Dobry, stabilny router LTE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kwazik
Początkujący użytkownik forum

Dobry, stabilny router LTE

Post autor: kwazik »

Witam!!!
Szukam routera LTE - domowe biuro, obróbka dużych plików graficznych, miasto - Krk.
Obecnie mam jakiś no-name router, który niestety nie obsługuje ruchu po VPN - wymagane przez pracodawcę.

Widzę, że jest bardzo polecany Huawei E5186, ale...:
- brandowany czy niebrandowany (sporo wpisów ostatnio o błędach w oprogramowaniu routerów od Plusa)
- jak z zasięgiem wi-fi - dom jednorodzinny
- przepuści ruch VPN
?

Gdzie sprawdzę zasięg LTE-advance w Krk ?

Jeżeli nie router pod LTE-A to co innego polecacie z dobrym wi-fi (mocny zasięg po domu) ?

Jaki operator ? Obecnie Play na kartę i jest kiepsko w mojej lokalizacji - pobieranie maks 4-5 mbit/s.

Pozdrawiam
kwazik
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Dobry, stabilny router LTE

Post autor: matek451 »

Jeśli potrzebujesz zaawansowanych ustawień sieciowych w tym VPN to dużo lepszym rozwiązaniem będzie zakup routera z USB obsługującego modem LTE. np. Dovado PRO AC czy Dovado Tiny AC, z tańszych bez AC i Dual Band Asus RT-N18U. Ewentualnie jakiś inny router z USB, na którym można zainstalować OpenWRT, Tomato wybór jest dość szeroki i pozostaje kwestia budżetu. Do tego modem LTE E3372, wybór wersji zależny od wyboru routera. Niestety póki co brak modemu z LTE-A. Ale na razie w przypadku Play to bardziej chwyt marketingowy bo prędkości przy agregacji pasm LTE1800 z LTE800 na E5186 niewiele się różnią od samego LTE1800. Skąd jesteś, na jakim sprzęcie robiłeś speedtest LTE w Play, jaki masz poziom sygnału? Co do zasięgu wiFi to routery SOHO pracujące z mocą 100mW, dopuszczaną prawem mają podobny. Ten w zabudowie zalezy od wielu czynników. W dużym , dwukondygnacyjnym domu do skutecznego pokrycia WiFi potrzebny dodatkowy AP. Łączy się go kablem po LAN lub transmiterami PLC po sieci elektrycznej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kwazik pisze:który niestety nie obsługuje ruchu po VPN - wymagane przez pracodawcę.
Nie wystarcza żeby klient VPNu był w tym jednym komputerze? Czy posiadany router nie przepuszcza tunelu, nie da się zestawić VPN z komputera do pracodawcy?
Nie pomagam na PW!
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tom3636 »

Co do operatora, to kupujesz 4 karty SIM i testujesz. Najlepszy dla Ciebie to taki, który ma najbliżej stację BTS i i jest ona najmniej obciążona. Dla jednego jest najlepszy Orange a dla innego Play. Wszystko zależy od lokalizacji. Co do VPN, to zainstaluj klienta na swoim komputerze i raczej każde łącze powinno to przepuszczać. Jeśli ci nie działa, to albo masz coś źle skonfigurowane. Na routerze nie musisz mieć VPN. To na ogół działa jako serwer. Ty jesteś klientem a server VPN masz w firmie, więc musisz podpiąć pod router w firmie. jak pracodawca wymaga VPN, to on to powinien skonfigurować albo polecić jakiś sprzęt.
kwazik

@matek451 - może się źle wyraziłem - router ma przepuszczać tunel VPN, nie musi mieć zaawansowanych opcji sieciowych i stawiania serwera VPN
Jestem z Krakowa, okolice Parku Wodnego. Sprzęt - najtańszy router LTE jaki znalazłem z odbiorem osobistym w wekend - okazał się jakimś cracowanym zagranicznym routerem z modemem lte usb. Postawione jest to na OpenWRT, ale ma za mało pamięci i nie da się bez uniknięcia błędów dograć paczek do obsługi ruchu po VPN. Okresowo działa i nie działa VPN, teraz już całkiem zdechło i nie mogę pracować z domu tylko muszę jeździć do biura - co mi się przy krakowskich korkach nie podoba ;)
Pendrive LTE wpięty bezpośrednio w komputer przepuszcza normalnie ruch VPN, ale obecnie pracuję na samym końcu domu i nic tutaj już nie łapie sieci LTE play. Musi być router bliżej "okna".

