Co to za antena Play w Biskupcu? Jaką sieć wybrać?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
makrorak
Użytkownik forum

Co to za antena Play w Biskupcu? Jaką sieć wybrać?

Post autor: makrorak »

Witam.
Mam sporo pytań, jak to każdy kto się nie zna :P a chce z kabla przejść na LTE i się boi (nie chcę ale nie mam wyjścia)
Dane:

Miejscowość - Biskupiec.
Odbiorca - ja :-)
Moja antena miałaby być nad ziemią, ok 5-10 metrów. (mile widziane sugestie anten LTE)

BTSearch:

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 69&zoom=14

5 anten o jednym paśmie 1800Mhz (2x orange 2x Aero2 + T-Mobile)
I jest z Playa z 6 pasmami:

Play (26006) ID: OLS0501
Biskupiec, Plac Koscielny 1
Standard Pasmo Nr stacji Nr pozwolenia Typ Data ważności
LTE 1800 OLS0501 MNET/4/3336/3/16 zmP 2024-04-30
LTE 1800 OLS0501 MNET/4/3336/2/16 zmP 2024-04-30
LTE 2100 OLS0501 MNET/4/3336/3/16 zmP 2024-04-30
LTE 2100 OLS0501 MNET/4/3336/2/16 zmP 2024-04-30
LTE 2600 OLS0501 MNET/4/3336/3/16 zmP 2024-04-30
LTE 2600 OLS0501 MNET/4/3336/2/16 zmP 2024-04-30

Czy to oznacza, że ta antena jest lepsza? Czy wyższa częstotliwość oznacza lepszą jakość transferu (na krótszą odległość)? Zakładam, że przy tym samym poborze prądu -tak, albo zapomniałem fizyki :) A może to tylko prądu mniej pozwala pobierać przez zastosowanie różnych częstotliwości i wcale nie oznacza lepszego transferu? (wiem,że teoretyczne max to 150 dla 2x2 /300 dla 4x4, ale może ten BTS hmmm ma więcej anten do wysyłki? i dzięki temu obsłuży więcej osób niż np Orange/Aero, przez co miałbym mniejszą "konkurencję" przy odbieraniu i w ten sposób - lepszy transfer faktyczny)
Pozwolenie jest z 2014 roku, zakładam, że wtedy zmodernizowali (bo wątpię, że LTE w 2004 mieli w Play) i tez z tego podejrzewam, że antena jest nowsza, lepsza, czyli lepiej by LTE działało.

Wiem, że dużo pytań i trochę chaotycznie, ale jestem po 6 godzinach lektury forów i wikipedii, rozmów z dostawcami na temat na którym się nie znam i mam w głowie mątlik.
edit: właśnie... mątlik a nie mętlik. :P
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Co to za antena Play w Biskupcu? Jaką sieć wybrać?

Post autor: radius »

Każdy operator ma swoje anteny, które pracuje względem siebie niezależnie.

BTSearch (czyli wczytane pozwolenia UKE) sobie, a życie sobie.

Antenę dobiera się do częstotliwości nadajnika. Nikt nie ustali tego za Ciebie z 500 km.

Jakim telefonem na systemie Android dysponujesz?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
makrorak
Użytkownik forum

