Zasięg super a transfer bez zmian

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Beny
Początkujący użytkownik forum

Zasięg super a transfer bez zmian

Post autor: Beny »

Witam wszystkich na forum!
I od razu uderzam z problemem :zawstydzony:
Mam internet w Orange Free, modem ED77, komp stacjonarny, aplikacja dostępowa EDGE Dialer.
Od początku mój transfer to ok. 40-50 kb/s (prawie nigdy nie jest większy), zasięg 3-4/7 kresek. Najgorsze jednak jest to, że często internet zanika, np. otwieram stronę, załaduje się połowa i nagle zdechnie (0 kb/s) na jakiś czas.
Z BOKu Orange, wiem że najbliższy mi BTS jest w odległości 8 km i ma EDGE na 900 i 1800 MHz. Chcąc polepszyć swą sytuację kupiłem antenkę Dipol ATK-20. Poszła dziś na balkon, wycelowana idealnie w nadajnik (widzę go z balkonu, nic go nie przysłania) no i co? Zasięg 7/7! Pięknie! A dodam jeszcze, że wcześniej CSQ = 14, a z anteną CSQ = 31! Odpalam internet - transfer praktycznie bez zmian! :szok:
Dlaczego? Co jest nie tak? Pomóżcie.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Zasięg super a transfer bez zmian

Post autor: zDaleKi »

Beny pisze:Witam wszystkich na forum!
Tu mamy powitania: http://www.bez-kabli.pl/viewforum.php?f=17 :]
Beny pisze:Zasięg 7/7! Pięknie! A dodam jeszcze, że wcześniej CSQ = 14, a z anteną CSQ = 31! Odpalam internet - transfer praktycznie bez zmian!
A masz tam w okolicy inny BTS na którym możesz to potestować poprzez zmianę położenia anteny? Pytam, bo może zwyczajnie ten BTS jest przeciążony...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Beny pisze:Dlaczego? Co jest nie tak?
BTS-y Orange i ich infrastruktura. Te ich stacje nadają się chyba tylko do rozmów przez telefon..
Zmierz prędkość w nocy. Wtedy nie ma obciązenia rozmowami, więc powinno chodzić szybko. Jeśłi nie to ta stacja to trup, i rozejrzyj się za innymi, tak jak radzi Bliski.Z ATK20 możesz łapać BTS-y kilkunastu km.
zDaleKi

Innym sposobem na test jest zakup jakiegoś startera, np. SimDaty/TakTaka i potestowanie jak działa np. Plus/Era.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Beny

Post autor: Beny »

BliSki,
Mam inny BTS, też z EDGE i też 8km tylko jest on całkiem z drugiej strony domu (biorąc pod uwagę kompa) i jest problem z przewleczeniem anteny... ale może jakoś spróbuję choć w tej chwili już mi się niezbyt chce z uwagi na to, że wszystko podokręcane, kabel poprzybijany, przewleczony przez ścianę itp.
Mój błąd że nie sprawdziłem wcześniej, nie przewidziałem, że tak będzie z transferem.

[ Dodano: 2007-11-10, 22:22 ]
BliSki pisze:Innym sposobem na test jest zakup jakiegoś startera, np. SimDaty/TakTaka i potestowanie jak działa np. Plus/Era.
To już po ptokach, bo umowa podpisana na 2 lata i już kilka miesięcy tak siedzę, zanim zdecydowałem się w końcu coś zrobić (zakup anteny). Wcześniej orientowałem się tylko w Plusie, to wiem że u mnie byłby tylko GPRS. Erę jakoś zignorowałem.
zDaleKi

Beny pisze:ale może jakoś spróbuję choć w tej chwili już mi się niezbyt chce z uwagi na to, że wszystko podokręcane, kabel poprzybijany, przewleczony przez ścianę itp
Chodzi mi tylko o test. Więc nie musisz tego kabla obecnego "wyrywać" a nowego mocować na stałe, gdyż test ma tylko pokazać czy problem nie jest w Twoim sprzęcie.
Beny pisze:To już po ptokach, bo umowa podpisana na 2 lata
Tak jak powyżej, tu chodzi tylko o test a nie o zmianę operatora. Przynajmniej na chwilę obecną.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Beny pisze:modem ED77
Przynajmniej z simlokiem nie będzie problemu bo ten modem go nie ma i testy da się zrobić.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Proponowałbym sprawdzić system jeżeli nie było to robione: wirusy, spyware i tego typu inne "badziewiaki". Może przysłowiowy pies tutaj jest pogrzebany. Złośliwy, niepozorny spyware potrafi nieźle narozrabiać zwłaszcza ze stabilnością łącza.
W chwili desperacji przeinstalowałbym system aby wykluczyć już wszystkie ewentualności.
Fakt że Orange w niektórych miejscach z tymi BTS'ami ma trochę pokręcone - ale przy dobrej widoczności anten punkt-punkt powinno być stabilne połączenie przynajmniej gprs. Przeciążenie da się sprawdzić w nocy gdzie natężenie ruchu jest mniejsze.
Przy dwu letnim cyrografie trochę powalczysz z tym "diabłem"... ;)
Szympanz

Post autor: Szympanz »

mam ten sam problem z orange, dopiero po północy coś rusza. po prostu niepoważny operator ;/
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Szympanz pisze:[...] po prostu niepoważny operator ;/
Krótkowzroczność ma też krótkie nogi - umowy w końcu się kończą a za pewien czas nikogo wołami nie zaciągniesz do salonu Orange... :dobani: Chyba że coś drgnie w tym temacie.
ODPOWIEDZ