Antena do LTE od Cyfrowego.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fullje
Początkujący użytkownik forum

Antena do LTE od Cyfrowego.

Post autor: fullje »

Witam, wszedłem w posiadanie internetu mobilnego LTE od CP. Problem mam w tym, iż do najbliższego nadajnika mam ~4km, następnie około 6 i do bliższego miasta ~10km.

Miejsca tych anten to:
- GPS: 52,185833,19,675278 do tej mam 4km
- GPS: 52,165833,19,784167 do tej około 6km
- GPS: 52,238333,19,622778 do tej około 10km i to jest najbliższe mnie miasto

Pytanie polega na tym jaką antenę kupić? Nie ukrywam iż na sam początek dostałem w zestawie antenę tę, którą do swoich internetów dodaje CP jednakże nie oszukujmy się, wyglądała bardziej jak wieszak na ubrania niż antena.

Wiem, że nie powinienem myśleć nawet o internecie ~150mbps, mnie zadowoli nawet stabline D:20 i U:6 :)!

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Antena do LTE od Cyfrowego.

Post autor: radius »

Jakim sprzętem dysponujesz oprócz anteny?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie powinieneś to brać internetu w CP. Jak już miałeś parcie na Solorza i przekonały cię te jego bzdurne reklamy w Polsacie to trzeba było brać internet z Plusa w sklepie internetowym z porządnym sprzętem na własność. Zadowoli cię jak będziesz miał z 5Mb/s bo na więcej to nie masz szans. Na tym terenie masz zasięg LTE z sieci LTE800Sferii, BTS-y w Dąbrowie Pleckiej lub Bielawach. Sferia posiada tylko 5MHz pasma ponoć już z MIMO co pozwala na teoretyczny, maksymalny DL do 37,5Mb/s. W praktyce BTS-y przeciążone a prędkości po kilka Mb/s. w Żychlinie jest pozwolenie na LTE1800Aero2 ale trudno powiedzieć czy i jak działa.Tu chociaż jest 20MHz pasma w MIMO i DL do 150Mb/s. To jedyny BTS LTE1800Aero2 w okolicy i raczej jest przeciążony. Na tym terenie internet od Solorza działa ogólnie kiepsko. Wybrałeś złego dostawcę. A mogłeś mieć internet LTE bez limitu prawie za darmo, koszt 5 zł/m-c. Bez żadnej umowy, tylko sprzęt do LTE kupujesz sam, modem LTE za 100 zł , MiFi za 150 zł a router z LTE za 200-400 zł. Do tego antena Dual LTE za 200 zł i korzystasz z LTE Play na karcie RBM II new za 9 zł z BTS-a LTE1800Play w Piotrowicach. W CP nie licz na wiele, zasięg LTE800Sferii z Dąbrowy lub Bielaw złapiesz na antenach 2xATK-10/800-980. Na LTE1800 Aero2 z Żychlina możesz liczyć na antenie Dual LTE1800MHz ale bez gwarancji i najpierw trzeba sprawdzić jak działa LTE CP/Plusa w Żychlinie. Szybko raczej nie będzie. No i nie kupuj takich niby antenek jak ta AKc2uni z CP, nie słuchaj też tych ich konsultantów. W CP sprzęt masz na użyczenie i jeszcze płacisz za jego wynajem 5-15 zł/m-c.
fullje

Antene zakupiłem za 19 zł i nie płace za nią więcej.
Internet mam za 30 zł miesięcznie bo mam od nich telewizję.

Mam na użyczenie (przed chwilą pożyczyłem) jeszcze antenę kierunkową i z jej pomocą mam prędkości około 8/8 celując w budynki więc aż tak kiepsko nie jest. Fakt faktem antena jest wielozakresowa o przyroście ~ -15db - ale kto wierzy w fabrycznie wypisane informacje na antenie.

Tak czy inaczej - przeszedłem się 300 metrów po mojej wsi z telefonem w dłoni i miałem internet D: 20mbps oraz U: 9mbps.
Teraz montuję prowizorycznie maszt by zamocować antenę koło domu i sprawdzić czy ta użyczona będzie się dobrze sprawować.

Tak czy inaczej - za router, modem i sam internet płacę 30 zł miesięcznie. Tylko anteny dobrej mi brak ;)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Pytanie drugie. Jakim sprzętem oprócz dwóch anten dysponujesz?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
matek451
Guru bezprzewodowy

