problem z prędkością z blueconnect

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karol755
Użytkownik forum

problem z prędkością z blueconnect

Post autor: karol755 »

jak tak czytałem na forum o prędkościach to az mi włosy stawały dęba mam blueconnecta modem hiway e220 (<< jakoś tak) zasieg na 5 kresek w EDGE wiec chyba to jakiś górny poziom a prędkość nie przekracza mi 30kb\s po tym co czytałem u innych prędkość dochodzi nawet do 100 kb/s co może powodować tak niski przesył i czy mozna to jakoś zmienić ??? byłbym wdzieczny za rady :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: problem z prędkością z blueconnect

Post autor: Jaco »

karol755
Użytkownik forum

przeczytałem to juz a do drógiego linku nawet w pewnym stopniu sie zastosowałem. a jeśli chodzi o te testy prędkości jezeli juz zrobie te testy i wyjdzie mi ze jednak mam złą jakość połączenia to co wtedy bo właściwie o tym ze mam złą jakość połączenia to wiem bo mam małą prędkość ale co mam z tym dalej robić zeby to sie zmieniło ??
Ostatnio zmieniony 2007-11-08, 11:31 przez karol755, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

Jak możesz mieć złą jakość połączenia? Może jedziesz na samym GPRS ? Określ tu: http://www.wieprz.net/bts/ dokładnie gdzie mieszkasz. Może by się przydała antena zewnętrzna ?
karol755
Użytkownik forum

nie wiem jak wrzycic tu obrazek

no nie wiem jak bedziesz miał czas to sprawdz moze, to jest woj małopolskie na trasie Kraków tarnów po środku maisto Brzesko ja mieszkam na północnym wschodzie prawie na końcu ul bagiennej patrząc patrząc od łączyska

z tym ze jak juz wspomniałem zasięg mam na 5 kresek i wskazuje mi EDGE chyba ze ten menager blueconnect nie pokazuje prawdy co do rodzaju połączeniaczy zasięgu
Awatar użytkownika
Jaco

karol755 pisze:nie wiem jak wrzycic tu obrazek
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=37385#37385 lub
karol755
Użytkownik forum

Obrazek

Obrazek

czerwona kropeczka
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

kilkanaście dni temu ja płakałem :cry: w tym wątku

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8801

może na początek spróbuj ustawić tak jak ja
karol755
Użytkownik forum

kurcze no nie rozumiecie mnie

MAM BLUECONNECTA ODBIERAM SYGNAł EDGE, W MOIM MIEśCIE NIE MA UMTS/HSDPA, ZASIęG EDGE PRZEZ CAłY CZAS WYNOSI PIęć KRESEK I SIE NIE WACHA POMIMO TEGO PREDKOść SCIąGANIA PLIKóW STANOWI NIE WIęCEJ JAK 30kB/s Z PODRASOWANYM firefoxem, FLASHGETem i BITCOMETem CZY ZAMONTOWANIE ANTENY MI POMOZE ?? BO NIE CHCE WYWALIC 150 Zł W BEZUZYTECZNE ZELASTWO, LUB CZY Są JAKIEś INNE SPOSOBY NA PRZYSPIESZENIE TEGO CO MAM LUB CZY POWINIENEM SIE POGODZIC Z Tą PRęDKOśCIą??????

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2007-11-08, 22:06 ]
Nie piszemy postów dużymi literami!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

karol755 pisze:EDGE
karol755 pisze:30kB/s
Na EDGE to nie wygląda.

Masz "czysty" system czyli bez wirusów i innych tego typu rzeczy? Jak przeprowadzasz testy? Jak powyłączasz wszystko co korzysta z netu masz wysyłane lub pobierane dane?
karol755
Użytkownik forum

system mam absolutnie czysty nic sie nie wysyła ani nie ściąga bez mojej wiedzy
Awatar użytkownika
Jaco

karol755 pisze:kurcze no nie rozumiecie mnie
Doskonale cię rozumiemy i nie potrzebnie się unosisz pisząc dużą literą. :nienie:
karol755 pisze:ZASIęG EDGE PRZEZ CAłY CZAS WYNOSI PIęć KRESEK
Skąd ta pewność do EDGE? Mnie to wygląda na obciążenie nadajnika lub jego awarię i tyle . Zadzwoń do BOKa i zgłoś awarię. Jak daleko masz najbliższy nadajnik ERY.
karol755
Użytkownik forum

no pewności nie mam opieram sie na tym

Obrazek

a najblizsze nadajniki pokazane są na mapce wyzej a czerwona kropa to ja :/
Awatar użytkownika
Jaco

