blue connect-merlin XU870-problem z łapaniem UMTS/HSDPA

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jarek no.1

blue connect-merlin XU870-problem z łapaniem UMTS/HSDPA

Post autor: Jarek no.1 »

witam forumowiczy :)
mam problem jak w temacie, laptop używany jak na razie wyłącznie w domu, stale w 1 miejscu tuż przy oknie, środek miasta, wieżowiec-ostatnie X piętro, praktycznie nic nie zasłania, z reguły cały czas łapię zakres EDGE na poziomie 5 kresek (max), ale są okresy (najdłuższy trwał ponad miesiąc) że bez problemu było UMTS/HSDPA na 3 kreski, niezależnie od pory dnia i bez żadnych moich ingerencji, praca na zakresie EDGE to koszmar - wszystko trwa wieki

pytanie: co zrobić żeby stale (no może prawie) był możliwy zakres pracy UMTS/HSDPA?

wykluczam problemy z moim sprzętem, format, instalacja sterowników nic nie daje, operator twierdzi że po jego stronie wszystko jest ok,

próbowałem samodzielnie szperać na forum, ale ogarnięcie podanej wiedzy mnie przerasta, dlatego proszę o pomoc

edit: 29.10.2007 godz. 12.40
właśnie czytam sobie forum i znów cud, net samoczynnie zaczął działać na zakresie UMTS/HSDPA, pewnie to znów potrwa kilka dni a potem nastąpi powolne EDGE
Ludzie ratunku, bo przez ten internet zdrowie tracę :cry:
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: blue connect-merlin XU870-problem z łapaniem UMTS/HSDPA

Post autor: Ufo atakuje »

W oprogramowaniu modemu powinieneś mieć opcję "tylko 3G" lu coś takiego. Jak wymusisz ten tryb nie powinno przełączać. Poza tym może się przydać jakaś antenka. Na razie spróbuj znaleźć najbliższą stację UMTS:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=51031#51031

PS. nie napisałeś jaki to operator
Jarek no.1

dzięki za odzew :)

1. operator to ERA
2. do modemu miałem dołączone płyty blue connect manager (tu nie znalazłem możliwości zmiany ustawień) oraz mobilink (ściągnięte ze strony ERA),
w mobilinku ustawiłem:
- ręczny wybór sieci, zmieniłem na ERA UMTS zamiast ogólne ERA
- rodzaj połączenia: zamiast auto ustawiłem UMTS
3. jak na razie net działa na UMTS/HSDPA sygnał na 2 kreski
4. jeśli chodzi o nadajniki to właściwie mieszkam pośrodku 2, oba widzę z okna nic ich nie zasłania, do 1 jakieś 450m, do drugiego ok.700

czy jeszcze mogę coś usprawnić żeby net chodził lepiej?

jeszcze raz dzięki za pomoc, bo już jest znacząca poprawa
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Jarek no.1 pisze: czy jeszcze mogę coś usprawnić żeby net chodził lepiej?
To zależy ile teraz wyciągasz i co chcesz osiągnąć. trochę dziwne, że przy tak małych odległościach nie masz pełnego zasięgu.. Generalnie antenka na balkonie by nie zaszkodziła. :wink:
Jarek no.1

w chwili obecnej łapię HSDPA na poziomie 3 kresek (max to 5)
wykonałem kilka testów prędkości na różnych stronkach,
wyniki to w zależności od strony od 900kbps do nawet 1600kbps,
jeśli chodzi o ściąganie plików - wydaje mi się że to najbardziej przemawia to:
1. ze stronki avast.com -> plik 9,32MB -> w 70 sekund-> średnia szybkość 136KB/s
2. ze stronki ERA -> plik 7,91MB -> w 33 sekundy -> średnia szybkość 245 KB/s

chciałbym przynajmniej stale utrzymać takie wartości, bo do tej pory ściąganie z avasta trwało conajmniej 15 minut na poziomie 6-12KB/s czyli jest znaczna poprawa,
może jeszcze dołożę jakąś antenkę dodatkową, zdaje się że w modemie jest malutkie gniazdo zaślepione gumką; gdyby taka antenka dawała pewność utrzymania lub powiększenia szybkości to chętnie zakupię

jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc
Jarek no.1

odświeżę temat:
mam w tej chwili sygnał HSDPA na maxa, normalnie szczena mi opadła :padam: , ale transfer jest słaby poniżej 100KB/s, przy słabszym sygnale idzie co najmniej 3 razy szybciej;

może mi ktoś wytłumaczyć o co tu chodzi?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jarek no.1 pisze:mam w tej chwili sygnał HSDPA na maxa, normalnie szczena mi opadła
Ale co robiłeś, żeby to poprawić? Jakaś antena zewnętrzna czy coś w tym stylu?
Jarek no.1 pisze:transfer jest słaby poniżej 100KB/s
Ten słaby transfer masz przez całą dobę, czy tylko w czasie szczytu?

