Internet na kartę okresowo 2X w roku po miesiącu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet na kartę okresowo 2X w roku po miesiącu
Witam!
Jaka karta jest na dzień dzisiejszy najbardziej opłacalna przy założeniu, że będę z niej korzystał 2-3 razy w roku po 3-4 tygodnie, w różnych miejscach w Polsce (jakość i siła sygnału może być słaba). Transfer może być od kilku do kilkudzisięciu GB (trudno mi określić).
Czy po prostu kupować startery i je wymieniać?
Transfer z telefonu nie spełnia moich oczekiwań.
Pozdrawiam
Jaka karta jest na dzień dzisiejszy najbardziej opłacalna przy założeniu, że będę z niej korzystał 2-3 razy w roku po 3-4 tygodnie, w różnych miejscach w Polsce (jakość i siła sygnału może być słaba). Transfer może być od kilku do kilkudzisięciu GB (trudno mi określić).
Czy po prostu kupować startery i je wymieniać?
Transfer z telefonu nie spełnia moich oczekiwań.
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet na kartę okresowo 2X w roku po miesiącu
Biorąc pod uwagę ważność pakietu danych, bonusy i możliwość przedłużenia ważności konta i bonusu SMSem na rok to chyba najlepiej wypada Orange Free na kartę. Za doładowania masz GB, a dodatkowo można uruchomić któryś z pakietów elastycznych po cenie 1 zł za 1 GB:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=526918#p526918
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=526918#p526918
-
- Guru bezprzewodowy
lub play na kartę, gdzie po rejestracji numeru w salonie, masz bonus 100GB i rok ważności konta. Co prawda te GB tylko na 30 dni, ale po doładowaniu konta ich ważność też się przedłuża.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
T Mobile Frii, doładowanie za 5 zł (świeży starter) i potem możesz odpalić około 11 GB na 30 dni.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tylko biorąc po uwagę warunek zasięgu w różnych miejscach w Polsce to Play Online na kartę, a tam jest te 100 GB, średnio się nadaje. Zostaję właściwie T-Mobile, Orange i Plus.
Właśnie, jeszcze jest Aero2 ze swoimi płatnymi pakietami.
Właśnie, jeszcze jest Aero2 ze swoimi płatnymi pakietami.
- MobNotHeavyUser
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Właśnie dużo zależy od tego, gdzie chcesz jeździć. Jeśli udałoby Ci się złapać zasięg Playa, to do sporadycznego korzystania najlepiej nadaje się starter INK za 50 zł z rokiem ważności konta (można go zamówić w sklepie internetowym Playa). W zależności od potrzeb masz kilka usług no limit do wyboru (dzień, weekendy, nocny transfer albo miesiąc) albo po prostu korzystasz z bonusu z doładowania (tutaj masz tabelkę bonusów za doładowanie: http://play.pl/uslugi/doladowania-play-online-na-karte/). Oprócz tego dostajesz jeszcze co miesiąc 1GB do wykorzystania, ale to pewnie będzie dla Ciebie za mało.
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
-
- Użytkownik forum
Kupujesz startery Play "internet na kartę" rejestrujesz dostajesz pakiet 100GB i aktywujesz kiedy chcesz bonusy – (wyślij SMS-a o treści start.300 pod nr 111)
- onken
- ** Moderator **
Ale tylko na zasiegu macierzystego Play
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Dzięki za tak szeroki odzew.
W miedzyczsie sprawdziłem wg btsearch lokalizację stacji bazowych w miejscowości do której wkrótce się wybieram.
Najbliższe wielkiej czwórki w odległośi ok 900m w tym samym miejscu
oraz dalsze ale tylko Orange i T-mobile w odległości ok 1,8km.
Brak zasięgu LTE ale w pozwoleniach UKE istnieje stacja Play w odległości ok 900m.
Zrobie testy na miejscu i coś się dobierze, najwyżej stracę starter.
W miedzyczsie sprawdziłem wg btsearch lokalizację stacji bazowych w miejscowości do której wkrótce się wybieram.