1. Tak myślałem. Ktoś mi powiedział, że wszyscy sobie wzajemnie LTE dzierżawią , ale jak się okazuje, to nieprawda.
2. Tzn? BTSearch (UKE) jest jedynym źródłem informacji dla mnie o jakości/rodzaju/lokalizacji anten. Chyba, że mam jeździć i wspinać się sam na maszty. :D
3. Nadajnik jest podany - chodzi o ten Play 1800/2100/2600 Mhz. Inne z tej miejscowości również są 1800 Mhz, odległość anteny ok 1,5km od BTS, jak wspomniałem, ok 5-10 m nad ziemią.
4. Nie dysponuję żadnym. Mam Windows Phone i nie wstydzę się tego przyznać :P.
Ale domyślam się dlaczego pytasz, a nie wspomniałem:
Chodzi o LTE dla domu na komputer stacjonarny, a nie na telefon (wiem, że będzie działało i tu i tu, ale zależy mi tylko na nieprzerwanej i szybkiej transmisji danych na komputer/y). Limit Play ma... ale wolę limit albo nawet dwa abonamenty płacić niż się denerwować z transferem 1Mb/s.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Wspólnie jest tylko LTE1800 Orange i T-Mobile w ramach spółki NetWorkS! Nie wiem co i gdzie czytasz, ale jeśli już chcesz to proszę lekturę na pół albo cały rok: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 24&t=58796
O budowie samych urządzeń dowiesz się, np. stąd: http://btsearch.pl/monitoring/monitoring.pdf i stąd: http://btsy.eu/teoria.php
Dodam, że Sferia na 800 MHz oraz Mobyland na 1800 jak również Aero2 na 2600 należą do Pana Solorza (tego od Plusa, który ma też pozwolenia na LTE2100 i Cyfrowego Polsatu).
Chodziło mi o to żebyś zaopatrzył się w starter, włożył do telefonu, wymusił każdą z w/w częstotliwości i wtedy dobrałoby się sprzęt i antenę.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
makrorak
Użytkownik forum

"Wspólnie jest tylko LTE1800 Orange i T-Mobile w ramach spółki NetWorkS!"
"Dodam, że Sferia na 800 MHz oraz Mobyland na 1800 jak również Aero2 na 2600 należą do Pana Solorza (tego od Plusa, który ma też pozwolenia na LTE2100 i Cyfrowego Polsatu)."
To nie ma sensu: czyli wspólnie jest tylko Orange i T-Mobile a jednocześnie wspólnie jest również Polsat i Plus, które oba działają na antenie Aero2.
Sieci sprzedaży Plusa i Polsatu są dobre. Mają duży udział w rynku, więc pewnie sporo osób w miejscowości ma albo Polsat albo Plusa i będzie ze mną konkurowało o transfer.. Z kolei znajomy ma Play i, mimo limitu (którego twierdzi, że nie ma), chwali sobie.
edit: Zrozumiałe chyba, że Polsat wszystkim swoim klientom wciska LTE przy każdej okazji, tak samo Plus ma. Play mniejszy a (jeśli) lepsza antena LTE to zrozumiałe, powinien być transfer lepszy.

Za dużo materiałów. Wiedza potrzebna jest tylko do wybrania sieci która wg Was ma w tej konkretnej lokalizacji przewagę - BEZ uwzględniania ilości użytkowników - pod względem samych anten. Nie piszę przecież pracy magisterskiej o GSM.
Czytam teraz o antenach z linka i zastanawiam się w czym mi pomoże wiedza, że giętki kabel to jumper a sztywny to feeder ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

makrorak pisze:To nie ma sensu:
Ma sens, przeczytaj ze zrozumieniem jeszcze raz.

Kup startery internetowe operatorów i testuj co szybciej/lepiej działa. Wszyscy nachalnie reklamują LTE i dają duże pakiety danych więc z prędkościami bywa różnie.

Zresztą do Play to najtaniej wyjdzie RBM z darmowym LTE lub oferta na kartę 100GB za 45zł.
Nie pomagam na PW!
makrorak
Użytkownik forum

Miałem na myśli współdzielenie BTS do LTE :) 1) Orange i T-Mobile razem lub 2) Polsat Cyfrowy i Plus razem (anteny Aero2) - w tej miejscowości. To się zgadza? Jest to istotne tylko dlatego, że jeśli anteny te same , to odbiór powinien być podobny, chociaż... różna ilość odbiorców...
Zresztą to drugorzędne co miał kto na myśli, bo to schodzi z tematu, nieistotne. Najważniejsze to odpowiedź na pytanie: jak sprawdzić transfer - o ile zrozumiałem, obydwaj się zgadzacie, że najlepsza metoda, to po prostu kupić starter, z LTE i, że taki starter LTE nie różni się później niczym od warunków jakie miałbym w docelowym "stacjonarnym" LTE (czyli LTE dla domu). Pobrać speedtest i sprawdzić (w innym wątku przeczytałem).
OK. jestem w stanie to zrobić.
PS. Skończyłem czytać .pdf-a o antenach ale nie daje mi to odpowiedzi: czy ta przytoczona antena Play u nas jest "lepsza" od Orange/Plus/innych w okolicy i czy częstotliwość większa jest lepsza na krótkich odległościach od BTS.