Piszesz też, ze masz laptopa. Spróbuj z nim pojechać do innej lokalizacji gdzie jest zasięg innego BTSa i sprawdź jak tam to chodzi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Jarek no.1

pożyczyłem od kumpla antenę, chyba dookólną - taki patyk z podstawką + 3m kabla, wystawiłem to na parapet za okno i działa;
złapałem prawie 2700Kbps a przy ściąganiu do 600KB/s, ale to są najwyżej kilkunastosekundowe momenty, potem spada do 80-120KB/s czyli jest gorzej niż bez anteny pomimo mocniejszego sygnału;
nie wiem co o tym myśleć? może ta antena lipna?
tu u mnie dziś parę razy deszcz mocno lał, może w BTS coś zamokło?
czarna magia.... :gwiazdki:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jarek no.1, jeden test nic Ci tu nie powie. Musisz to potestować dłużej aby ocenić prawidłowo zmiany. Mogłeś trafić na duże obciążenie BTSa.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Jarek no.1

BliSki pisze:Jarek no.1, jeden test nic Ci tu nie powie. Musisz to potestować dłużej aby ocenić prawidłowo zmiany. Mogłeś trafić na duże obciążenie BTSa.
najważniejsze że złapałem bakcyla :super:
na dodatek poszedłem na całość, przeinstalowałem oprogramowanie do modemu ze stronki (zakładka - konfigurator usług):

http://www1.era.pl/phones/phone_details ... _phone=356

ale to ukryli spryciarze, pod sterownikami tego nie ma
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Jarek no.1 pisze:ale to ukryli spryciarze, pod sterownikami tego nie ma
Zawsze tam było.Trzeba tylko poszukać. ;)
Kera
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Kera »

Witam wszystkich
Nie chcę zaśmiecać forum, więc doczepiłam się do postu Jareka no.1. Mam nadzieję, że mi wybaczy ;)
Mam podobny problem jak w temacie. Posiadam laptopa z Vistą i kartą merlinXU870 od października. Do połowy grudnia wszystko chodziło dobrze - przeważnie 3 kreski HSDPA, ale potem zaczęło skakać. Przy włączaniu pokazuje 1 kreskę HSDPA, po czym zmienia się na 1 kreskę UMTS i transfer skacze tak cały czas z UMTS na HSDPA. Strasznie muli kompa. Strony się nie otwierają. Po wyłączeniu i włączeniu ponownie karty wszytko działa (tzn 1 kreska HSDPA a potem UMTS) Zdarzyło się kilka razy, że się sam wyłączył połączenie.
Mieszkam w Krakowie, więc dużo tu BTSów. Wg danych ze strony http://www.wieprz.net/bts/ najbliżej mam nadajnik GSM :(. Próbowałam ustalić za pomocą hyperterminala skąd mam sygnał, ale komendy podane na forum nie działają na mojej karcie. :(
Co mam zrobić, żeby internet działał normalnie? Przerasta mnie to. Pomóżcie proszę.
Z góry dziękuję.
Jarek no.1

Kera pisze:...transfer skacze tak cały czas z UMTS na HSDPA. Strasznie muli kompa. Strony się nie otwierają. Po wyłączeniu i włączeniu ponownie karty wszytko działa ...
Jeśli chodzi o akurat ten modem to mogę potwierdzić że z vistą działa niezawodnie, warunek: stery systemowe albo wgrany MobiLink 2.02.12, nowszy generuje błędy systemu (u mnie), poza tym jeśli system sprawny (tzn. bez wirusów, dziwnych ustawień, grzebania itp) to jedyne błędy jakie zaobserwowałem są spowodowane słabym sygnałem z BTS.
Zajrzyj do: start=>programy=>akcesoria=>narzędzia systemowe=>info o systemie=>raportowanie błędów windows
sprawdź czy masz tam jakieś wpisy, jeśli nic nie ma ,to na bank winien jest BTS.
Sprawdź czy modem działa stabilnie na wymuszonym GPRS/EDGE?
Kera

Jarek no.1 pisze:Jeśli chodzi o akurat ten modem to mogę potwierdzić że z vistą działa niezawodnie, warunek: stery systemowe albo wgrany MobiLink 2.02.12, nowszy generuje błędy systemu (u mnie),

mam nowego MobiLinka od wczoraj więc to nie on chyba (na nowym nie zauważyłam na razie błędów)
Jarek no.1 pisze:poza tym jeśli system sprawny (tzn. bez wirusów, dziwnych ustawień, grzebania itp) to jedyne błędy jakie zaobserwowałem są spowodowane słabym sygnałem z BTS.
system sprawny, bez grzebania i udziwnień ;)
Jarek no.1 pisze:Zajrzyj do: start=>programy=>akcesoria=>narzędzia systemowe=>info o systemie=>raportowanie błędów windows
sprawdź czy masz tam jakieś wpisy, jeśli nic nie ma ,to na bank winien jest BTS.
No i tu niestety mam jakieś błędy :( Tylko co teraz z tym zrobić? :gwiazdki:
Jarek no.1 pisze:Sprawdź czy modem działa stabilnie na wymuszonym GPRS/EDGE?
A jak go wymusić? Przychodzą mi do głowy tylko rękoczyny ;)

Dzięki za odpowiedź

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-19, 22:06 ]
Drobna poprawa cytatów.
Ostatnio zmieniony 2008-01-19, 22:06 przez Kera, łącznie zmieniany 1 raz.
Jarek no.1

Sprawdź czy modem działa stabilnie na wymuszonym GPRS/EDGE?
Odpalasz mobilink ale bez łączenia z netem, wchodzisz w menu (kwadracik po lewej), konfiguracja, potem w komórkowe, zaznaczasz na dole "tylko gprs" i w ręcznym wyborze sieci "ERA GPRS", pojawi się komunikat że nowe ustawienia zastaną ustawione po ponownym włączeniu mobilink
i tyle, łączysz się i lukasz co się będzie działo...
Kera

włączyłam i na razie działa 5 w porywach do 4 kresek EDGE
nic się nie zawiesza, wygląda stabilnie
i co teraz? co to oznacza?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Wywal te aplikacje do połączeń i zrób sobie dial-up. Jak znajdziesz tu: :faq:
Pamiętaj aby wyłączyć PIN na karcie najlepiej w jakimś telefonie z tą opcją.
ODPOWIEDZ