Pytania odnośnie LTE-A (od T-Mobile)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
roger.fps
Początkujący użytkownik forum

Pytania odnośnie LTE-A (od T-Mobile)

Post autor: roger.fps »

Witam,

Mam mały problem z zasięgiem w miejscowości Kochlice.
Korzystając z sieci T-Mobile w smartfonie jestem w stanie "złapać" te -105dB zasięgu LTE, jednak modem stojący w domu już za bardzo tego nie potrafi (jak już to są to pomiary rzędu -112dB). Telefon nieposiadający LTE-A prawdopodobnie korzysta z nadajnika w Karczowiskach na paśmie 1800MHz, który jest oddalony o ~2,5km. Chciałbym w modemie korzystać z internetu LTE-A, który za oknem na strychu (po stronie nadajnika w Rzeszotarach [dziwne], czyli około 4km) "łapie" zablokowany na LTE-A zasięg z parametrami -99dB, 40ms opóźnienia, ~25-30Mbps DL, ~10-16Mbps UP. Ten ping jednak mnie nie satysfakcjonuje. Prędkości też mogłyby być lepsze biorąc pod uwagę, że jest to LTE-A, a BTS nie jest aż tak obciążony. Mój modem to Huawei B315 (niestety od T-Mobile).

Jaką antenę wybrać? (ODU jak najbardziej wchodzi w grę, nie chcę płacić za tłumik)
Ewentualnie jaki sprzęt (nawet z wyższej półki cenowej) pozwoliłby mi na korzystanie z LTE-A od T-Mobile z lepszymi osiągami?
No i czy na pewno korzystam z nadajnika w Karczowiskach, skoro modem lepiej "zbiera" zasięg po stronie Rzeszotar? Ewentualnie - jak to sprawdzić?

Z góry dziękuję za pomoc! :?

Link do mapy: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 66&zoom=13
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Pytania odnośnie LTE-A (od T-Mobile)

Post autor: radius »

B315 nie obsługuje agregacji. Wspiera ją, m.in. Huawei E5186.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
roger.fps
Początkujący użytkownik forum

Post autor: roger.fps »

radius pisze:B315 nie obsługuje agregacji.
W takim razie jak to możliwe, że po zablokowaniu pasma na LTE-A w aplikacji LTEWatch wsystko działało poprawnie? :o Czy korzystałem tylko z jednego pasma?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

T-mobile posiada w tej okolicy pozwolenie na LTE800 na BTS-ie w Karczowiskach ale trudno powiedzieć czy działa, na B315 za pomocą Toolboxa lub LTEwatchH wymuś to pasmo i sprawdź parametry sygnału i prędkości. To samo zrób dla LTE1800, tu zasięg masz z sieci NetWorks LTE1800 prawdopodobnie z BTS-a w Legnicy. BTS LTE1800 NetWorks na pozwoleniu T-mobile w Karczowiskach na pewno nie działa.Na BTS-ie Orange w Rzeszotarach działa raczej LTE800, klienci T-mobile nie maja do niego wstępu. Podstawowe znaczenie ma czy T-mobile uruchomił LTE800 w Karczowiskach , ma póki co 5MHz pasma w MIMO, jeśli nie to korzystasz raczej z LTE1800 NetWorks z Legnicy. Wątpię aby na BTS-ie Rzeszotary uruchomiono LTE1800 w ramach NetWorks. Teraz Orange realizuje własne pozwolenia na LTE800, które ma na tym BTS-ie. Jeśli korzystasz z LTE1800 Networks a sygnał na to wskazuje to konieczna jest antena dual LTE1800MHz. W/w programy pokazują ID BTS-a, można zweryfikować , z którym się łączysz.
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tpawel »

matek451 pisze:T-mobile (...) ma póki co 5MHz pasma w MIMO.
Jesteś pewien że nie pracuje już na 10MHz?
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
ODPOWIEDZ