Jak sprawdzić wyjaśnione - to teraz jeśli jeszcze możecie: czy brać sprzęt od dostawców, czy kupić swój. 1) router- jeśli swój, to jaki model? 2) antena - jaka najlepsza i czy w ogóle jest potrzeba jeśli odległości do BTS-ów to odpowiednio 0,5km, 1,25 km i 1,5 km? Jaki wpływ ma antena na transfer? Poprawia odbiór, ale czy na pewno w takiej odległości robi mi to różnicę? Jeśli macie coś super, to słucham. Kupię. Może coś z czego sami korzystacie? Cena nie jest aż tak istotna, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. Nie szukam najtańszej oferty, tylko najlepszej. Nie chcę płacić 60 zł za 1Mb/s jeśli mogę płacić 100zł za 40 Mb/s. Może być dla firm.
Ostatnie pytanie : 100 GB to mniej więcej odpowiednik jakiej ilości oglądanego filmu 1080p ? Mam wrażenie, że miesięczne moje zużycie, mimo braku "ściągania" na dysk, jest o wiele wyższe.. pod tym względem zwykły Polsat jest lepszy bo 59,99 nie ma limitu (ma 50 GB ale później dalej idzie pełna prędkość, pytanie jaka jest ta ich "pełna prędkość").
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

makrorak pisze:1) Orange i T-Mobile razem
Ale tylko LTE1800, LTE800 i LTE2600 ma każdy z operatorów własne.
makrorak pisze:Polsat Cyfrowy i Plus razem (anteny Aero2)
Aero2 to LTE1800, LTE800 to Sferia a LTE2600 to Plus.
Play ma własne LTE ale jego taryfy głosowe logują się do HSPA+ z możliwością transferu danych Plusa/T-Mobile/Orange.
Oczywiście są jeszcze operatorzy wirtualni działający na infrastrukturze Play LTE, tu przykładem jest RBM z darmowym LTE.
makrorak pisze:czy brać sprzęt od dostawców, czy kupić swój.
To zależy od wielu czynników, z Plusa, Orange warto brać ze sprzętem jak to abonament, z Play/T-Mobile nie wiem.
Nie pomagam na PW!
makrorak
Użytkownik forum

