Power LTE 2.0 w Cyfrowym Polsacie. Pytanie o zrywanie połączenia co 24 godziny.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Przmus
Stały użytkownik forum

Power LTE 2.0 w Cyfrowym Polsacie. Pytanie o zrywanie połączenia co 24 godziny.

Post autor: Przmus »

Cześć.
Od 2 lat jestem posiadaczem usługi Power LTE w Cyfrowym Polsacie. Niedługo muszę przedłużyć umową (albo i nie), i mam pytanie do użytkowników, którzy aktualnie korzystają z usługi Power LTE 2.0 od Cyfrowego Polsatu (nie Plusa).

W mojej obecnej ofercie, od 2 lat połączenie z Internetem jest regularnie zrywane / zawieszane co 24 godziny. Oczywiście konsultanci nic nie wiedzą, zwalają winę na odświeżanie dzierżawy DHCP w routerze. Obecnie korzystam nawet z innego routera z OpenWRT, więc to niemożliwe. W sieci znalazłem kilka informacji, że innych użytkowników CP też ten problem dotyczy (i podobno jest taki zapis w regulaminie). W tej samej ofercie w Plusie problem nie występuje.

Czytałem więc regulamin Power LTE 2.0 i nic o codziennym zrywaniu połączenia nie znalazłem, więc zastanawiam się, czy w końcu się tego pozbyli, czy przez kolejne 2 lata będę się męczył z tym zrywaniem połączeń (które jakość zawsze trafiają się w najmniej odpowiednim momencie...).

Czy ktoś z użytkowników Power LTE 2.0 of Polsatu może napisać czy modem regularnie, co 24 godziny zawiesza / restartuje połączenie? Czy może już pozbyli się już tej prehistorycznej "technologii"?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: Power LTE 2.0 w Cyfrowym Polsacie. Pytanie o zrywanie połączenia co 24 godziny.

Post autor: onken »

przeciez IP Ci sie zmienia co 24 godz ( jesli sam tego nie zrobisz wczesniej ) wiec to normalne. W Plusie, Orange jest identycznie. Wykup sobie staly adres IP to jest szansa ze sesja nie bedzie zrywana.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Przmus
Stały użytkownik forum

Re: Power LTE 2.0 w Cyfrowym Polsacie. Pytanie o zrywanie połączenia co 24 godziny.

Internet w Orange miałem od 2008 do 2013, nigdy nie zrywali połączenia co 24 godziny.
Z tego co wiem na forum Plusa chwalono się uptimem połączenia przekraczającym 60 dni, więc czy na pewno w innych sieciach jest identycznie?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

onken pisze:W Plusie, Orange jest identycznie. Wykup sobie staly adres IP to jest szansa ze sesja nie bedzie zrywana.
Nie prawda, w Plusie u mnie w tej chwili jestem dostępny pod tym samym IP od 1268h, w Orange na LTE też nie jest połączenie odnawiane co 24h. U obu operatorów mam publiczne IP dynamiczne.
jareq
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

To moze zalezy od BTSów (okręgu), u mnie wymusza tez rozłaczanie sesji, mi to akurat lotto bo sam restartuje routery o 4 rano :)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Przmus
Stały użytkownik forum

onken, ale w jakiej sieci jesteś / testowałeś to? W Plusie? Jeśli tak to w jakiej ofercie, Power LTE, czy Power LTE 2.0?

Mi osobiście te "zawieszanie" połączenia przeszkadza, bo:
Na routerze trzeba co minutę pingować 8.8.8.8 i wznawiać połączenie. Modem jest podłączony do aktywnego huba usb 3.0, więc trzeba używać usbreset aby wznowić połączenie. Czasami po usbresecie modem ma inną identyfikację i wtedy trzeba ręcznie przestawiać w ustawieniach wan. Restart routera, nawet jeśli zaplanowany byłby na 4:00 nie zmieni tego IP, gdyż modem wciąż będzie utrzymywał tą sesję (mimo migania diody). Telefony podłączone w nocy do routera stracą sieć i niepotrzebnie przestawią się dane komórkowe. Strasznie problematyczne to jest. Nie widzę jakiegokolwiek powodu dla którego w tych czasach musieliby zrywać połączenie tylko w celu zmiany IP lub jak to wyjaśniają "zliczenia statystyk"...
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Mam Power LTE 2.0. Tyle ze ja sam wuszam restart modemu E3372, mam do tego skrypt, wiec samo od siebie polaczenie mi nie "zamiera"

