onken pisze:Akurat Orange moze działac prawie te 112 Mb/s - mi udało sie osiągnać coś około 105 max
Na pewno masz solidną antenę kierunkową i szczęście korzystania z nieobciążonego nadajnika. Ja w Play od pół roku korzystam z LTE1800 i maksimum, jakie udało mi się do tej pory osiągnąć, to 41 Mb/s download i 21 upload (przy dwóch blokach teoretyczne max. 75 Mb/s). Bez anteny, ale i tak mam całkiem dobry sygnał.
onken pisze:Nawet Play mi zrobil LTE-A ale działa na telefonie jako LTE+ tyle ze robi agregacje ich 2100+1800 = osiągi te same co samo 1800
Właśnie to mogłaby być dobra metoda na sprawdzenie LTE-A - topowy smartfon z obsługą wszystkich dostępnych pasm + jakaś dobra aplikacja, pokazująca szczegółowe parametry sieci. Tylko, że nie każdego stać na taki sprzęt. A tym bardziej ze względu na to, że LTE-A jest dopiero bardzo powolutku wprowadzane do życia, inwestowanie w drogi telefon dla LTE-A na dzień dzisiejszy jest kompletnie pozbawione sensu.
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
Telefonem to chyba pod sama wieza. Ja uzywam cell info lite, ale nie moge tam znalezc info o tym jak polaczenie jest zestawione. Ktos moze podpowiedziec apke na androida, ktora pokazuje czestotliwosc i czy LTE-A dziala?
Szlag mnie trafia z tym LTE - 5 lat temu jak zaczalem z HSPA+ tez bylo dobrze (do czasu) a jak Polsat uruchomil LTE to od razy zmienilem - przez pare lat smigalo az milo - a teraz ... brak slow. Na 2600 przynajmniej download jest ok... LTE-A mogloby mi pomoc wtedy i download i upload bylby jakos ok.
Szukam mozliwosci zbudowania FTTH, przynajmniej przepustowosci bybyly przewidywalne...
BTW - czy do MIMO4x4 potrzebne sa 2 anteny MIMO? Jest jakis HW ogarniajacy ten standard?
Chciałem się zapytać czy do tego routera z sieci Telia można wgrać firmware np z Plus bo koniecznie muszę mieć obsługę kodów USSD czy jest może jeszcze jakiś inny firmware/sposób na obsługę kodów USSD? Nie chcę kupować routera z polski bo jest duże prawdopodobieństwo że kupię wyłudzony na słupa Już raz na OLX widziałem ofertę słupa z routerem NetGear AC810S za 600zł który "dostał od kolegi i nie zna się" Teraz znowu pisałem z jedną osobą w sprawie E5186 która też nie zna się i ma wystawione kilka routerów z różnych kont
kosteko pisze:...jest duże prawdopodobieństwo że kupię wyłudzony na słupa Już raz na OLX widziałem ofertę słupa z routerem NetGear AC810S za 600zł który "dostał od kolegi i nie zna się...
Jeżeli masz 100% pewność, że takie wałki są to załóż odpowiedni temat jako przestrogę. Opisz w nim na czym dokładnie polega przekręt.
kosteko pisze:...jest duże prawdopodobieństwo że kupię wyłudzony na słupa Już raz na OLX widziałem ofertę słupa z routerem NetGear AC810S za 600zł który "dostał od kolegi i nie zna się...
Jeżeli masz 100% pewność, że takie wałki są to załóż odpowiedni temat jako przestrogę. Opisz w nim na czym dokładnie polega przekręt.
