Router WDR3600 - jaka nowa karta WiFi będzie dla niego optymalnym rozwiązaniem?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
elminsterr
Początkujący użytkownik forum

Router WDR3600 - jaka nowa karta WiFi będzie dla niego optymalnym rozwiązaniem?

Post autor: elminsterr »

Witam,

Pilnie potrzebuję fachowej porady, jaką kartę WiFi dokupić do stacjonarnego PC.

Sytuacja wygląda, tak, że kiedyś polecono mi http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 9#p465469.
router WDR3600 i do tego kartę TL-WN722NC i wszystko bardzo ładnie śmigało przez 3 lata. Teraz kupiłem nowy komputer z Windows 10 i niestety TL-WN722NC nie wspiera oficjalnie tego systemu. Zainstalowałem sterowniki od Win 8.1 i Internet działa, ale przy wgrywaniu dużych filmów np. na GDrive karta powoduje reset całego komputera.

W skrócie potrzebuję teraz kupić nową kartę, która będzie świetnie współpracować z tym routerem WDR3600. Karta może być wewnętrzna lub zewnętrzna - cena nie gra roli. Liczy się tylko szybkość i jakość połączenia, wiem, że router nie jest już najnowszy, dlatego szukam czegoś co będzie ładnie współgrało.

Karta ma być nowa, żeby sterowniki pod Windows 10 były aktualne. Ma obsługiwać 5GHz. Sygnał ma do pokonania dwie ściany w bloku, pomiędzy nimi pusty korytarz, łącznie około 6 metrów.

Internet to Szybki Internet Max 100 Mb/s od Netii na światłowodzie.

W tej chwili na tej niepewnej karcie mam takie wyniki na http://speedof.me/:
Download: 53,38 Mbps
Upload: 14,02 Mbps

Jaką możecie polecić sprawdzoną w bojach kartę pod Windows 10 64 bit, która wyciśnie 100% z tego routera? (naprawdę nie chcę wiercić ścian... :( )
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Router WDR3600 - jaka nowa karta WiFi będzie dla niego optymalnym rozwiązaniem?

Post autor: ja.michal »

Proponuję sprawdzić jaki chipset radiowy ma ten router i szukać karty Wi-Fi z takim chipsetem. Będzie największe prawdopodobieństwo, że wszystko będzie działać wtedy z maksymalną prędkością. Nie spodziewam się jednak cudów przy 5 GHz i potrzebie pokonania dwóch ścian.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router WDR3600 - jaka nowa karta WiFi będzie dla niego optymalnym rozwiązaniem?

Post autor: wojteks »

elminsterr pisze:Sygnał ma do pokonania dwie ściany w bloku,
Ile jest obcych sieci w zasięgu komputera/routera? Ja bym położył kabel, tanie i pewne połączenie o dużej prędkości niezależnie od otoczenia.
Nie pomagam na PW!
elminsterr

wojteks pisze:
elminsterr pisze:Sygnał ma do pokonania dwie ściany w bloku,
Ile jest obcych sieci w zasięgu komputera/routera? Ja bym położył kabel, tanie i pewne połączenie o dużej prędkości niezależnie od otoczenia.
Sieci jest 14... :facepalm:
Naprawdę wolałbym uniknąć wiercenia ścian...
ja.michal pisze:Proponuję sprawdzić jaki chipset radiowy ma ten router i szukać karty Wi-Fi z takim chipsetem. Będzie największe prawdopodobieństwo, że wszystko będzie działać wtedy z maksymalną prędkością. Nie spodziewam się jednak cudów przy 5 GHz i potrzebie pokonania dwóch ścian.
Chipset to: Atheros AR9344
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

elminsterr pisze:Sieci jest 14.
No to o wydajnym WiFi zapomnij.
Nie pomagam na PW!
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

pomyśl o powerline - internet przez gniazdko elektryczne
elminsterr

Wkurzyłem się i zainstalowałem kabel. Efekt?
Download Speed: 94.28 Mbps
Upload Speed: 27.88 Mbps
:hurra: :hurra: :hurra:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

I na najpewniej w budynku wielorodzinnym. Sam to swego czasu przerabiałem. ;)
elminsterr

Jeszcze mam jedno pytanko i dopiszę do tego tematu, żeby nie zakładać nowego. Do tego routera, który opisałem powyżej (WDR3600) jest podpięty PC po kablu oraz PS4 - również z użyciem kabla. W systemie na PC w lokalizacjach sieciowych widzę pozycję: TP-LINK_, klikając na nią wchodzę w coś co wygląda jak folder o nazwie MediaServerRoot. Czy mogę ten router wykorzystać w taki sposób, że PS4 będzie odtwarzać filmy i zdjęcia bezpośrednio z udostępnionych folderów z dysku włączonego PC?

Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:No to o wydajnym WiFi zapomnij.
Na 2.4GHz, wdr3600 obsługuje też 5GHz tam póki co jest w miarę pusto. Chyba, że ludzie masowo zaczną sprowadzać żarówki z radiowym czujnikiem ruchu...
Oczywiście podpinanie stacjonarki po wifi to kompletnie bezsensowne jest.
elminsterr pisze:. Ma obsługiwać 5GHz. Sygnał ma do pokonania dwie ściany w bloku, pomiędzy nimi pusty korytarz, łącznie około 6 metrów.
Kiedyś testowałem i 2 ściany w bloku i to cienkie działowe, to było zbyt dużo na 5GHz.
elminsterr pisze:że PS4 będzie odtwarzać filmy i zdjęcia bezpośrednio z udostępnionych folderów z dysku włączonego PC?
Tu akurat router nie ma kompletnie żadnego znaczenia.
Musisz dowiedzieć się jakie protokoły obsługuje ps4, ja niestety nie wiem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