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Orange zmienia IP rzadziej jak co 24h

Czas połączenia 80:54:54
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Ale sprawdziłes czy masz to samo IP cały czas ?

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

To zmiana IP może nastąpić bez zerwania połączenia?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Wydaje mi się że w którejs sieci tak by wyglądało, lub było tak szybko

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

MKwiatusz3K pisze: Czas połączenia 80:54:54
Wczoraj dla testu @ Przmus uruchomiłem Orange LTE

Kod: Zaznacz cały

Czas pracy:1 dni, 1 godz., 0 min.
Bieżąca data i czas:2016-07-06 11:39 CEST
Adres IP WAN:31.63.14...
Maska podsieci WAN:255.255.255.248
Adres MAC WAN:00:A0:C6:00:00:00
Adres bramy WAN:31.63.14... 
jak widać już minęły 24h i adres jest nie zmieniony, 3ginfo również pokazuje aktualną sesje

Status:Połączony Czas połączenia:1d, 01:07:07 Pobrano:991.9 MiB Wysłano:230.6 MiB Operator:Orange Tryb pracy:LTE Siła sygnału:74% 
.
radius pisze:To zmiana IP może nastąpić bez zerwania połączenia?
Tak, więcej np. w Orange przez APN internet mamy lokalne IP 10.10... i zmieniając APN na vpn E398/NDIS-QMI nie zrywa połączenia, tylko pobiera sobie publiczny IP od operatora.
jareq
Przmus
Stały użytkownik forum

Dziękuję wszystkim za sprawdzenie.
Umowa z Polsatem jednak przedłużona (100GB na dzień, 200GB pakiet nocny), potem LTE "bez limitu" po którym włączy się FUP :) I wszystko za połowę ceny, więc nie było nawet co się zastanawiać nad zmianą operatora.

Wracając do tematu "zrywania połączeń co 24h", najdziwniejsze jest to, że nikt nic o tym nie wie. Konsultanci twierdzą, że pierwszy raz słyszą aby połączenie się restartowało. Pomijając już fakt że po zgłoszeniu technicznym na ten temat instruowali mnie jak zmienić czas dzierżawy DHCP, jakby to miało jakiekolwiek znaczenie.
Zobaczę jak to będzie w tej nowej taryfie od 12.07.2016 i dam znać czy coś się w tej kwestii zmieniło.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To przedłużenie to pewnie za 45 zł bez sprzętu ( nic o nim nie piszesz, masz smartDom ?) na dwa lata więc żaden rarytas tylko zwykły standard tym bardziej, że usługa nie działa tak jak oczekujesz. W Orange,w którym jak pisze kolega nie ma takich problemów za 59,90 jest LTE Internet dla domu z 150+50GB poza strefą domową ( potem lejek 1Mb/s), noce 0-8 bez limitu. a do tego MF283+ z Lenovo TAB2A8 za 99 zł. Sam sprzęt wart 800-900 zł i kładzie ofertę z CP , którą ci dali na łopatki. Ale najistotniejsze działa tak jak chcesz a to główne kryterium wyboru.
MKwiatusz3K

Ja bym jednak wolał dodać 15zł co miesiąc i mieć 150 w strefie domowej i 40GB po za strefą domowa na dodatkowej karcie SIM, noce bez limitu i nowy ruterek za kilka złoty.