A limitu to już czasem nie wykorzystałeś ?
karol755
Użytkownik forum

limit chyba przekroczyłem wczoraj ale nie zauwazyłem zadnej róznicy w zasadzie to nawet jest troche lepiej ale nie odbiega to zbytnio od tego co jest na początku limitu czy w połowie
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Jeszcze jedno pytanie: od zawsze Ci tak to kiepsko działa?
karol755
Użytkownik forum

od początku podłączenia modemu do kompa to było jakieś miesiąc temu, myślałem ze taka prędkość jest normalna ale po postach na forum co osiągają na EDGE to mnie krew zalewa

a teraz tak na to wpadłem moze to przez tory bo przecinają mi sygnał od nadajnika i znajdują sie w doś nie wielkiej odległości, czy to moze powodować ten spadek prędkości ??i czy zakłucenia nie były by widoczne na zasięgu ??
Ostatnio zmieniony 2007-11-09, 00:10 przez karol755, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jaco

Ja bym stawiał na obciążenie nadajnika lub jego awarię. Proponuję jeszcze zadzwonić do BOK i wyciągnąć info który z nadajników w twojej okolicy nadaje z EDGE. Może okazać się że ten najbliższy ma sam GPRS i jest silniejszy od tego z EDGE który jest dalej ale prawie w tej samej linii. Dlatego są skoki transferu.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Więc myślę, że to co napisał Jaco jest rozwiązaniem. Awaria nadajnika.
karol755
Użytkownik forum

no ok dzieki za poświecony czas

[ Dodano: 2007-11-09, 07:54 ]
moze to przez tory bo przecinają mi sygnał od nadajnika i znajdują sie w doś nie wielkiej odległości, czy to moze powodować ten spadek prędkości ??i czy zakłucenia nie były by widoczne na zasięgu ??
neptunek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: neptunek »

Sundance_kid pisze:
karol755 pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Chwila, bo ja chyba czegos nie rozumiem, jak to nie wyglada na EDGE a na co?? Technologia EDGE zgodnie z opisem umozliwa transfer max 385kb/s a wiec 48 kB/s - tyle teria, w praktyce uzyskuje sie wartosci okolo 260 kb/s a wiec okolo 32,5 kB/s - tak wiec te wartosci ktore sa uzyskiwane jak najbardziej swiadcza o tym ze to jest wlasnie EDGE i to sprawny bo jezeli caly czas sie utrzymuje taka przeustowosc to jestes szczesciaz ze nie masz bardzo przeciazonego nadajnika.

Jezeli sugerujecie GPRS to mamy - Max transfer na gprsie to 115kb/s (14 kB/s) efektywny ok 75kb/s (9 kB/s).

Wielkosc liter ma czasami znaczenie ;)
Ostatnio zmieniony 2007-11-15, 10:54 przez neptunek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

neptunek pisze:Wielkosc liter ma czasami znaczenie ;)
Zobacz pierwszy post. Fakt nie zacytowałam tego co trzeba. Mój błąd:/.
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Ja w temacie internetu komorkowego - bezprzewodowego moglbym chyba ksiazke napisac ;) Powaznie podchodzac do tematu to jak najbardziej w edge jest mozliwe niestety 30kb/S :dobani: wine za to przewaznie ponosi operator i zle dzialajaca siec w danym miejscu !!! Zawsze przed kupnem na umowe terminowa mowie - przed zakupem zrobic u siebie testy internetu kazdego operatora by potem nie bylo placzu :hyhy: I pamietaj mecz operatora do "bolu" jesli to z jego winy sa takie transfery wolne ... bo nie moze byc tak ze placimy po 100zl miesiecznie i mamy transfery po 1-5kB/s w edge a i czesto nawet w umts :szok: Pozdrawiam.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

szalony pisze:Ja ... Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
treść Twojego postu trochę się kłóci z podpisem który masz wstawiony, ale niech tam...