Super odp. :)
W mojej akurat miejscowości (Biskupiec) BTS do Orange i T-Mobile jest tylko LTE1800, Cyfrowy i Plus mają tylko LTE1800 i teraz rozumiem już o co chodziło - akurat u mnie jest wspólne, ale gdzie indziej nie musi tak być.
A jakaś antena dobra i uniwersalna, która pozwoli zwiększyć transfer ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zacznijmy od tego ,że w Biskupcu w ramach Networks są trzy pozwolenia na LTE1800( dwa na pozwoleniach Orange, jeden na T-Mobile) , mozliwe ze wszystkie działają. Partnerzy Networks korzystają ze wspólnego pasma 15MHz w MIMO co zapewnia DL do 112,5Mb/s. Ilość klientów obydwu trudno określić. Zasoby radiowe oraz trzy BTS-y powinny jednak gwarantować przyzwoite prędkości. Brak pozwoleń na LTE800 zarówno w Orange jak i T-Mobile. Testy pokażą jakie konkretnie jak działa Orange i T-Mobile. Na dodatek na tych BTS-ach działa 3 G z UMTS2100 z HSPA+DC, który zapewnia porządne prędkości( każdy z partnerów ma własne pasmo). Plus ma dwa pozwolenia na BTS-y LTE1800Aero2, trudno powiedzieć czy działają i jak są obciążone a z tym w Plusie bywa kiepsko. Aero2 ma 20MHz pasma z MIMO i DL do 150Mb/s. Na dodatek w Plusie sieć szkieletowa bywa słabiutka( często na jednej radiolinii kilka BTS-ów). Tu też tylko testy pokażą jak działa.W Biskupcu na dodatek nie działa żaden BTS LTE800Sferii. Na koniec Play, ma jeden BTS , działa w LTE1800 i pewnie w LTE2100. Play na LTE1800 ma 10MHz pasma z MIMO i DL do 75 Mb/s. Na LTE2100 jest 5MHz pasma w MIMO i DL do 37,5Mb/s. Nie działa agregacja LTE-A poniewaź brak sprzętu agregujacego LTE2100. Póki co brak w Biskupcu LTE800 Play. Zanim, weźmiesz abonament przeczytaj regulaminy. Nieprawdą jest bowiem , ze w Plusie/CP po limicie podstawowym na LTE nie ma limitu. Działa FUP i to on decyduje po ilu GB możesz dostać lejek 16kb/s. Podobny regulamin w T-Mobile. W Play oraz Orange regulamin gwarantuje odpowiednio 100GB i lejek 1Mb/s w Play lub 150GB+60GB poza strefa domową oraz potem 1Mb/s w strefie domowej. To oferty indywidualne na abonament. Dla Firm nieco inaczej. Atrakcyjna oferta z Orange to Internet LTE dla domu 150+60GB za 59,90, noce poza limitem 0-8, dwie karty SIM i MF283+ z Lenovo TAB2A8 za 99 zł, nie ma konkurencji. Jeśli mało to oferta bez limitu w Orange dla firm ze sprzętem, z jasnym regulaminem. Jeśli testy Orange wypadną dobrze to nie ma co zastanawiać się nad innym operatorem. Chyba że Plus w SmartDom z E5180( o ile działa OK) wtedy za 30zł masz 50GB + 'nielimitowany LTE z FUP" i E5180 za 199 zł lub najlepiej DWR-966 jeśli wreszcie się pojawi w Plusie( jest już w cennikach). Play nie bierze się abonamentu tylko korzysta z RBM z usługą Darmowy Internet LTE bez limitu. Sprzęt modem/ router LTE kupujesz sam . Testy możesz wykonać na telefonie z LTE na kartach głosowych pre-paid w Orange( pakiet wakacyjny 6GB za 6zł), Plusie czy T-Mobile, w Play od razu na RBM lub Play Internet na Kartę. Po testach wybór operatora i sprzętu lub Play z RBM i DIL. antena to kolejna sprawa, póki co niekonieczna.
makrorak
Użytkownik forum

matek451 pisze: Aero2 ma 20MHz pasma z MIMO i DL do 150Mb/s. Play na LTE1800 ma 10MHz pasma z MIMO i DL do 75 Mb/s. Na LTE2100 jest 5MHz pasma w MIMO i DL do 37,5Mb/s.(...) Zanim, weźmiesz abonament przeczytaj regulaminy. Nieprawdą jest bowiem , ze w Plusie/CP po limicie podstawowym na LTE nie ma limitu. Działa FUP i to on decyduje po ilu GB możesz dostać lejek 16kb/s.
Wszystkie regulaminy przeczytałem, wiem o 1 Mb/s. OK, nie czytałem CP tylko, chociaż... może i czytałem, tyle się ostatnio naczytałem o tym, że już nie wiem sam. Orange wiem, że firmowy mogę mieć 500 GB /mies potem do 1Mb/s. 500 chyba mi wystarczy (stream film + maile + gra "od święta").

Ale nie to najciekawsze co napisałeś, tylko - dałeś informację bardzo ważną o szerokościach pasma.... to jakby oświecenie dla mnie, bo ja sobie myślałem, że sama częstotliwość jest ważna, na zasadzie : wyższa - lepszy transfer , niższa - lepszy zasięg. A o tym jakie szerokości pasm (20MHz vs 10 MHz) są istotne nie wiedziałem. W sumie ma sens, tylko nie wiedziałem, że firmy mają te pasma o różnych szerokościach. Trochę to wydaje się teraz KLUCZOWE i powinni w reklamach o tym wspominać... "nasze LTE ma ledwie połowę pasma w porównaniu do innych" PS Play ma LTE tam 2100 1800 i 2600 (dane z BTSearch z UKE) i to po dwie anteny na pasmo, ale skoro mówisz, że do 75Mb/s tzn że w teorii osiąga niższą prędkość niż 150? Ja myślałem że lepszy Play zanim się dowiedziałem o tych szerokościach... Czy może to trzeba liczyć z dwóch anten (bo skoro mają po dwie to 2x1800 = 2x75Mb/s ?).

