Antena na samochód

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
phoenix10102
Początkujący użytkownik forum

Antena na samochód

Post autor: phoenix10102 »

Cześć.

Szukam anteny wifi którą przykręcę do do bagażnika na samochodzie. Dużo podróżuje i często szukam darmowych hotspotów. Cena do 200zł ale droższe propozycje też rozważę. Wielkość wiadomo, nie może być wielka ale malutka też nie musi, bo mam bagażnik wyprawowy i spokojnie do niego przykręcę antenę na stałe. Widziałem, że na allegro popularna jest ta dookólna "AKTYWNA ANTENA WiFiSKY WIFI SKY 10km"

Tak, wiem że korzystanie z otwartych sieci jest zabronione. Ja korzystam tylko z sieci udostępnianych przez miasta.
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Antena na samochód

Post autor: tom3636 »

10 km to jest zasięg między antenami kierunkowymi. Na pewno nie złapiesz sygnału z McDonalda z takiego dystansu. Co najwyżej jak zaparkujesz auto przy samym budynku. Nie wiem czy kupisz jakiś fajny uchwyt, który pozwoli na regulację anteny i jednocześnie na tyle stabilny, że antena na wietrze się nie rozleciała. Ja bym proponował np antenę dookólną Horizon. Są dość solidne ale i grube jak banan. Do tego trzeba by dorobić jakiś elastyczny uchwyt. Antena musi się ugiąć jak trafi w jakąś przeszkodę (np ptaka), bo albo się rozleci, albo wyrwie pół dachu. Może z magnesu od cb-radia da się coś dorobić. Na parkingu wystawiasz na dach a podczas jazdy chowasz.
ODPOWIEDZ