Wynik speedtestu dzisiaj to d: 3,79, u:0,83 ping 72 Play na kartę. Router wyświetla 3/5 kresek zasięgu i sieć 4G.

@wojteks - tak, wystarcza, aby przepuszczał :D

To co polecacie do pracy w wielkim mieście - sprzęt i operator ? Czy tylko testy terenowe z kartami wszystkich operatorów ?

LTE musi być, bo neostrady mieć nie mogę - skrzynka telekomunikacyjna 3 m od domu, za płotem u sąsiadów i już za daleko dla techników aby podpiąć, a miejscowa kablówka zgrubiała przewód, który dochodzi w moją okolicę i nowego nie będą ciągnąć.

Obecnie przychylam się do Plusa i jakaś taryfa z Huawei 5186.

Pzdr
kwazik
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: ml13 »

Play w miastach w dzień jest zawsze przeciazony, nie opłaca się brać umowy (są sporadyczne wyjątki). T mobile może nie ma dużo pasma, ale za to mało osób korzysta z LTE tego operatora. Plus ma największy upload przy dobrych warunkach często dochodzący nawet do 40mbs co przy wysyłaniu dużych plików na pewno się przyda. Aczkolwiek dużo osób korzysta z plusa i tutaj zależy od bts czy będzie przeciazony. W mieście w którym często bywam plus czasem ma download 3mbs a upload 40, ale są tylko dwa nadajniki więc w sumie nic dziwnego. Musisz wziąć kartę i testować, jeśli jest u Ciebie zasięg Plusa 2600 (1800 na 100% jest, duże miasto i sporo nadajników) to prawdopodobnie będzie to dobry wybór. Orange czy T mobile nie odpadają 2600 jeszcze, a jak już to w miejscach skrajnie przeciazonych.
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

W Krakowie obawiam się że z LTE będą problemy i to nie tylko w Play. Plus to ma dużo pozwoleń na LTE1800Aero2 ale wiele z nich tylko na papierze. działa podobnie jak Play czyli słabo. Ale tylko test w konkretnej lokalizacji pokaże jak jest naprawdę. To samo dla Orange i T-Mobile. oczywiście z modemem na zewnątrz a nie przy oknie. Od razu licz się z zakupem anteny dualnej( dwóch anten) na wybrane pasmo. Od tego trzeba zacząć przy słabym sygnale LTE. Masz pewnie HG553 z OpenWRT i modem E3372? WiFi w tym routerze to maksimum 20Mb/s w jedną stronę( działa w G).
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tom3636 »

Jak masz e3372 to na allegro możesz kupić używane Dovado za 50-60 zł ze zwrotem gratis. Potestujesz i jak się nie spodoba to do paczkomatu. Ja ostatnio dwie rzeczy odesłałem, bo jedna po dwóch godzinach się popsuła a druga mi nie pasowała :)
kwazik

@matek451 - sprawdziłem sprzęt i rzeczywiście mam HG553 z OpenWRT i modem E3372. Kiepski sprzęt, ale brałem go mając perspektywę tygodnia - dwóch z LTE do czasu jak ktoś podepnie mi stałe łącze ;) Miał być jak najtańszy i zostać jako rezerwa na wypadek awarii stałki.
Został jako podstawowy nośnik neta, a do tego się nie nadaje ;)

@tom3636 - nie chcę już kombinować z niskobudżetowymi rozwiązaniami. Net = praca = pensja i ma to chodzić najlepiej jak się da.

Ogólnie zmartwiliście mnie perspektywą kiepskiego LTE w Krk...

Jutro kupuję karty pozostałych operatorów i sprawdzam.

Pozdrawiam
kwazik
matek451
Guru bezprzewodowy

Jesteś z Krakowa to nietrudno było to stwierdzić, gościu z Wieliczki się tym bawi. Lepszym wyborem byłby Dovado 3GN ale to też starszy router,przepuszcza VPN ale działa tylko z E3372s-153 HiLink na jakimś FW od Tele2. Oficjalnie Dovado nie wspiera tego starego routera. Nie ma OpenWRT na niego, też nie polecam takiego wyboru. Zrób testy i się pochwal, tylko na samym modemie . Jaka to wersja E3372( s-153 czy h-153 , zobacz pod klapką), zwykła czy HiLink?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kwazik pisze:Net = praca = pensja
No to Huawei E5186 i lepsze bierz pod uwagę.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