postaraj się wyegzekwować swoje prawa, życzę powodzenia, w żadnej umowie nie widziałem żeby operator gwarantował minimalny poziom transferu, zawsze podają maksymalne do osiągnięcia, nawet w odpowiedzi na konkretną reklamację tak odpisują w oficjalnym piśmie, mało tego modem do laptopa chyba traktują jak net stacjonarny, bo odnoszą się do poziomu sygnału w miejscu zamieszkania danej osoby
Ostatnio zmieniony 2007-11-15, 17:35 przez Jarek no.1, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Tak OT:
szalony pisze:Ja w temacie internetu komorkowego - bezprzewodowego moglbym chyba ksiazke napisac
Czekamy, czekam, bo nie ma czegoś takiego jeszcze :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
neptunek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: neptunek »

Jarek no.1 pisze:
postaraj się wyegzekwować swoje prawa, życzę powodzenia
Niestety odpisuje sie pod tym - w tym kraju to jest norma ze klient jest dobry PRZED podpisaniem umowy i w tedy wszystko dzala, osiaga max, jest stabilne, wydajne, zasieg jest wszedzie itp itd - ja 1,5 roku walcze z PLUS GSM aby zakupiona u nich usluga iPLUS dzialala - nie walcze o transfer ale o stabilnosc - u mnie wyglada to tak, modem sie laczy z siecia, nastepnie loguje sie do sieci okolo 40-60 sekund, dostaje IP, nastepnie przez nastepne do 60 sekund a czasami i pare min nie ma mozliwosci uzyskania transferu z sieci, nastepnie udaje sie uzyskac transfer, po czym trwa to moze pare minut w porywach w srodku nocy do 30 min i modem podaje kmunikat: Odlaczony od sieci, alb odrzucone polaczenie i cala zaba od nowa. I co na to PLUS GSM? na pierwsza reklamacje odpisali ze tak ma byc i jest wszystko OK, po czym na kolejne reklamacje juz odpisuja ze ta pierwsza wyczerpala mozliwosc reklamacji i moge ich pozwac do sadu. Nadajnik PLUS GSM widze z okna, zasieg max.

Ostatnio to juz poziom absurdu osiagnal max iPLUS przyznaje modemowi adres z podsieci 77.*.*.*.* przy czym zle maja skonfigurowana trase pakietow przy bramie 77.0.0.1 i jezeli jaies strony www badz inne usugi stoja na adresacji 77.* to sie nie polaczy nigdy.
Dobrze ze jeszcze mi zostalo z tej umowy 5 miesiecy - reklamacja? odpisali - tak ma byc i u nich jest wszystko OK - jak mi sie niepodoba to do sadu.
Ostatnio zmieniony 2007-11-15, 13:30 przez neptunek, łącznie zmieniany 1 raz.
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Co sie kloci z moim podpisem ? Ja Ery nie uzywam - "chcialbym a nie moge" bo wiem ze w moim rejonie zle dziala jej internet przez zly zasieg i braki w sieci... Jesli juz popelnimy ten blad ze wezmiemy na umowe operatora gdzie "nie dziala" nam internet nie z naszej winy a operatora- to trzeba walczyc o swoje - a jesli nas operator "olewa" to trza zacisnac zeby - plakac i placic a potem robic mu "reklame" i zrezygnowac z jego uslug...

[ Dodano: 2007-11-15, 14:40 ]
Neptunek - zgadzam sie z toba calkowicie , u nas niestety operator "zawsze ma racje" nawet jak jej nie ma...i w koncu UKE powinno za to sie zabrac !!! Mi Era takze reklamacje odrzucila - "siec nie gwarantuje zasiegu w budynkach" buhahaa - jak dostalem taka odpowiedz to wiedzialem ze u siebie z Ery trza uciekac... U mnie w miescie jest stacja Orange gsm900 ktora w edge ma 1-5kB/s z pingami nawet po 20sekund !!! Ja o tym wiem i trzymam sie z Orange z daleka ale klientowi z ulicy sprzedawcy "kit" wciskaja a potem - sa same problemy... Operator "zna" swoja siec i jej mozliwosci w danych lokalizacjach... Moim zdaniem w umowach terminowych powinnismy okreslac miejsce uzytkowania internetu i operator powinien nas informowac przed podpisaniem umowy o ewentualnych problemach i ze konsekwencje zle dzialajacego internetu bierzemy na siebie...
ODPOWIEDZ