Wybór BTS - Sikory koło Nowego Dworu Mazowieckiego

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MasterOfCookie
Początkujący użytkownik forum

Wybór BTS - Sikory koło Nowego Dworu Mazowieckiego

Post autor: MasterOfCookie »

Witam,

Być może, da się z zamieszczonych na forum informacji sklecić odpowiednie rozwiązanie ale nie do końca rozumiem jak mam wybrać odpowiedni BTS.
Sytuacja dotyczy wsi Sikory koło Nowego Dworu Mazowieckiego. Według mapy najbliższy BTS to akurat Play w odległości 5km, tak się składa, że akurat interesuje mnie Play ale jestem gotów rozważyć innego dostawcę. Z informacji BTSearch wynika że stacja ta nie ma LTE a według danych UKE stacja ma pozwolenie na LTE wszelkich częstotliwości. Czy ktoś może mi wyjaśnić jak sprawdzić czy dana stacja faktycznie obsługuje LTE? Lub na podstawie własnych doświadczeń doradzić też jaka częstotliwość byłaby najodpowiedniejsza?

Będę wdzięczny za sugestie w jakim kierunku szukać w tym konkretnym przypadku.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór BTS - Sikory koło Nowego Dworu Mazowieckiego

Post autor: dzejk »

Nadajnik Brody gm. Pomiechówek Koralowa, dz. nr 79/4 jak najbardziej działa, co więcej mapa play podaje, że jest tam lte-a, więc co najmniej 2 częstotliwości lte.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

No i jeszcze BTS LTE Play Dębe jest w tej okolicy. Pewnie działają LTE1800, LTE2100 i LTE800. LTE2600 raczej nie uruchomione. Najlepiej zrobić testy obydwu BTS-ów , póki co optymalne LTE1800 z antena Dual LTE1800. Przy zakupie własnego modemu/routera oferta na karcie RBM II new z Darmowym Internetem LTE bez limitu( starter z puszką za 9 zł) jeśli LTE Play działa u ciebie prawidłowo nie do pobicia. Koszt 0-5 zł/m-c. Sprzęt 100-400 zł, antena 200 zł. Jeśli oferta ze sprzętem na abonament, to Orange z Internet LTE dla domu za 59,90 i zestawem MF283+ i Lenovo TAB2A8 za 99 zł lub jeśli masz coś w Plusie TV Sat CP i możesz skorzystać ze SmartDom to oferta Plusa ze sprzętem. Warto poczekać na Happy Hours , np. ostatnio była promocja 100GB za 59,99 ( 30 zł w SmartDom) z E5186 za 3 zł, czyli internet właściwie za grosze bo sam router kosztuje 600 zł. Ci operatorzy też mają zasięg LTE u ciebie. Oczywiście antena konieczna.
MasterOfCookie

:)

Bardzo dziękuję za rzeczową informację, pozostanę prawie na pewno przy Play bo w ofercie rodzinnej przy 3 telefonach w Play to się jeszcze dostaje kartę "do tabletu" albo skorzystam z RBM jak matek451 wspomniał.

Czy mogę oba btsy sprawdzić np netmonitorem? albo jakąś inną appką? Tzn po prostu podjechać i wyświetli mi jakie tam są LTE? Jak sprawdzę to wtedy mogę kontynuować temat bo może LTE2100 da lepsze rezultaty a nuż 2600 jest, nie za daleko?

Na koniec jeszcze pod rozwagę: Nowy Dwór Mazowiecki, Daszyńskiego 16 ten BTS jest dalej ale po drodze w prostej linii jest naprawdę bardzo mało drzew do Koralowej jest bliziutko ale jednak przez las. Może spróbować?

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pod BTS-em LTE1800 będzie miało priorytet. Zresztą na LTE2100 jest tylko 5MHz pasma i działa wolno. Do pasm LTE służy LTE Discovery. Ogólnie jeśli LTE2600 nie działa ( a na 99% tak jest)to na LTE1800 powinno być najszybciej. Z Daszyńskiego nawet na antenie kierunkowej Dual LTE1800 trudno się będzie połączyć, antena ma pewien kąt promieniowania a na tym kierunku działa kilka BTS-ów( nie wiemy jak wygląda ustawienie sektorów na nich). Ale spróbować można.
MasterOfCookie

OK,

Zainstalowałem LTE Discovery ale nie za bardzo wiem jak to czytać w Warszawie dostaję taki odczyt: :?
skrinszot.jpg
Rozumiem, że skoro UL Freq i UL Freq są w okolicach 1800 to teraz jest podłączony na LTE 1800? A jeżeli dostępne są inne częstotliwości to jak mogę to sprawdzić?

Dzięki i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Proszę uważać na ten soft. Tu zgłaszają, że niezależnie od częstotliwości pokazuje Band3: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 24&t=50253
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
MasterOfCookie

Dzięki za info,

Zatem zadzwoniłem bezpośrednio do Play i muszę powiedzieć że udzielili mi tam całkiem sporo informacji:

1. Na stacjach Dębe i Brody działa LTE 2600 ale niestety jestem grubo poza zasięgiem
2. Obciążenie obu stacji jest niewielkie rzędu 30%
3. Pan na infolinii polecił mi abym zainwestował w antenę LTE 1800 i powiedział, że jak coś by kiedyś na LTE 1800 nie trybiło to zawsze się może przełączyć na H+ czyli 2100MHz (mówił coś o 1800 ale chyba coś mu się pomyliło).

Konkluzja jest taka, że zainwestuję w antenę cybertecha LTE 1800 Dual pociągnie awaryjnie na HSPA+ 2100 ??
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Uwierzyłeś że Pan z infolinii zna obciążenie danej stacji :) ??

LTE2100 pociągnie ( ale nie idealnie ) ale ono ma chyba tylko 5 MHz pasmo

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
MasterOfCookie

Uwierzyłem :P ,

Powiedział, że mogą sprawdzić więc chyba nie ściemniają.

Ale mnie chodziło o H+ a nie LTE !! O ile to dla anteny jakaś różnica.
ODPOWIEDZ