Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
No to już wiesz, co jest przyczyną Twoich problemów. Kable są podatne na uszkodzenia i źle znoszą mocne zginanie. Musisz go poprowadzić inną drogą, najlepiej będzie zrobić jakiś kanał przy oknie i nim poprowadzić przewód. Wyprostujesz go i zobaczysz, jaki będzie sygnał i transfery. Jeśli nic się nie poprawi, to kabel idzie do wymiany.
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
Niestety taki będzie efekt zaginania kabli (każdy ma w specyfikacji ile może być zagięty). Najlepiej jakby było cały czas prosto. Sam niestety to przerabiam.
Pozwolisz że się wtrącą do tematu i zapytam ? (próbuję połapać temat nośnych) Stacja nadaje MIMO 2 nośne w przeciwnych polaryzacjach a odbiera jedną moją nośną ( mam 1 antenę nadawczą ) MiSO czy tak czy inaczej? nie mogę nigdzie wyszukać odpowiedzi na tak postawione pytanie. poz. Hermogenes
To nie chodzi o nośne. Nośne były w 3G i dlatego było np. HSPA+ DC (dwie nośne). W LTE jest szerokość pasma. Np. LTE2100 10 MHz to można powiedzieć, że dwie dawne nośne 3G.
Zarówno w 3G jak i LTE zasoby, których używają nasi operatorzy są w FDD (Frequency Division Duplex). Na jeden zakres odpowiada za uplink, drugi za downlink. Obydwa mają tą samą szerokość dlatego np. w dokumentacji aukcji na częstotliwości 800 MHz jeden blok jest opisywany 2 x 5 MHz. Dla przykłady Orange ma dwa bloki czyli 2 x 5 MHz (791 – 796 MHz i 832 – 837 MHz) o 2 x 5 MHz (796 – 801 MHz i 837 – 842 MHz). Uruchomili na tym LTE czyli jest ciągłe 10 MHz, a dokładniej 2 x 10MHz (791 -801 MHz i 832 - 842 MHz). Zakres 832 - 842 MHz służy do nadawania przez terminal abonenta (TX w modemie, zazwyczaj złącze numer jeden), a zakres 791 -801 MHz służy do nadawania przez stację bazową (RX w modemie, zazwyczaj złącze numer dwa).
Co do MiMo. Przyznam się, że dokładnie się nie wczytywałem odnośnie zasad działania MiMo w sieci LTE, ale u nas działa 2x2, zapewne dwie anteny dla toru nadawczego i dwie dla odbiorczego. W przypadku 10 MHz LTE800 Orange zapewne jest 2x2 MIMO 64QAM Bit Rate (Mbps) na to wskazuje maksymalna technologiczna prędkość 75 Mbps dla downlinku i 25 Mbps uplinku, ale uplink nie wynika raczej z MiMo czy SiSo, ale z modulacji 16QAM zamiast 64QAM. Przyjęli zapewne takie rozwiązanie ze względu ma potrzebę bardzo dobrego sygnału, a uplink (do stacji) jest na wyższej częstotliwości (w 3G jest odwrotnie).