No ale kto co woli :*
Przmus
Stały użytkownik forum

Tak, 45 zł, sprzęt ten który miałem podczas poprzedniej umowy, czyli bezużyteczny router DWR-116 i działający modem (chyba e3276), które są "na wypożyczeniu".
Jeśli chodzi o Orange, to nie wiedziałem o ofercie 150+50GB, ale... Nigdy więcej Orange. Kiedyś było z nimi bardzo dużo problemów, a "szczęśliwe godziny" co chwilę były błędnie naliczane. link. Nie wiem jak to u nich teraz działa, ale wstręt pozostaje :) No i najważniejsza kwestia - zasięg. Muszę się pochwalić osiągami 110-130Mb/s w nocnych godzinach (wiadomo, w dzień jest większe obciążenie, więc dochodzi gdzieś do 40-60Mb/s). Jedyna dziwna kwestia to prędkość wysyłania, która jest bardzo wolna. Najlepsza prędkość jaką udało się osiągnąć to do 10Mb/s, a w praktyce jest to maksymalnie 4-5Mb/s. No ale anteny zewnętrznej już nie ruszam, bo przy każdej drobnej zmianie prędkość pobierania spadała.
EDIT: No i najważniejsza kwestia, telefon nawet nie wykrywa żadnej sieci LTE z Orange / T-mobile. Z tego co pamiętam do 2015 (a może nawet 2016) w 30 tys. mieście nie mieli ani jednego nadajnika LTE. Wiem, bo kiedy kończyła się ta ostatnia umowa to się tym interesowaliśmy.
Ostatnio zmieniony 2016-07-07, 07:48 przez Przmus, łącznie zmieniany 1 raz.
MKwiatusz3K

Mi tam nalicza wszystko dobrze w Orange :P Ja mam skolei uraz do Plusa za jego praktyki z FUP i ten uraz pozostanie i nigdy nie wezme ich oferty.

A co do modemu to mogłeś wynegocjować Huawei Bxxx za 3zł i miał byś <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> ruter
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

W Polsacie od 2 lat nie ma nic na własnosc... tylko na wypozyczenie i platne.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Przmus
Stały użytkownik forum

Z tego co wiem za wymianę sprzętu trzeba byłoby płacić +5-15zł miesięcznie i to za sprzęt na "wypożyczeniu". W chwili obecnej mam router NETGEAR WNDR4300 z 5Ghz, więc nie byłem zainteresowany żadnymi pseudo-routerami od Polsatu. W razie czego wolę dokupić sobie dobry modem LTE na własność (akurat oszczędzając te 5zł miesięcznie przez 2 lata prawie pokryje się cena nowego modemu). No i wtedy ewentualnie można myśleć o zmianie sieci.
Jeśli chodzi o FUPa, to z tego co wiem w salonie wspominano o tym już przy pierwszej umowie (umowa jest na tatę, nie na mnie), więc nie było jakiegoś szczególnego rozczarowania, choć prawdą jest, że czasami potrafili nałożyć FUP po zużyciu stosunkowo małej ilości danych ponad pakietem podstawowym (czasami po przekroczeniu 110GB, a czasami udawało się pobrać ponad 300GB). Tak że, nie jest źle, da się używać. No i dodatkowo dość tania usługa Publicznego, zmiennego IP (za 6zł 15gr), która istnieje od niedawna - rozwiązała wszystkie problemy z grami online.

EDIT: Tak dla jasności: ja też nie jestem jakimś wielkim fanem Polsatu, również wiele kwestii mnie denerwuje (m.in to zrywanie połączenia, nieokreślone FUPy), ale w związku z zasięgiem nie mam dość dużego wyboru. Wolę mieć te 100Mb/s niż ciesząc się z Orangeowych 20Mbs w tej lokalizacji.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Masz to w SmartDom ?