Najbliższe wielkiej czwórki w odległośi ok 900m w tym samym miejscu
oraz dalsze ale tylko Orange i T-mobile w odległości ok 1,8km.
Brak zasięgu LTE ale w pozwoleniach UKE istnieje stacja Play w odległości ok 900m.
Zrobie testy na miejscu i coś się dobierze, najwyżej stracę starter.
-
- Guru bezprzewodowy
porównaj nadajniki na mapie btsearch (koniecznie zaznacz UKE) z mapami na stronach operatorów
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Sprawdzałem!
Wg operatorów to wszędzie jest zasięg LTE.
Doświadczenie mi mówi, że prawdopodobnie mijają sie z prawdą.
Ale sprawdzę doświadczalnie i podzielę się wnioskami może ja jestem niedowiarkiem.
Jako dygresja: U mnie od domu mam BTS T-Mobile w odległości ok 200m i modem od operatora nie jest w stanie połączyć się. Działa tylko na 3G. Natomiast konsultanci, wcisneli tą usługę sąsiadce, i to w abo na kilka lat. A na dzień dzisiejszy nie działa. Być może gdyby podłączyć anteny zewnętrzne to sygnał załapie lecz śmiem twierdzić, że w jej mieszkaniu na 100% nie.
Wg operatorów to wszędzie jest zasięg LTE.
Doświadczenie mi mówi, że prawdopodobnie mijają sie z prawdą.
Ale sprawdzę doświadczalnie i podzielę się wnioskami może ja jestem niedowiarkiem.
Jako dygresja: U mnie od domu mam BTS T-Mobile w odległości ok 200m i modem od operatora nie jest w stanie połączyć się. Działa tylko na 3G. Natomiast konsultanci, wcisneli tą usługę sąsiadce, i to w abo na kilka lat. A na dzień dzisiejszy nie działa. Być może gdyby podłączyć anteny zewnętrzne to sygnał załapie lecz śmiem twierdzić, że w jej mieszkaniu na 100% nie.
-
- Guru bezprzewodowy
Po pierwsze aby korzystać z LTE musisz mieć modem/router z obsługą LTE ale w T-mobile to nie wystarcza, ten "hojny" operator nie wpuszcza starszych kart USIM do sieci LTE, podobnie bywa czasami z pre-paid.. A sąsiadka to pewnie ma takie pojęcie o internecie mobilnym jak ja o kosmosie. A w tej miejscowości jeżeli są pozwolenia na LTE w odległości 900-1800m i działają to zasięg LTE mają wszyscy i to wewnątrz domu. Oczywiście czasami lepiej korzystać z LTE używając zew. anteny na wybrane pasmo.
-
Kobieta udała się do punktu T-Mobile i przedłużyła umowę na abonament. Dostała nowy modem z obsługą LTE, czy również kartę? Nie wiem. Ale jeżeli w umowie jest informacja o LTE to pewnie tak.
Fakt jest taki obecnie korzysta u siebie w domu z internetu 3G, Nowy modem nie jest w stanie odebrać sygnału LTE. Mimo zmiany umowy, zawarcia jej na kolejne 2 czy 3 lata ma jakość i siłę sygnały jak na starym modemie!
U mnie w mieszkaniu ten sam modem z laptopem wystawiony w oknie (w prostej linii do BTS ok 200m), są przeszkody wysokie drzewa, budynek, również nie łączył się po LTE a tylko 3G (HSPA+).
Ale to już odchodzimy od tematu wątku.
Fakt jest taki obecnie korzysta u siebie w domu z internetu 3G, Nowy modem nie jest w stanie odebrać sygnału LTE. Mimo zmiany umowy, zawarcia jej na kolejne 2 czy 3 lata ma jakość i siłę sygnały jak na starym modemie!
U mnie w mieszkaniu ten sam modem z laptopem wystawiony w oknie (w prostej linii do BTS ok 200m), są przeszkody wysokie drzewa, budynek, również nie łączył się po LTE a tylko 3G (HSPA+).
Ale to już odchodzimy od tematu wątku.