Mam mały problem z zasięgiem w miejscowości Kochlice.
Korzystając z sieci T-Mobile w smartfonie jestem w stanie "złapać" te -105dB zasięgu LTE, jednak modem stojący w domu już za bardzo tego nie potrafi (jak już to są to pomiary rzędu -112dB). Telefon nieposiadający LTE-A prawdopodobnie korzysta z nadajnika w Karczowiskach na paśmie 1800MHz, który jest oddalony o ~2,5km. Chciałbym w modemie korzystać z internetu LTE-A, który za oknem na strychu (po stronie nadajnika w Rzeszotarach [dziwne], czyli około 4km) "łapie" zablokowany na LTE-A zasięg z parametrami -99dB, 40ms opóźnienia, ~25-30Mbps DL, ~10-16Mbps UP. Ten ping jednak mnie nie satysfakcjonuje. Prędkości też mogłyby być lepsze biorąc pod uwagę, że jest to LTE-A, a BTS nie jest aż tak obciążony. Mój modem to Huawei B315 (niestety od T-Mobile).
Jaką antenę wybrać? (ODU jak najbardziej wchodzi w grę, nie chcę płacić za tłumik)
Ewentualnie jaki sprzęt (nawet z wyższej półki cenowej) pozwoliłby mi na korzystanie z LTE-A od T-Mobile z lepszymi osiągami?
No i czy na pewno korzystam z nadajnika w Karczowiskach, skoro modem lepiej "zbiera" zasięg po stronie Rzeszotar? Ewentualnie - jak to sprawdzić?
Z góry dziękuję za pomoc!

Link do mapy: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 66&zoom=13