Na koniec: Na razie sprawdziłem na stronie Speedtest.net tylko z komórki w Plusie (firmowe) mam prędkości:
Piątek wieczór 11Mb/s DL i 5Mb/s UL (co ciekawe, sprawdziłem w tej samej miejscowości, po kablu wynik podobny, a UL 1Mb/s - Multimedia Polska)
Dzisiaj rano 4Mb/s DL i 1,8Mb/s UL (WTF?)
Testowanie testowaniem a wyniki w praktyce jak loteria. Dlatego tak wypytuję, bo zaraz ktoś powie "obciążenie większe". No tak, dokładnie, dlatego właśnie jestem tu na forum i pytam o techniczne sprawy. Co która sieć w teorii "pociągnie" lepiej bo w praktyce mogę pójść zaraz z Playem i dostać 20Mb/s a jak kupię to się okaże że wynik pomiaru był w korzystnym czasie dla Play i siedzę na 5Mb/s..

Ciekawe co z gwarantowanymi minimalnymi prędkościami od T-Mobile...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

makrorak pisze:Czy może to trzeba liczyć z dwóch anten (bo skoro mają po dwie to 2x1800 = 2x75Mb/s ?
Nie, pasmo to pasmo i czy to będzie 5/10/15/20MHz to tylko od tego będą zależały teoretyczne maksymalne prędkości, ilość anten nie ma znaczenia.
Nie pomagam na PW!
makrorak
Użytkownik forum

wojteks pisze:
makrorak pisze:Czy może to trzeba liczyć z dwóch anten (bo skoro mają po dwie to 2x1800 = 2x75Mb/s ?
Nie, pasmo to pasmo i czy to będzie 5/10/15/20MHz to tylko od tego będą zależały teoretyczne maksymalne prędkości, ilość anten nie ma znaczenia.
OK, czyli Play może dać do 75Mb/s i ani bita więcej, tak?
I tak sprawdzę, bo może ... Play chodziłby w praktyce z 50 (marzenia) a Plus/CP do 11Mb ciągle...
PS . CP nie muszę sprawdzać jeśli mam Plusa sprawdzonego, prawda? Bo to to samo Aero2?

edit: ale czytałem o antenach 2x2 i antenach 4x4, które dawały lepsze transfery maksymalne... rozumiem, że to nie ten przypadek?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nie cytuj całych postów, to się źle czyta.
makrorak pisze:ale czytałem o antenach 2x2 i antenach 4x4, które dawały lepsze transfery maksymalne... rozumiem, że to nie ten przypadek?
To po prostu rodzaj anteny synfazowej w jednej obudowie mającej większy zysk ale pasmo to pasmo i koniec. Druga opcja to układy wielu nadajników i odbiorników (każdy ma swoją antenę) ale tu też ograniczeniem jest szerokość pasma.
Nie pomagam na PW!
makrorak
Użytkownik forum

wojteks pisze:To po prostu rodzaj anteny synfazowej w jednej obudowie mającej większy zysk ale pasmo to pasmo i koniec. Druga opcja to układy wielu nadajników i odbiorników (każdy ma swoją antenę) ale tu też ograniczeniem jest szerokość pasma.
Ufff..

"większy zysk" = czyli więcej Mb/s? "ale pasmo to pasmo i koniec" = tzn? językiem korzyści - czyli ... nie rozumiem... Próbuję, ale piszesz lakonicznie.
Wydaje mi się, że piszesz, że szerokość pasma ogranicza Playa do 75Mb/s i "koniec" - czyli nie pomoże antena synfazowa. Musieliby mieć "szersze" pasmo żebym miał lepszy transfer teoretyczny tak? I dotyczy to tak samo różnych MHz?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

makrorak pisze:Wydaje mi się, że piszesz, że szerokość pasma ogranicza Playa do 75Mb/s i "koniec"
Tak, dla szerokości pasma 10MHz, Plus ma 20MHz stąd reklamy "do 150Mbps".
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Ale Play na 2600 ma chyba tez 20 MHz ?

