Jaki sprzęt do internetu mobilnego LTE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Silikat
Początkujący użytkownik forum

Jaki sprzęt do internetu mobilnego LTE

Post autor: Silikat »

Witam,
chcę nabyć w drodze kupna internet mobilny u jednego z operatorów (chyba PLAY) i potrzebuję do tego zakupić sobie jeszcze odpowiedni sprzęt.
Pytanie:
Jaki router+modem LTE (anteny zew.) kupić, żeby internet w miarę dobrze, płynnie śmigał?
Internet będzie wykorzystywany praktycznie tylko do YT i normalnego przeglądania www. Czasem (rzadko) jakiś może film z cda.
Sprawdzałem na telefonie internet od t-mobile i play, i wyszło że chyba play jest lepszy (4g). T-mobile miało H, czasem H+.
Do urządzenia podpięte będą 2 telefony i tablet. Czasem laptop.
W linii prostej najbliżej mam nadajnik Play http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 23&zoom=13 - Duchnów.

Może ktoś wytłumaczy mi łopatologicznie co kupić, żebym był happy? :)
A jak ktoś mi jeszcze doradzi najlepszą ofertę mobilnego internetu w tym przypadku to już w ogóle piwko stawiam :szampan:

Dzięki
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki sprzęt do internetu mobilnego LTE

Post autor: wojteks »

Jak chcesz Play to bierz RBM z darmowym LTE, wszelkie informacje o tej ofercie dostępne na forum.

Co do sprzętu to ile chcesz wydać, powiedzmy Huawei E5186 lub podobne.
Nie pomagam na PW!
Silikat
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Silikat »

Myślę, żeby wydać max 300zł.
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MobNotHeavyUser »

Jak 300zł, to ja polecam Ci zestaw TP-Link MR3420 (120zł) + modem Huawei E3272/E3372 (150zł). Nie wszyscy lubią tego TP-Linka (narzekają, że ma za mało pamięci, marny procesor, itd.), ale ja jadę na tym zestawie już pół roku i nie narzekam. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby się zawiesił od dużej szybkości transferu, a modem (E3272) nie wymaga dodatkowego zasilania.
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Zamiast pchać się w sprawdzone niewypały typu seria MR... TL, to w tej kwocie zakupisz o wiele bardziej niezawodny zestaw: E3372+ D-link DWR-116. :ok:
jareq
Przmus
Stały użytkownik forum

Post autor: Przmus »

jarek7714 pisze:Zamiast pchać się w sprawdzone niewypały typu seria MR... TL, to w tej kwocie zakupisz o wiele bardziej niezawodny zestaw: E3372+ D-link DWR-116. :ok:
Nie polecam DWR-116, leży u mnie na półce. Zdarza się, że z niektórymi komputerami nie działa prawidłowo (pech trafił na mojego laptopa z Wireless-N 1202), tj. co jakiś czas zawiesza się połączenie laptop-router. Co najśmieszniejsze, dzieje się tak tylko z jednym laptopem. Chyba z rok męczyłem się próbując wszystkie możliwe sterowniki wifi do laptopa, aż w końcu kupiłem nowy router, który rozwiązał te dziwne problemy.
CzechuXX
Stały użytkownik forum

Post autor: CzechuXX »

Jak router był na gwarancji to trzeba było wołać kuriera, a nie zmieniać router.
D-link DWR 116 + Huawei e3372
Cybertech Dual LTE/4G 15dBi MIMO 1800 MHz
LTE RBM5
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

A ja jeszcze dodam swój (żadnych zastrzeżeń) zestaw E3372s-153 + TP-Link 1043NDv2.

Router jako nowy, z gwarancją kupisz za około 199 zł. Modemu musisz szukać wśród używek, ale za 100 zł powinieneś się wyrobić.

Wady?

