Internet na okres wakacji - bez umów

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wmk
Początkujący użytkownik forum

Internet na okres wakacji - bez umów

Post autor: wmk »

Witam,
pytanie jak i rok temu - jaki internet na kartę bez umów (czyli doładowania + pakiety danych). Aktualnie bawię się jak rok temu, tzn. mam Orange Yes ważność konta na rok i pakiety internetowe 6GB za 6zł co jakiś czas (wakacyjne), jednakże ostatnio polubiłem pooglądać filmy w FullHD, niestety żrą strasznie pakiety danych (aktualnie mam jakiś pakiet darmowych 23GB na 3 dni ze względu na EURO ale mija) i potrzebuje jednak chyba czegoś innego na dłuższą metę. Posiadam modem HSDPA/HSDPA+, filmy bez buforowania płynnie w FullHD, nawet w gierki multiplayer da się pograć (ping ~84 w grach jest spoko).

Co proponujecie? Wiem że jest sporo pakietów LTE, lecz nie mam modemu takiego, zauważyłem że w sumie prędkość większa niż HSDPA/HSPDA+ (7-20mb/s) nie jest mi potrzebna do zwykłego użytkowania, ważniejsza jest raczej odp serwera/zasięg do pingu, a widzę że w orange jest całkiem zacnie.

Co z ofertą LTE + RBM? Widziałem kilka postów niżej że wycofali ofertę darmowego internetu LTE od 1 lipca.

Co polecacie dla mnie na ten moment?
(Kołobrzeg)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet na okres wakacji - bez umów

Post autor: ja.michal »

W Orange Free na kartę masz bonusy GB. Ze złotówek możesz aktywować Elastyczny Pakiet Internetowy czyli generalnie 1 GB za 1 zł za 1 dzień w paczkach od 3 do 100 GB. http://www.orange.pl/kid,4000377334,id, ... ticle.html

Jeżeli masz zasięg macierzysty Play to w Play Internet na Kartę masz LTE i 3G bez limitu (100GB w pełniej prędkości, potem może spaść prędkość; generalnie zależy w jakich godzinach będziesz obciążał sieć) za 45 zł na 30 dni.

Jeżeli faktycznie zużywasz dużo GB to jednak pomyśl o jakiejś umowie. Jeżeli chcesz krótką umowę i Orange to jest opcja bez sprzętu na 12 miesięcy za 49,90 zł miesięcznie (pierwsze 3 miesiące za 24,95 zł; aktywacja 29,90 zł). Paczka danych to tylko 25 GB (przy zakupie online), ale są Szczęśliwe Godziny (bez limitu 0:00-8:00) i po przekroczeniu limitu podstawowego prędkość w LTE i 3G jest limitowana do 10 Mbps przez 100 GB, a po przekroczeniu tych 100 GB prędkość spada do 1 Mbps.

Modem lub router mobilny z obsługą LTE kupisz za jakieś 100-150 zł.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A RBM z DIL działa nadal , od 1.07 wyłaczyli tylko na kartach RBM7 MNP ale to żaden problem bo można migrować z niej na taryfę RBM na kartę 5, na której DIL działa. Potrzebny modem/router z LTE i zasięg sieci LTE w Play. Nie widzę potrzeby abyś pakował się w Play na kartę za 45 zł jeśli masz zasięg LTE Play. Rok temu widać mimo porad nie skorzystałeś. A taryfa YES to kiepskie rozwiązanie.
wmk
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wmk »

Nie skorzystałem z RBM, ponieważ szkoda mi było kupować na 2 miesiące modem LTE za 150zł wiedząc że więcej potem go nie będę już używał, jednakże widzę że w tym roku jestem też zmuszony korzystać z internetu GSM, stąd żałuję że jednak go nie nabyłem, tylko HSDPA+ za 30zł.

Spróbuje na razie opcję z tym internetem Orange Free + pakiety wakacyjne za 63 GB o których ktoś wspomniał w temacie niżej/wyżej. Jeśli wykorzystam to za szybko, to pomyślę o inwestycji ostatecznie w model LTE + RBM. Chciałem się dopytać co do rynku w tym roku - może coś się pozmieniało etc., njiu mobilne nic nie wymyśliło ciekawego, bo widziałem gdzieś podjęcie tematu tej 'podsieci' play'a?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W nju jest dobra oferta internetowa ale wiąże się z podpisaniem umowy, poczytaj http://www.telepolis.pl/wiadomosci/ofer ... 36413.html
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Na znanym portalu aukcyjnym można kupić startery 10~11 GB za ok 3,5 zł plus przesyłka, ważne 30 dni od aktywacji.
Sam zakupiłem 2 sztuki na czas urlopu, listem zwykłym wyszło ok. 10 zł za 22 GB.
Jedyny minus to taki że trzeba się trochę naklikać aby aktywować te pakiety wg instrukcji - trzeba wpisać chyba 6 kodów na każdym starterze i za każdym razem czekać kilka minut na aktywację pakietu, co jest trochę uciążliwe.
Startery są z sieci T-Mobile, działają w LTE i UMTS z nadajników NetWorks - czyli zasięg taki sam jak w Orange.
Prędkość ściągania przyzwoita ok. 13 Mbps (wioska nad Bałtykiem, udostępniam sobie sieć przez tableta), ale filmy online czasem przycina.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kordirko pisze:Startery są z sieci T-Mobile, działają w LTE i UMTS z nadajników NetWorks - czyli zasięg taki sam jak w Orange.
No nie do końca, część LTE czyli 800/2600 idzie ze stacji własnych T-Mobile. Tylko LTE1800 i jest wspólne.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Ja bym tam wybrał do takich celów Orange FreeNET i doładowanie + pakiety elastyczne lub jakaś paczkę z Allegro

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

nie zapominajcie o bonusie 100GB za rejestrację karty sim w Play Internet na Kartę - jak znalazł na urlop.
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

dzejk pisze:nie zapominajcie o bonusie 100GB za rejestrację karty sim w Play Internet na Kartę - jak znalazł na urlop.
Wróciłem z szybkiego urlopu z Władysławowa i odradzam Play :)
Znajomy nie mogł sie łączyć z internetem pingi wg speedtestu po 200ms a prędkości do 1Mb i tak cały dzień w nocy i nad ranem było lepiej ale jak widac darmowe internety w Play robią swoje. Ja w Orange problemu nie miałem do 40Mb w dzień i ok. 80Mb nad ranem pokazywał speedtest
ODPOWIEDZ