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
makrorak
Użytkownik forum

onken pisze:Ale Play na 2600 ma chyba tez 20 MHz ?
Zgadza się, źródło:
https://www.uke.gov.pl/informacja-o-zaj ... -mhz-20111
2670MHz - 2690MHz, podzielone na 4 Download Blocks nazwane od DL11 do DL14
Teraz kolejne pytanie: co to za "bloczki" są - czy w ramach 20MHz szerokości pasma mogę "ściągać" z 4 bloków na raz i DL speed jest wtedy 150Mb/s? Czy może odwrotnie - mam 1 z tych 4 bloków do dyspozycji i wtedy DL speed jest 150Mb/s / 4 (bloczki) = 37,5Mb/s max speed ?
Z Play czekam na odpowiedź @ od czwartku i chyba się nie doczekam :)
edit: Play pomoc techniczna przekonuje na 100%, że max speed to 75Mb/s bo nie ma w tej miejscowości "LTE Ultra". Nie wiedzą nic o szerokościach pasm.
Strona którą podałem to zarezerwowane pasma, wcale nie oznacza, że takie udostępniają... nie mogę znaleźć linka do wykorzystywanych. Tzn, wg Pani z UKE jest to w zakładce Pozwolenia ale które urządzenie wybrać? Jeśli Klasy I to jest ich MASA i nie wiem które, jeśli "wymagające pozwolenia" to wcale niema tego nadajnika.
EDIT2: OK, jest ale tylko "na liście" dla 1800MHz nie ma samej decyzji, w której chciałem szukać informacji o wykorzystanym paśmie. Tzn ile z tych 20 MHz biorą... Czy to w ogóle w decyzji będzie?

edit3: https://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=23480
- zastanawiałem się kto ma ilu klientów - oto odpowiedź za 2015 rok. Polsat i Plus jednak w LTE nie mają najwięcej abonentów.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Za dużo kombinujesz, aukcje/przetargi były na bloki po 5MHz, maksymalnie 1 dostawca mógł kupić 4 bloki i na tych 4 blokach przykładowo Play uruchomił LTE2600 z prędkością do 150Mbps, na 1800MHz ma 2 bloki (10MHz) stąd prędkość do 75Mbps.
LTE Ultra Play nie ma do końca związku z pasmem 2600, określenie ultra w Play oznacza możliwość agregacji pasm przez terminal kliencki odpowiedniej klasy czyli powiedzmy Huawei e5186 (ten agreguje tylko 2 pasma i to nie każde z każdym).
Nie pomagam na PW!
makrorak
Użytkownik forum

OK, tylko czemu w Play na infolinii mówią, że ich LTE ma maksymalną prędkość 75Mb/s, podczas , gdy jest tam BTS nadające 2600MHz, które ma szerokość 20 MHz? W takim razie ile tam mają: 75, czy 150?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

makrorak pisze:tylko czemu w Play na infolinii mówią
Infolinie różne cuda opowiadają, przecież tam w większości pracują konsultanci którzy nic o technicznej stronie sieci nie wiedzą a odpowiedzi na wszystkie pytania mają na ekranie komputera przygotowane przez dział odpowiedzi.
Nie pomagam na PW!
makrorak
Użytkownik forum

wojteks pisze:Infolinie różne cuda opowiadają,
:-) To akurat prawda. Wydaje mi się jednak, że w tak fundamentalnej kwestii by się nie mylił... ale zadzwonię jeszcze raz i zapytam jak to jest z tym transferem na 2600MHz. PS. Router Huawei E5186 jest podobno dobry (źródło - wątki na forum) i mogę brać spokojnie?

