Witajcie!
Posiadam stary router Huawei B683. Miejsce w którym korzystałbym z internetu to Chinów (mazowieckie) współrzędne GPS 51.628067, 21.481449. Jeżeli chodzi o działanie internetu w domu do w zasadzie go nie ma, router nie łączy się z żadną siecią (kupiłem startery z Orange, Tmobile i Plus). Na zewnątrz najlepiej radzi sobie Plus (od 2-4 Mb/sna wymuszeniu pasma hspa 2100) Tmobile i Oranange (1-2 Mb/s niezależnie czy pasmo hspa900 czy 2100). Gorzej jest z uploadem, który również w Plusie jest najlepszy (ok 0,7 Mb/s) a Tmobile i Orange około 0,3 Mb/s. Kupiłem więc chwaloną tutaj antenę ATK-20 jednak kompletnie nie spełnia ona moich oczekiwań. Próbowałem już różnych jej ustawień i jeśli chodzi o download to nic się nie zmienia w żadnej sieci, jedynie poprawia się upload (do 2Mb/s). Oczekiwałem znacznie lepszych wyników, potencjał jest, bo router sam z siebie łapie zasięg, tylko nie wiem jaką antenę wybrać czy w ogóle cały zestaw zmienić. Myślicie, że warto spróbować jeszcze z anteną panelową Cybertecha 17 Dbi?
Zestaw na trudną lokalizację.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Zestaw na trudną lokalizację.
ATK-20 jest na 900 MHz więc jedyne co Ci mogła poprawić to UMTS 900 T-Mobile/Orange z "Świerże Górne" lub Kozienic. Trzeba by sprawdzić czy te nadajniki LTE na 1800 T-m/Orange/Play z Kozienic nadają jak tak,to szukać anteny na 1800 lub 2100 skoro taką częstotliwość UMTS łapie sam modem (Plus)
-
- Początkujący użytkownik forum
Sprawdzałem oczywiście na jednych nadajnikach i na drugich. Zdecydowanie lepiej jest jednak w kierunku Kozienic jeśli chodzi o zasięg. Oczywiście testowałem ATK na częstotliwościach 900 Mhz ale jak pisałem poprawił się głównie upload, download praktycznie bez zmian może 0,5 Mb/s więcej. Co ciekawe wypróbowałem ustawić router na 2100 Mhz z podłączoną anteną i jak się okazało nie zadziałała jak tłumik, a działało to tak, jakby antena nie była podłączona (taki sam zasięg i prędkości jak bez anteny). Zastanawiam się więc czy może to być coś z routerem czy coś jednak z anteną jest nie tak - czytałem tutaj wyniki niektórych osób i aż mi się szkoda zrobiło... Niestety nie dam rady sprawdzić LTE, bo Huawei B683 nie obsługuje LTE...
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie wiem jak u Ciebie,ale u mnie Networks (UMTS 900 T-M./Orange - oba nadajniki tych opów na U900 w Kozienicach są "współdzielone" - stąd podobne wyniki obu opów u Ciebie ) jest strasznie zawalony użytkownikami i takie transfery nie muszą wynikać ze słabego zasięgu tylko z tego,że ta sieć tak po prostu działa z powodu przeciążeń i żadna antena na to nie pomoże,bo nawet stojąc pod nadajnikiem z wymuszonym U900 może być taka sama lipa.
Próbował bym więc uciekać w częstotliwość 2100 (skoro sam mówisz,że Plus U2100 najlepiej działa ) no, ale to z anteną na 2100
Prawie w linii prostej od siebie masz maszt Kozienice ul. Warszawska 34 i tam bym celował jakimś panelem na 2100. Wg mapy stamtąd na 2100 nadają wszyscy (Plus,Orange,T-mobile,Play) lub łapać Plusa z Świerże Górne - kwestia testów co łapie lepiej/jest mniej obciażone
Próbował bym więc uciekać w częstotliwość 2100 (skoro sam mówisz,że Plus U2100 najlepiej działa ) no, ale to z anteną na 2100

-
- Guru bezprzewodowy
Twoim najsłabszym ogniwem jest B683 i to od jego wymiany proponuję zacząć. Nie tylko nie działa w LTE ale nie obsługuje dwóch nośnych n a 3G i na UMTS2100 będzie działał w HSPA+ więc zakup anteny na 2100MHz bezcelowy. Wymień sprzęt na LTE, kup antenę Dual LTE1800MHz , przetestuj wszystkich operatorów i wybierz najlepszego. Lub bierz ofertę ze sprzętem z Orange .