Takie wałki są niestety kupujesz telefon/router który był wyłudzony na słupa później policja cie namierza i odbiera router/telefon w dodatku robią z ciebie przestępce. I jesteś paserem bo przecież "miałeś się domyśleć" Zrobię taki temat i z ciekawości zobaczymy ile jest takich osób które miały z tym do czynienia
No tak tylko to i tak cię nie uchroni przed odebraniem routera a z lombardu to już prawie pewne z jakiego żródła pochodzi kto normalny sprzeda sprzęt za max 50% wartości. Przy zakupie od firmy jak i od osoby prywatnej można jedynie dochodzić zwrotu pieniędzy przez sąd
Przy zakupie TV czy innego sprzętu niema tego problemu można brać nawet jak wiesz że pochodzi z niepewnego źródła bo nikt tego nie namierzy jak w przypadku telefonów i modemów
Za to moc ma dużą. Tzn. apetyt na energię elektryczną. 20W to wcale nie jest tak mało, zwłaszcza jeżeli ktoś ma włączone urządzenie non-stop. 20 Watami można oświetlić całe mieszkanie żarówkami LED.
0lder pisze:Za to moc ma dużą. Tzn. apetyt na energię elektryczną. 20W to wcale nie jest tak mało, zwłaszcza jeżeli ktoś ma włączone urządzenie non-stop. 20 Watami można oświetlić całe mieszkanie żarówkami LED.
O tym pisałem już dużo wcześniej, biorąc pod uwagę ten czynnik, to multiwan w wykonaniu @onken, będzie bardziej ekonomiczny.
Testował ktoś na różnych firmware czy jest jakaś poprawa w stosunku do oryginalnego 21.306.01.04.69
Zauważyłem u siebie taki problem że często są wąchania transferu skacze 80-135Mbit/s i trzeba zaczekać np przy pobieraniu aż dojdzie do maksymalnej szybkości np 80Mbit w E3372 od razu wchodził na maksymalną prędkość. Restart routera pomaga na jakiś czas i później znowu to samo
Zastanawiam się, czy H5186 mógłby zyskać możliwość agregacji pasma 2100MHz, gdyby producent wypuścił taki update firmware'u. Bo sprzętowo jest przystosowany do LTE-A.
MobNotHeavyUser pisze:Zastanawiam się, czy H5186 mógłby zyskać możliwość agregacji pasma 2100MHz, gdyby producent wypuścił taki update firmware'u. Bo sprzętowo jest przystosowany do LTE-A.
Nawet na to nie licz, to stary sprzęt, jak komuś się uda wyciągnąć przy agregacji na Polkomtelu 200Mbps (1800+2600MHz), będzie olbrzymim sukcesem (wybór modemo-routerów z LTE-A jest niestety mizerny), a w sieci pokazywane speedy z LTE-A po 200+...Mbps nie mają nic wspólnego z tym sprzętem. Raz wykonywane na modemach LTE cat.9/11, dwa na "wypasionych" smartfonach z 8 rdzeniowymi procesorami 64-bity oraz wyposażone w 3-4GB szybkich pamięci RAM (te telefony są wydajniejsze od wielu promocyjnych komputerów w marketach).
Stary sprzęt? Chyba trochę przesadzasz. Od jak dawna jest na rynku? Pół roku. Biorąc pod uwagę fakt, że jak mówisz routerów z LTE-A nadal jest bardzo mało, to póki co Huawei E5186 jest na razie jedynym sensownym urządzeniem stacjonarnym z LTE-A. Reszta to mobilne zabawki na baterie.
MobNotHeavyUser pisze:Liczę, że mój E5186 posłuży mi przynajmniej 5-6 lat.
Nikt ci nie zabroni go przez taki czas używać, o ile wytrzyma (ja E398 używam od 2012 roku i działa bdb). Lecz praktyka Huawei end innych producentów jest taka że starego sprzętu się nie wspiera.
Tylko taka że startowe DHCP przydzielanie adresu IP automatycznie ustawiasz sobie np. od adresu 192.168.0.20 i adresy od 192.168.0.2 do 192.168.0.19 masz wolne. Później już pozostaje na każdym komputerze ręcznie skonfigurować każdy komputer i ustawić konkretny adres IP. Ja mam B315 i nie ma możliwości rezerwacji IP dla danego MAC karty, E5186 pewnie ma tak samo.