Modem do Blueconnect Łódź

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kubil
Początkujący użytkownik forum

Modem do Blueconnect Łódź

Post autor: kubil »

Witam!
Zamierzam sobie kupić Blueconnect 39 (mieszkam w łodzi, a właściwie będę mieszkał :)) i jako, że chcę podpisać umowę na czas nieograniczony muszę mieć własny modem ;(. Zamierzam korzystać z funkcji EDGE i zastanawiam się czy ten modem będzie OK...
http://allegro.pl/item263875500_gc85_gc ... _card.html

Jeżeli nie to ewentualnie co będzie dobre w granicach 200-220 zł?
Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Modem do Blueconnect Łódź

Post autor: Sundance_kid »

kubil pisze:Zamierzam korzystać z funkcji EDGE
A na pewno będzie dostępna tam gdzie zamierzasz korzystać? Takie małe profilaktyczne pytanie. Bo ja w Łodzi na GPRSie jadę bo EDGE mi nie chce łapać.

A druga sprawa: chcesz modem PCMCIA, ExpressCard, USB czy tez może telefon z modemem?
Tak przy okazji poczytaj w dziale recenzje.
kubil

Zapomniałem oczywiście PCMCIA. Co do EDGE to szczerze nie wiem dokładnie bo zacząłem się tym interesować bardzo niedawno... Przy okazji jako, że jesteś moderatorem może powiesz mi jakie są możliwości podłączenia urządzenia do Blueconnect do tego Laptopa... (troszke głupie pytanie wiem, ale nie do opanowałem te wszystkie bezprzewodowe modemy, porty...)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

kubil pisze:Co do EDGE to szczerze nie wiem dokładnie
Lepiej sprawdź żeby mieć 100% pewność.
kubil pisze:możliwości podłączenia urządzenia do Blueconnect do tego Laptopa...
Trochę nie rozumiem pytania? Jak można podłączyć modem?
kubil

No właśnie tego się obawiałem :/ Jeżeli dobrze wyczytałem to nie ma mozliwości podłączenia karty PCMCIA, co chyba nie jest zbyt korzystne. Znalazłem na allegro całkiem podobne kompy i wychodzi na to, że jedyną formą oprócz USB jest Express Card co jest niestety dosyć drogie... Czy się nie mylę

// Co do Edge - czy Ty masz Blueconnect? W jakiej części Łodzi mieszkasz i jak mogę sprawdzić czy Edge będzie tam 'odbierał' - lokalizacja Retkinia
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Jaki masz komp?

Co do Retkini to możesz się doprecyzować? To Ci dokładnie powiem.

Zawsze możesz skorzystać z telefonu jako modemu. Tylko zyskasz dodatkowe urządzenie.
kubil

Co do lokalizacji - Retkinia ul. Rajdowa
Co do kompa to własnie się zastanawiam nad takim:
http://www.allegro.pl/item260725346_asu ... _6087.html
Parametry mogą się tylko nieznacznie różnić, sprowadzany ze USA

I właśnie w międzyczasie oglądałem telefony - czy Nokia 6230 byłaby odpowiednia, czy zmniejszałoby to transfer (mam na mysli, czy komunikacja przez Bluetooth'a miałaby wpływ na jakość łącza)

P.S. Wielkie dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

kubil pisze:czy Nokia 6230 byłaby odpowiednia, czy zmniejszałoby to transfer (mam na mysli, czy komunikacja przez Bluetooth'a miałaby wpływ na jakość łącza)
Nie . Popatrz tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=32598#32598
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

edge w erze w Lodzi jest naprawde wszedzie, UMTS z resztą praktycznie też

ja Ci polecam kupic modem UMTS zamiast EDGE (w CSa na necie da sie pograc nawet!!) na allegro,do 200 zl kupisz swietny sprzet (ja kupilem za 170 Merlina U530,do Edge sa droższe)

z tym ze lepiej pozycz od kogos na 1 dzien telefon z UMTSem i sprawdz tam dla pewnosci jak jest z zasiegiem
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Ze sprzętem jest tak jak jedzeniem - apetyt rośnie w miarę jedzenia. Gdy potrzebowałem mobilnego neta zakupiłem na początku modem który obsługiwał tylko EDGE bo HS było w innym paśmie (AirCard 860). Oczywiście podyktowane to też było ceną - obecnie są o połowę niższe w stosunku do całego sprzętu. Niedługo trwało jak go wymieniłem na szybszy model - i mimo ceny nie żałowałem od samego początku. Tym bardziej że poprzedni modem udało mi się sprzedać niewiele tracąc.
Dlatego polecam kupować od razu bardziej zaawansowany sprzęt - później może się okazać że to był dobry wybór.. :ok:
ODPOWIEDZ