edit: mam dosyć... do jasnej cholery. Infolinia Play sprzedażowa nie jest w stanie mi powiedzieć na jakich BTS ani na jakich częstotliwościach działa LTE Utra, odpowiedzi to: "na jakim routerze działa chce Pan wiedzieć? muszę poszukać" albo "do 266Mb/s". Infolinia Play techniczna również nie jest w stanie odpowiedzieć na to samo pytanie, nie wie również jaki jest BTS w miejscowości, ani, kiedy podałem symbol, nie widzą go i nie są mi w stanie udzielić odpowiedzi. Nie ma wg nich nikogo kto się na tym zna na Infolinii i kto by mi udzielił takiej informacji. OLS0501 - ten BTS pasuje... porównałem z Olsztyńskimi (gdzie LTE-U jest) i są takie same po dwie z 1800, 2100 i 2600.
Rozumiem, że reklamują, że coś jest a nie ma, ale tu , jeśli jest, a twierdzą, że nie ma, to powinni ich bez żalu wyj.. z pracy. W dalszym ciągu twierdzę, że się g znam, ale żeby człowiek po 3 dniach na forach wiedział więcej niż "ludzie" którzy tam na życie zarabiają? Jak można mieć pracę tak kompletnie w d.? Anglia w głowach poprzewracała. Kompletnie pojęcia zielonego na temat i to w dziale "technicznym".
makrorak
Użytkownik forum

matek451 pisze:Zacznijmy od tego ,(...)
Muszę powiedzieć, że nie od razu rozumiałem co tu napisałeś, ale im więcej czytam, tym więcej to ma dla mnie sensu. Dzisiaj testuję Orange i Play (i plusa jeszcze raz).
edit: A czy jest taka "sztuczka" żeby kupić dwa tańsze abonamenty a potem software'owo "spiąć" w celu uzyskania wyższego DL?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie marnuj kasy na kontakty z BOK jakiegokolwiek operatora. Oni mają sprzedawać i z tego są szkoleni , 'dział techniczny" to za duże słowo, dla ludzi tam zatrudnionych. Na forum zyskasz więcej informacji i się czegoś nauczysz. ale takich świadomych klientów oni nie kochają, nie można im wcisnąć kitu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

makrorak pisze:edit: A czy jest taka "sztuczka" żeby kupić dwa tańsze abonamenty a potem software'owo "spiąć" w celu uzyskania wyższego DL?
Oczywiście, że jest to możliwe, ale będzie to działać przy pobieraniu z wieloma sesjami. Logując się np. na stronę banku przez https połączenie będzie tylko przez jedno łącze, podobnie pobieranie pliku z jednym wątkiem, streaming, etc. Można to zrobić przy użyciu OpenWRT i dodatku mwan3. Maksymalna liczba interfejsów wan w mwan3 to 250. ;)
makrorak
Użytkownik forum

OK, zrobiłem testy:
1. Orange - 42Mb/s DL(ul ~22Mb)
2. Plus - 11Mb/s DL (4 ul)
3. T-Mobile - 8Mb/s DL (~2 ul)
4. Play - 4Mb/s DL (~2 ul)
Po 18 godzinie testy.
Oczywiście to tylko miejsce z którego korzystam, gdzie indziej w mieście mogą być inne a i o innej porze może być lepiej u innych a gorzej w Orange.
W weekend zrobię kolejne testy. PS. to dobrze że Orange tak dobrze wypadł bo i limit 500GB mają.
Chyba po prostu do Orange przejdę.
Ich modem brać?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Oczywiscie 500GB na firmę

Co do modemow, nie mają nic ciekawego, zalezy ile musisz zapłacić.

Lepiej weź w Saturn, MM i dostaniesz bon na 500 zł

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
makrorak
Użytkownik forum

onken pisze: Lepiej weź w Saturn, MM i dostaniesz bon na 500 zł
? W Saturnie albo Media Markt mam podpisać umowę Orange i dostanę bon? O to chodzi?

edit: aha, widzę https://mediamarkt.pl/strefa-uslug-orange
a ciekawe czy dostanę tam router.
Ostatnio zmieniony 2016-07-14, 09:45 przez makrorak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Tak, mają swój punkt Orange, tyle ze bez opcji ze sprzętem.

Ale do umowy LTE biurowego dają bon na 500 zł

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
makrorak
Użytkownik forum

To ten HuaweiE5186 kupić? Czy są lepsze wyjścia?
ODPOWIEDZ