 / 0.06  (1/5/15 min.)
Czas pracy:37 dni, 6 godz., 13 min.
Bieżąca data i czas:2016-06-10 22:41 CEST
Adres IP WAN:192.168.1.20
Maska podsieci WAN:255.255.255.0
Adres MAC WAN:0C:5B:8F:27:...
Adres bramy WAN:192.168.1.1
Serwer(y) DNS WAN:192.168.1.1 
208.67.220.220 
, a status sesji na E5577 mam ponad 615h, jednakże nie polecę go nikomu po cenie sklepowej, a nawet używka poniżej 100zł nie jest zbyt atrakcyjna gdyż sprzęt potrafi max. przerzucić 60Mbps, Nexx do 100Mbps.
jareq
Awatar użytkownika
Kozak_Barabasz
Stały użytkownik forum

Więc tak .....
Przetwornica przyszła- fajna bo bardzo małe wymiary.
Router rozkręciłem (ciężko się rozkręca bo ma sporo zaczepów, bez plastikowego podważaka się nie obejdzie).
Obejrzałem z każdej strony płytkę i niestety nie jestem w stanie odnaleźć i przeciąć właściwej ścieżki z plusem :(
Mam specjalnie zaprojektowany kabel USB do pomiarów jak i miernik USB (prąd i napięcie). Napięcie w stanie jałowym na USB Tp-Linka wynosi- 5,45V (sporo). Podczas większego obciążenia (najwięcej podczas wysyłania), napięcie rośnie do 5,8V !!!
Max prąd jaki zaobserwowałem to 500mA - czyli tak jak wszyscy pisali.
Najprościej byłoby przylutować tylko kabel do plusa USB- ale to niezgodne ze sztuką ....
Osoba, która robiła przeróbkę z linka pierwszego postu, dokonała bezpośredniego połączenia bez cięcia. Poza tym ustawiła wartość 5,1V na przetwornicy myśląc, że daje wyższe napięcie od routera.....

Zgodnie z fachem- najlepiej wylutować cały port USB i zagiąć nóżkę tak, aby nie dotykała płytki.
W mojej wiosce, max wartości do uzyskania do 30/10Mb- w sumie wystarczająco. Modem pracuje wtedy na "styk".
Wgrywając chyba najlepsze oprogramowanie do tego routera, jakim jest Gargoyle- modem czasami nie jest wykrywany (w przypadku, jak jest słaby zasięg LTE). Wtedy zrywa połączenie (bo modem pobiera więcej prądu).
W laptopie mam USB 3.0 (900mA max prąd). Badając miernikiem modem- potrafi przez chwilę "wciągnąć" 700mA)

I jeszcze kolejne nowinki ....
Router ma zasilacz 12V 1A= 12W.
W spoczynku (bez obciążenia po sieci) zużycie wynosi 3,5W
Podczas obciążenia (modem LTE wpięty- transfer 10Mb) + połączenia laptopa po wifi - pobór 5,5-6W
Oznacza to, że nawet stosując zewnętrzną przetwornicę (zewnętrzną, ale zamontowaną w środku routera), nie trzeba dokonywać wymiany zasilacza na inny, gdyż ten dysponuje jeszcze sporym zapasem.
Te słabsze wersje z jedną anteną mr-3220 mają zasilacz niecałych 8W- co w sumie też powinno zdać egzamin.
Pomożecie ?
tom3636

Jak nie chcesz ciąć ścieżek i lutować nic do płytki, to zrób kabel USB jak tutaj http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=11288
tom3636

Co do napięć, to sprawdź miernikiem. Ja też mam taki chiński tester na kabel USB do sprawdzania pojemności baterii w telefonach jego wskazania wg mnie są o 30 procent zaniżone. To coś pozwala raczej sprawdzić czy jest prąd czy nie a nie poda ci dokładne wyniki. U mnie na wyjściu było zawsze 5V. 5,45 czy 5,8 to trochę dużo, ale nie wiem czy to jest poprawna wartość.

Dzisiaj sobie porównałem Netgear'a WNDR4300 Gargoyle 1.9.0.3. vs. TP-Linka 3220v2 Gargoyle 1.6.2. Modem HiLink był wpięty w router a router połączony kablem z laptopem. Wykonałem 4 testy i policzyłem średnią. Dystans około 5 km do BTS, oba routery leżały na parapecie. Teren płaski, ale dziś padało.

Wyniki są następujące: download: 40,3/37,6 upload:19,3/18,4. TP-Link nieznacznie wolniejszy. Dla mnie to jest granica błędu. Czasem jak obrócę modem o 180 stopni to transfer mi się zmienia z 20 do 40 mega. Netgear ma gigabitowego switcha. Ten fakt też mógł trochę wpłynąć na lepszą wydajność. TP-Link dzięki temu, że ma odkręcaną antenę w domu mam większe pokrycie Wifi. W tym samym pokoju Netgear jest oczywiście szybszy, ale 2-3 ściany dalej widać, że TP-Link ze smartphonami działa lepiej. Netgear działa bez cudowania z zasilaniem a tp-Link ma zainstalowaną przetwornicę.
Awatar użytkownika
Kozak_Barabasz
Stały użytkownik forum

nexx 3020 przyszedł 3 dni temu- już się trochę pobawiłem i rzeczywiście bije na głowę TP-Linka mr3420 ;)
Paczka szła prawie 4 tygodnie.
Jak zobaczyłem na żywo jego wielkość- parsknąłem śmiechem ..... Jest praktycznie taki duży jak modem LTE ;)
Od razu wgrałem gargoyle w najnowszej wersji 1.9.1.1 i działa świetnie !
Do tego jakiś power bank i przenośny mobilny hotspot jak znalazł ;)

Porobiłem testy poboru energii tego urządzonka.
Na spodzie routera jest info o zasilaniu 5V 1,2A- w rzeczywistości max zużycie tego routera to 0,4A i to przy pobieraniu 50Mb na sieci kablowej.
W połączeniu z modemem, który zużywa max 0,6A- wystarczy zwykła ładowarka telefonów 1A.
W sieci PLAY u mnie absolutne max to 20-25Mb- łączne zużycie prądu (router+modem) to 0,7A.
Może będąc w PLUSie, gdzie sieć ma lepszą wydajność, przydałaby się lepsze zasilanie.
Do PLAYa wystarczy w zupełności.
ODPOWIEDZ