Alternatywa dla Aero2 LTE

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
playdewu
Początkujący użytkownik forum

Alternatywa dla Aero2 LTE

Post autor: playdewu »

Witam.
Korzystam z internetu mobilnego LTE w ofercie Aero2. Postanowiłem przerzucić się z BDI, coraz większe wymagania, coraz mniej cierpliwości.
Na samą jakość dostarczanych mi usług nie mogę narzekać. Jednak w przeciągu ostatnich 4 miesięcy musiałem wykupić aż 7 pakietów po 30zł - 30GB, zaraz będzie ósmy. Wychodzi po 60GB/mc, czyli 60zł.
Ostatnimi czasy coraz więcej korzystam z internetu, coraz więcej danych zasysam i wysyłam, i choć staram się oszczędzać zużywam coraz więcej.

Internet kablowy odpada. Niestety lokalizacja uniemożliwia mi podłączenie czegoś więcej niż te 10mb/s downloadu i 1mb/s uploadu. Tego drugiego potrzebuję o wiele więcej, a żadna z tych wartości nie jest stałą, gwarantowaną wartością. Zresztą, ceny kablowego w mojej lokalizacji wypadają całkowicie nieopłacalnie w porównaniu z mobilnym, do którego już się przyzwyczaiłem. Nadajniki niedaleko, stosunkowo mała liczba użytkowników, pingi dobre.

Potrzebuję oferty z szybkim internetem (przede wszystkim upload), bez lub z wysokim pakietem danych, bez żadnych haczyków, zbędnych pierdół, najlepiej do 60zł/mies.
Mam router mobilny Alcatel Y800, więc nie potrzebuję żadnego urządzenia od operatorów.

Nadajniki w zasięgu:
Play LTE1800 LTE2100
T-Mobile LTE800 LTE1800 LTE2600
Sferia LTE800

Z góry dziękuję za pomoc.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Alternatywa dla Aero2 LTE

Post autor: dzejk »

najtaniej wyjdzie w play LTE, a dokładnie z redbull mobile na kartę z bezpłatnym LTE po 100GB+ na miesiąc. Utrzymujesz tylko ważną kartę sim przez doładowanie za 50zł na 100 dni.
playdewu

dzejk pisze:najtaniej wyjdzie w play LTE, a dokładnie z redbull mobile na kartę z bezpłatnym LTE po 100GB+ na miesiąc. Utrzymujesz tylko ważną kartę sim przez doładowanie za 50zł na 100 dni.
Brzmi naprawdę zachęcająco. To jest jakaś specjalna taryfa? Jaki starter powinienem kupić? Czy mógłbyś krok po kroku opisać co powinienem zrobić?
Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że na pewno odpowiedź znajdę w sieci, ale tematów jest wiele, ofert jeszcze więcej, niektóre przestarzałe i nieaktualne, nie wiem czym się sugerować. Właśnie dlatego proszę o pomoc na forum zrzeszającym ludzi z wiedzą nt. takich zastosowań, ponieważ mogę tu zasięgnąć aktualnych informacji ;)

Dzięki.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Pytanie podstawowe. Czy masz zasięg LTE Playa?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pisze ze ma BTS LTE1800i LTE2100 Play w pobliżu. Do tego kiepski Y800 więc już od dawna powinien korzystać z RBM i DIL jeśli testy LTE Play wypadną prawidłowo i prędkości będą cię satysfakcjonować. Na temat RBM i DIL napisano tu tomy. Ale powtórzę. Kupujesz starter RBM II new za 9 zł , taki z puszką. Po aktywacji numeru, doładowujesz go za 50 zł. Konto przedłuża się na 100 dni. Następnie włączasz usługę Darmowy Internet LTE na 30 dni( za pomocą konta Play24, które tworzysz dla tego numeru, to najlepsza opcja do zarządzania lub kodem *111*480*1# ). Kasa z doładowania pozostanie na koncie. Za 30 dni powtórka itd. Możliwe że będziesz musiał włączyć jakiś pakiet np. 600MB za 5 zł aby LTE działało z pełną prędkością( gdybyś zużył bonusowy pakiet 2GB za doładowanie). Na Y800 wymuszasz tylko LTE aby nie łączył w 3G i korzystasz. Jeśli będziesz miał jakieś problemy to pytaj.
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MobNotHeavyUser »

Z moich dotychczasowych testów wynika, że DILTE nie ma ograniczenia prędkości 15/5, jak to piszą w regulaminie - śmiga tak samo szybko, jak internet na kartę w Play. Trzeba tylko pilnować, żeby mieć zawsze jakiś pakiet danych na karcie. Jeśli ustawisz router/modem na łączenie się tylko przez LTE, to powinien Ci wystarczyć bonus 2GB z doładowania, nie musisz nawet wykupować żadnego dodatkowego pakietu. :)
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
playdewu

Dziękuję za odpowiedzi.
Szukałem lokalnie po sklepach, niestety, znalazłem tylko startery za 5zł.
Czy taki starter dostanę np. w salonie Play?

Znalazłem też coś takiego: http://allegro.pl/play-lte-red-bull-mob ... 40261.html
teoretycznie wszystko się zgadza, ale dlaczego ktoś sprzedaje to taniej niż rzeczywisty koszt 1szt. startera? :?
playdewu

Obrazek
Download naprawdę genialny, biorąc pod uwagę odległość od nadajnika (~2,5km).
Upload niestety porażka. Na screenie w swojej "szczytowej" formie :(
Ostatnio zmieniony 2016-06-17, 20:21 przez playdewu, łącznie zmieniany 2 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Słaby sygnał. Stacja ma kiepski sygnał od ciebie.
playdewu

Spróbuję pokombinować z ustawieniem routera, może coś się zmieni.
Poleci ktoś jakiś program do monitorowania zasięgu z Alcatel Y800? Top NetInfo nie wykrywa żadnego połączenia.

Czy dokupienie anteny poprawi sytuację z uploadem? Z tego co się doczytałem, router posiada złącze CRC9, - rozumiem, że z takim złączem powinienem szukać anteny? Polećcie jakąś dobrą, proszę :)
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MobNotHeavyUser »

Na RBM z DIL można osiągnąć jeszcze lepsze wyniki, jeśli oczywiście ma się silny sygnał.
Obrazek
Taki rezultat miałem w pierwszym dniu testów.

Obrazek
A to wynik z dzisiaj, przed 10 rano.
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
matek451
Guru bezprzewodowy

A ma toto jakieś złącza anten zewnętrznych ? Z tego co pamiętam ten szajs Y800 go nie posiada.
playdewu

CRC9
matek451
Guru bezprzewodowy

A skąd taka informacja ? to złącze pod klapką?
playdewu

matek451 pisze:A skąd taka informacja ? to złącze pod klapką?
http://www.frazpc.pl/b/317217
matek451
Guru bezprzewodowy

Dyskusja laików nie mających pojęcia o temacie anten zewnętrznych.Kuriozum to zdjęcie ponoć z anteną zew. gdzie użyto kabli i złącz to kabla Tv , koncentryka 75Ohm. Większych bzdur na temat szajsu Y800 nie widziałem. gdzie tam pokazano, napisano ze to działa i jaki uzyskano zysk na antenach zew ?
playdewu

Udało mi się złapać lepszy zasięg,
Obrazek

Temat do zamknięcia, dziękuję wszystkim za pomoc :)
ODPOWIEDZ