Żródło: http://www.telepolis.pl/wiadomosci/oran ... 36349.htmlOrange wprowadza tzw. lejek techniczny dla klientów generujących wzmożonych ruch Internetu mobilnego.
Klienci, którzy będą generować więcej niż 50% ruchu na danej stacji bazowej w ciągu ostatniej doby zostaną objęci tzw. lejkiem technicznym. Raz na dobę prędkość Internetu zostanie im ograniczona do 5, 10 lub 15 Mb/s w godzinach 7:00 - 23:00. Lejek dotyczy wszystkich klientów biznesowych, indywidualnych i nju mobile, którzy podpisali nową umowę lub aneks do już obowiązującej po 13 listopada 2015 roku.
Bardzo ciekawa informacja i generalnie duży plus dla Orange za postawienie sprawy jasno.
Zastanawia mnie jednak pewna rzecz: mieszkam w niewielkiej okolicy, z mojego BTSa jako głównego łącza w domu korzysta zapewne mniej niż kilkanaście osób. Załóżmy scenariusz że Pan A pobrał 1 GB, Pan B 2 GB, Pan C 1 GB, a Pan jakube12 10 GB. Teoretycznie - nikt nikomu nie przeszkadza, wszyscy korzystają z łącza bardzo swobodnie, ale lejek techniczny, który został przygotowany głównie z myślą o dużych miastach, przytnie mnie do 15 Mbit czy tam 5 Mbit.
I to jest dla mnie dosyć sporą niewiadomą.
Ale za sam ruch operatora lecą propsy - bo mogło to się skończyć tak jak z FUP w Plusie