- Play w wielu miejscach ma agregację, czyli 800+1800+2600 MHz, a na tym modemie już tego nie wykorzystasz (musisz ocenić czy takowa jest w Twojej okolicy lub niebawem będzie dostępna)

- modem pozwala osiągnąć 150 Mb/s downloadu, a radio tego TP-Linka nie pozwoli na więcej niż 75 Mb/s

Jednak osiągnięcie maksymalnych prędkości w Play bez agregacji to sukces rzędu trafienia szóstki w Totolotka.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Przmus
Stały użytkownik forum

Post autor: Przmus »

CzechuXX pisze:Jak router był na gwarancji to trzeba było wołać kuriera, a nie zmieniać router.
To bez znaczenia skoro problem miał tylko z jednym laptopem i w tym samym czasie inne urządzenia nie traciły połączenia. Jedyne co to można było wymienić kartę wifi w laptopie, ale na to samo by wyszło, a lepszy router bardziej się przydał.
CzechuXX
Stały użytkownik forum

Post autor: CzechuXX »

Mój 116 nie chciał łączyć na tabkecie z netem mimo połączenia WiFi. Zadzwoniłem, zamówiłem kuriera. Akcja tak szybko szła , że mam wątpliwości ,że go w ogóle testowali. Minus taki ,że nowy szedł z Londynu co zajęło kilka dni.

Teraz wszystko działa.
D-link DWR 116 + Huawei e3372
Cybertech Dual LTE/4G 15dBi MIMO 1800 MHz
LTE RBM5
tom3636

Post autor: tom3636 »

TP-Linki z e3372 działają świetnie. W ostatni weekend jak Orange miało awarię i w weekend net był za free z torrentów w ramach testów ściągnąłem 200 GB bez ani jednego resetu. Prędkość 30-40 MBps. Tyle że trzeba pokombinować z zasilaniem modemu. Inny fajny router to np Netgear WNDR 4300, ale już jest wycofywany z rynku. Modem LTE działa bez problemów. Ma dużo pamięci RAM i 128 MB pamięci flash. Jeszcze inny to Nexx 3020 z Chin za 80 zł, ale trzeba czekać miesiąc na paczkę. WiFI w TP-Linku ma jednak większy zasięg niż w Netgear, momo, że Netgear ma dual band i anten wifi a TP-Link tylko jedną
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

nexx wt3020f jest na gearbest za niecałe 13 dolarów z wysyłką gratis, co daje 51 zł z groszami.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

tom3636 pisze:...Netgear WNDR 4300...
Nie polecam, gdyż:

- radio 2,4 GHz znacznie słabsze niż 1043ND v2

- na 2,4 GHz znacznie mniej da się osiągnąć niż na 1043 NDv2

- jeśli ktoś ma kartę Dual Band to bez sensu inwestować w router, który w paśmie 5 GHz (mizerne) ma wyłącznie modulację N

- w przypadku niezadowolenia z Gargoyle czy DD-WRT powrót do oryginału zawiły i długotrwały
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
tom3636

radius pisze:
tom3636 pisze:...Netgear WNDR 4300...
.......
- na 2,4 GHz znacznie mniej da się osiągnąć niż na 1043 NDv2
.......
- w przypadku niezadowolenia z Gargoyle czy DD-WRT powrót do oryginału zawiły i długotrwały
Fakt, Wifi ma słabe, gorsze niż mój TP-Link 3220. Ale u mnie w mieszkaniu wystarcza. Plus to to, że działa z modemem e3372 bez dodatkowego zasilania i że ma 128 MB flash. Możesz sobie doinstalować co chcesz, nano, mc i się nie martwić wolną pamięcią.

Jeśli chodzi o powrót to nie prawda. Nie ma najmniejszego problemu z wgraniem oryginalnego softu poprzez tftp. Router już z 10 razy flashowałem w każdą stronę.

Na oryginalnym sofcie możesz założyć 4 sieci wifi. Również dla gości. Poza tym router można podpiąć pod opendns.com i blokować sobie domeny z ** Zabronione **, hazardem czy dragami. Jest tam kilkadziesiąt kategorii do wyboru. Coś jak kontrola rodzicielska. Jedna wada, to że na oryginalnym sofcie nie ma obsługi modemów LTE. Inaczej byłaby to niezła alternatywa dla np Dovado.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

tom3636 pisze:...Jeśli chodzi o powrót to nie prawda. Nie ma najmniejszego problemu z wgraniem oryginalnego softu poprzez tftp. Router już z 10 razy flashowałem w każdą stronę...
A ja walczyłem podobnie jak opisują tutaj:

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12612

Także nie wiem od czego to zależy.
tom3636

Ja jechałem wg tej instrukcji http://kb.netgear.com/app/answers/detai ... overy-tool . Nie było najmniejszych problemów.
ODPOWIEDZ