Faktycznie jest się z czego cieszyć. Masz 40 lub 50GB za 25 zł w SmartDom, do tego płacisz im 10 zł za słaby zestaw DWR-116 z E3372. Czyli razem 35 zł, za sprzęt zapłacisz 21x10=210 zł i nie będzie twój tylko operatora. Ja mam też TV sat w CP. Internet wziąłem z Plusa, promocja Happy Days czyli 2x więcej GB. Mam 100GB za 30zł w SmartDom. Za 3 zł kupiłem od Plusa router E5186 na własność. Wart około 600 zł i mogę go sprzedać nawet już dziś. Za 2 lata internetu zapłacę 720 zł czyli jak odliczę sprzęt to z 5 zł/m-c za 100GB czyli 120 zł na cała umowę. Ty zapłacisz 735zl przez 21 m-cy a kiepski sprzęt musisz zwrócić. No i co tu porównywać router z LTE-A ,z AC do tego zestawu z CP. Internet w CP biorą ludzie nieświadomi że w Plusie jest taki sam zasięg, SmartDom a oferta i sprzęt dużo lepszy i na własność. Co z tego, że masz teraz 20/9 jak sobie pobiegasz po wiosce. Wieczorem będziesz miał 2-4 razy mniej. Co do anten i zasięgu LTE w Plusie/CP dostałeś wyczerpującą informację ale widać ze w ogóle nie bierzesz jej pod uwagę.
fullje

Pytanie drugie. Jakim sprzętem oprócz dwóch anten dysponujesz?
Wybacz, umknęło mi to :) Dysponuję modemem USB Huawei E3276.
Faktycznie jest się z czego cieszyć. Masz 40 lub 50GB za 25 zł w SmartDom
- 80 GB w dzień i 200 w nocy. Po limicie do 5mbps w LTE i 32kbps w 3G
Co do anten i zasięgu LTE w Plusie/CP dostałeś wyczerpującą informację ale widać ze w ogóle nie bierzesz jej pod uwagę.
- Gdzie napisałem, że nie biorę jej pod uwagę? Przejrzałem anteny, posprawdzałem ceny - pozostaje tylko zastanowienie się. Aktualnie testowana kierunkowa antena sprawdziła nastęująco. Postawiona koło domu daje Obrazek

Pewnie później zakupię antenę, o której pisałeś wyżej. Prawdopodobnie modem też nie jest idealny. Z drugiej zaś strony - moje miejsce zamieszkania to straszna dziura internetowa. Ani internet po kablu ani bezprzewodowo nie jest idealny :)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Jeżeli pominiesz router, a modem wepniesz w port USB komputera to łączysz się przez menadżer połączenia czy przez stronę 192.168.x.x?
Ostatnio zmieniony 2016-06-22, 15:25 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
fullje

Jak wpinam go do USB komputera, to poprzez ten menedżer cyfrowego.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

To w pierwszej kolejności należałoby ten modem przerobić na HiLink. Po tym działaniu się on kartą sieciową, gdzie na stronie 192.168.x.x będziesz mógł ocenić parametry połączenia (RSRP, RSRQ, SINR, CellID). Teraz możesz próbować MDMA: http://nerve.org.za/mdma/download/mdma1103.zip , ale czy wymuszanie Only LTE wraz z daną częstotliwością (800 lub 1800 MHz) zadziała? To już zależy od softu. Z reguły brandowane mają blokadę i żeby coś wymuszać należy również wgrać zmodyfikowany non HiLink.
matek451
Guru bezprzewodowy

Twoje miejsce zamieszkania choć nie podałeś, ale to okolice Żychlina to bardzo dobra lokalizacja jeśli chodzi o internet mobilny tylko nie od Solorza czyli Plus/CP. Idealny zasięg w Play, w pobliżu trzy BTS-y Play z LTE1800 i LTE2100. W Piotrowicach i N.Zdunach jeszcze pozwolenia na LTE800 i LTE2600, wkrótce pewnie odpalą. Internet LTE bez limitu w Play praktycznie za darmo i bez umowy. Do tego LTE 1800 i HSPA+DC z UMTS NetWorks w Orange i T-Mobile. Oczywiście potrzebny właściwy wybór operatora, sprzętu i anten. A co do oferty z CP to jeszcze większa lipa niż myślałem. bo widać , że wziąłeś lub przedłużyłeś bez sprzętu na kiepściutkich warunkach jeśli w SmartDom. W Plusie/CP ofertę zawsze bierze się ze sprzętem i to na własność, szczególnie jak ma się rabat 50% w SmartDom. Inne rozwiązanie to strata i to duża a sprzęt w Plusie jest atrakcyjny i w śmiesznych cenach( na Allegro i w lombardach to klienci Plusa wystawiają E5186, E5786 czy B315 za przyzwoite ceny). Ten E3276 to stary, prądożerny modem LTE i masz go pewnie już pewnie wcześniej. Nie warto się z nim bawić . Pokazany speedtest z godz. 14 pokazuje już przeciążenie BTS-a LTE800Sferii , do którego się logujesz, prędkość DL słaba jak na ta porę i niższa od UL. Anteny na 800MHz poprawią sygnał ale trudno się spodziewać poprawy prędkości skoro o tej porze jest tak wolno i BTS przeciążony. Wieczorami , w wakacje będzie masakra. W CP/Plusie jedyna nadzieja na coś lepszego to LTE1800Aero2 z Żychlina o ile działa i nie jest przeciążony a jest to wielce prawdopodobne że jest zapchany bo to jedyne pozwolenie na 10 tysięczne miasto i ogromną okolicę. Dlatego najpierw test LTE w Żychlinie, wieczorem i dopiero ewentualne dalsze kroki.
ODPOWIEDZ