Jak nie to wez Plusa, ma lepsze warunki tzn sprzęt na wlasnosc i wyzsze pakiety danych,

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Przmus pisze: również wiele kwestii mnie denerwuje (m.in to zrywanie połączenia)
Wg mojej oceny masz coś zwalone z przypisaniem usługi na serwerze operatora lub z kartą SIM jest coś nie halo. Otóż o zmianie adresu IP nie decyduje BTS. Dziś przejechałem ok. 100km na działkę od Łodzi wraz z internetem od Plusa (w modemo-routerze MiFi Orange Airbox 2Plus), mijając po drodze może kilkanaście BTS i przelogowując się, dojechałem na miejsce i IP nie uległ zmianie jest

1311:58:00 
, z niedowierzaniem sprawdziłem też IP-jednak się nie zmienił. :ok:
MKwiatusz3K pisze:Mi tam nalicza wszystko dobrze w Orange :P
Mnie też od samego początku rozlicza dobrze i to na obu kartach SIM przypisanych do usługi (gdybym się miał kierować tym co ludzie wówczas wypisywali w sieci jak to Orange "oszukuje" na "LTE dla Domu" z rozliczaniem, to pewnie bym tej oferty nie kupił, ale też wiedziałem jakie bzdury ludzie wypisywali/wypisują na temat FUP Plusa, także do wszystkiego trzeba mieć rezerwę. :)
jareq
Przmus
Stały użytkownik forum

onken pisze:Masz to w SmartDom ?

Jak nie to wez Plusa, ma lepsze warunki tzn sprzęt na wlasnosc i wyzsze pakiety danych,
Chciałem przejść na Plusa, ale:
Mam usługę Smart Dom 1, która daje 100% zniżki na 3 usługę (chyba 100% zniżki), tak że jest jeszcze telefon za złotówkę.
Jeśli zerwalibyśmy umowę to automatycznie przeszlibyśmy na usługę Smart Dom 3, która daje tylko 19zł zniżki na trzecią usługę. Czyli przestałoby się to opłacać (zwłaszcza że na 3 usługę jest jeszcze długo obowiązująca umowa). Tego że abonament na telefon w Plusie się w ogóle nie opłaca nawet już nie będę komentować, rodzice korzystają, to niech sobie mają, za tą złotówkę.
jarek7714 pisze: Wg mojej oceny masz coś zwalone z przypisaniem usługi na serwerze operatora lub z kartą SIM jest coś nie halo. Otóż o zmianie adresu IP nie decyduje BTS. Dziś przejechałem ok. 100km na działkę od Łodzi wraz z internetem od Plusa (w modemo-routerze MiFi Orange Airbox 2Plus), mijając po drodze może kilkanaście BTS i przelogowując się, dojechałem na miejsce i IP nie uległ zmianie jest

1311:58:00 
, z niedowierzaniem sprawdziłem też IP-jednak się nie zmienił. :ok:
Dlatego właśnie w pierwszym poście napisałem:
i mam pytanie do użytkowników, którzy aktualnie korzystają z usługi Power LTE 2.0 od Cyfrowego Polsatu (nie Plusa).
Bo wiem że w Plusie tego problemu nie mają, tylko właśnie w tym nieszczęsnym Polsacie. Kiedyś na eko.one.pl się kogoś pytałem czy ma ten sam problem i mi właśnie odpisał że "tak, zgodnie z regulaminem". Niestety nie mogę teraz znaleźć tego posta :(

Zobaczymy jak to będzie po 12 lipca, wtedy zaczyna obowiązywać nowa umowa. Szkoda, że tak mało użytkowników ma Internet z CP, bo ciężko jest się czegokolwiek dowiedzieć :D
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Przmus pisze: Szkoda, że tak mało użytkowników ma Internet z CP, bo ciężko jest się czegokolwiek dowiedzieć :D
Użytkowników internetu CP jest bardzo dużo-ale ładnie to ujmijmy są mniej wymagający. :D
jareq
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: ml13 »

Up
Po za strefa domowa jest 60 gb ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Mnie na Aero2 nie rozłącza także to nie jest obowiązkowe jak wyżej informują.

Jako, że korzystam z jednej stacji bazowej i nie mam w swoim zasięgu innej nie mogę stwierdzić, że roli nie odgrywa same ustawienie danej stacji.

Od blisko 60 godzin mam ten sam IP.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
ODPOWIEDZ