Sprzęt do LTE PLAY w miejsowości Kluki koło Bełchatowa - około 400 zł
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sprzęt do LTE PLAY w miejsowości Kluki koło Bełchatowa - około 400 zł
Witam zamierzam skorzystać z LTE w mojej miejscowości czyli Kluki koło Bełchatowa. Na dzień dzisiejszy sprawdzałem tylko w telefonie, w domu nie łapie, na zewnątrz jak jestem to są ze dwie kreski, na speed teście pokazało około 7-10 download, 4-5 up. Zainstalowałem aplikacje do testu i zrobiłem takie odczyty:
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Sprzęt do LTE PLAY w miejsowości Kluki koło Bełchatowa - około 400 zł
Jaki budżet oraz pytanie czy modem ( ew. modem+ router go obsługujący) czy ma być router z wbudowanym modemem LTE? Antena Dual LTE1800MHz konieczna, koszt 200 zł.
-
W domu mam aktualnie netgear 3700 z wgranym gargoyle ale stoi na piętrze i idzie kabel na strych do którego podłączona radiowka, radiowke chce zlikwidować i w to miejsce postawić urządzenie do lte. Jakie ma być to obojętne, byle było stabilne i po uruchomieniu automatycznie się łączyło. A czy w mojej okolicy zlape lte orange? Budżet tak jak pisałem około 400 ale jak coś to trochę doloze
-
- Guru bezprzewodowy
Masz router z Gargoyle więc wystarczy tylko modem E3372s-153 najlepiej HiLink i po kłopocie. Oczywiście jeszcze konfiguracja WNDR-3700 na Gargoyle pod HiLinka, ewentualnie aktualizacja Garcoyle do Chaos Calmer z LUCI. Koszt około 100 zł , do tego Dual LTE1800 z Cybertecha lub Sorensena. Jeśli Play chodzi OK, to karta RBM II new za 9 zł i uruchomienie usługi darmowy Internet LTE bez limitu jest optymalny. Koszt 0/5 zł za m-c , gwarantowane 100GB z pełna prędkością.
-
hej, dzięki za odpowiedz. Szczerze mówiąc wolałbym jakieś urządzenie, które ma własne zasilanie (swój zasilacz) i jest wyjście rj45, ponieważ z dachu od anteny do routera musiałbym ciągnąc około 12m przewodu, natomiast jeżeli byłoby to coś z rj45, to wystarczy około 4mb przewodu do urządzenia które stałoby na strychu, a później skrętką do routera, która w zasadzie jest już puszczona. Co sadzicie o HUAWEI B315s-22, możne za 250 używkę by się wyrwało. Ewentualnie coś tańszego w miarę dobrego, chętnie rozważę. A w która stronę kierować lepiej antenę z mojej wioski, na maszt w Nowym Janowie czy Szczercowie?
Aha, co do anteny, to którą lepiej wybrać, technologia MIMO da mi coś co znacząco poprawi jakość i osiągi?
http://www.cybertech.com.pl/p96,antena- ... fme-z.html
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
Aha, co do anteny, to którą lepiej wybrać, technologia MIMO da mi coś co znacząco poprawi jakość i osiągi?
http://www.cybertech.com.pl/p96,antena- ... fme-z.html
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli router z wbudowanym modemem LTE ma być na strychu to z 1xLAN najtaniej E5180As-22. Koszt około 200 zł. Z B315 nie jest wcale tak różowo, router awaryjny, zalicza często zgon( bez gwarancji nawet nie ma co myśleć o zakupie). Antena z kablami 5m i od razu konektorami do E5180 oczywiście dualna. Ustawiasz po kolei na obydwa BTS-y i wybierasz mniej obciążony, zapewniający lepsze osiągi.
-
Pożyczyłem router i przetestowałem. Router wystawiłem za okno, starałem się nakierować na maszt. download około 20mb, upload koło 6mb.
tutaj pomiary: Proszę jeszcze o odpowiedź, czy antena z technologią MIMO da mi coś zauważalnego czy lepiej kupić tą tańszą?
tutaj pomiary: Proszę jeszcze o odpowiedź, czy antena z technologią MIMO da mi coś zauważalnego czy lepiej kupić tą tańszą?
- wojteks
- *** Administrator ***
Do LTE musi być MIMO.woiram pisze:czy antena z technologią MIMO da mi coś zauważalnego
Nie pomagam na PW!
- onken
- ** Moderator **
"Powinna" byc Mimo jesli chcemy najlepsze osiągi :-)
-
Dzięki za wyrozumiałość,po czasie sam zaczaiłem, że ta jedna nie jest dualna :-) Dziś składam zamówienie na antenkę i po niedzieli kolejne testy. Aktualnie mam radiówkę z infoglob szczerców, jeszcze kilka miesięcy temu pingi na poziomie 100ms to była normalka, po paru telefonach trochę się poprawiło bo jest raczej do 50ms. Płacę 59 zł za 6mb down i 1 mb up. Od Roku już niby światłowody ciągną ale jakoś doczekać się nie mogę, umowa się skończyła i jest na czas nieokreślony więc zainwestuje sobie w darmowe LTE z play. Jeszcze raz dzięki za pomoc
-
Witam, dziś założyłem antenkę tak na szybko, i jakoś dokładnie jej nie ustawiałem (dość mocno wiało i trochę się bałem szaleć na dachu)
Oto wyniki jakie osiągnąłem: download w granicach 30 mb, upload koło 6. W tej chwili przwewody od anteny mają 10m, mam możliwość skrócenia do około 5m, czy to dużo poprawi osiągi, jakość połączenia, czy to tylko będzie powiedzmy 2-3 % lepiej i zostawić te przewody10m?
Oto wyniki jakie osiągnąłem: download w granicach 30 mb, upload koło 6. W tej chwili przwewody od anteny mają 10m, mam możliwość skrócenia do około 5m, czy to dużo poprawi osiągi, jakość połączenia, czy to tylko będzie powiedzmy 2-3 % lepiej i zostawić te przewody10m?
-
Nikt nic nie wie na ten temat?
-
- Guru bezprzewodowy
5m przewodu oznacza zysk anteny większy o 2-3dBi( tłumienność kabla około 0,5dB/m). Parametry sygnału poprawią się ale trudno powiedzieć jak to przełoży się na poprawę prędkości.