Palmtopy, PDA, GPS...

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Palmtopy, PDA, GPS...

Post autor: zDaleKi »

Dyskusja wydzielona z wątku >KLIK<
mar_kow pisze:Przykład: Eten X500+ (Windows Mobile 6.0, GSM/EDGE + wyświetlacz 2,8' 640x480 - fajny gadżecik...)
Jak już przy tym temacie jesteśmy, to co byście polecieli z takich gadżetów?
Musi mieć GSM/GPRS (przynajmniej) do tego GPS/BT/WiFi b/g.
Czekam na Wasze typy :)

Bo chyba taniej można było kupić FS Pocket Loox T830 - a miał chyba większe możliwości? Ale promocja się już skończyła :(

Tylko widzę ekranem ten Eten X500+ bije tego FS na głowę, bo ma 2,8" 480x640. T830 ma tylko 240x240 :(

Mar_kow, miałeś styczność z tym Eten X500+ ??
Ostatnio zmieniony 2007-11-11, 21:08 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Palmtopy, PDA, GPS...

Post autor: mar_kow »

Poluję na tego Etena X500+ ... :D . Na Allegro zaczyna się od ok. 1650 zł do ponad 2 tys. z dodatkami.

"Eten Glofiish X500+ to odświeżona wersja E-ten Glofiish X500. Mimo tego że dodano tylko mały "+" w nazwie to zmian na plus jest bardzo dużo a jedna z nich jest dość znacząca - urządzenie jako pierwsze z ekranem 2,8" posiada ekran o rozdzielczości VGA - 640 na 480 pixeli. Do tej pory takie ekrany były spotykane w conajmniej 3,5 calowych palmtopach.

E-TEN Glofiish X 500+ to urządzenie urządzenie all-in-one. Posiada ono prawie wszystkie dostępne moduły łączności są to GSM, Bluetooth, WLAN, GPS oraz Radio FM z RDS. Nie posiada on portu IRDA, jednak jest to moduł który coraz rzadziej jest stosowany w najnowszych urządzeniach ze względu na swoje ograniczenia (prędkość, zasięg)

Czterozakresowy moduł GSM. Posiada obsługę EDGE która zapewnia nam dostęp do Internetu oraz prowadzenie rozmów. Z Internetu możemy korzystać również za pomocą modułu Wifi w standardzie 802.11b+g, Wifi pozwoli także na szybką wymianę danych między Gloofish X 500 a innymi urządzeniami.

Bluetooth v2.0 zapewni nam dostęp do różnych bezprzewodowych akcesoriów takich jak słuchawki bezprzewodowe czy zestawy głośnomówiące oraz pozwoli na przesyłanie plików między kompatybilnymi urządzeniami.

E-TEN Glofiish X 500+ został wyposażony w aparaty cyfrowy o rozdzielczości 2 Mpix z możliwością nagrywania filmów. W nowej wersji posiada także autofocus i makro. Maksymalna rozdzielczość przechwytywania zdjęć wynosi 1600x1200 punktów.

Radio FM z RDS pozwala na zapamiętanie do 50 stacji radiowych w każdym z 3 pasm częstotliwości (USA, Japonia, Europa). Posiada on obsługę RDS.

Dzięki wbudowanemu odbiornikowi GPS opartemu na popularnym chipsecie SiRFStar III zawsze będziesz wiedział gdzie jesteś. Odbiornik posiada obsługę TMC. Potrzebne jest tylko zakupienie odpowiedniej mapy.

Slot microSD pozwala na poszerzenie pamięci urządzenia do 2GB. Palmfon posiada także stereofoniczne gniazdo micro-jack i miniUSB.

Urządzenie posiada zainstalowany najnowszy system operacyjny Windows Mobile 6.0 z polską nakładką językowa."

W tej chwili jest to jeden z najbardziej wyposażonych gadżetów za w miarę :/ rozsądną cenę. Zaletą jest także wielkość - w zasadzie można powiedzieć że do kieszeni. Do zakupienia jest też eleganckie aluminiowe etui chroniące przed upadkiem, zgnieceniem. Czekam aż kolega go kupi bo bardziej jest napalony :D a wtedy będę miał fizyczny odnośnik. I podzielę się oczywiście jego doświadczeniami...
zDaleKi

mar_kow pisze:"glofiish X 500+ to urządzenie typu "wszystko w jednym": zaawansowany telefon GSM, urządzenie klasy Pocket PC z najnowszym systemem Windows Mobile 6, odbiornik do nawigacji satelitarnej GPS, przenośne radia RM, aparat cyfrowy oraz mobilne centrum rozrywki
To tak samo jak FS - T830 :] (no poza radiem). Zaletą T830 jest to, że ma UMTS, ale znowu nie ma EDGE :(
mar_kow pisze:Dostęp do sieci zapewnia również moduł Wifi w standardzie 802.11b+g
Umożliwia połączenia przez WPA i WPA2, bo nie mogę sie doszukać informacji o tym.
mar_kow pisze:W tej chwili jest to jeden z najbardziej wyposażonych gadżetów za w miarę
Jego cena jak pisałeś zaczyna się od około 1600, natomiast FS Loox T830 były już po 1200 :]
mar_kow pisze:Czekam aż kolega go kupi bo bardziej jest napalony :D a wtedy będę miał fizyczny odnośnik
To zdaj nam tu relację i zrób recenzję.

[ Dodano: 2007-11-08, 23:09 ]
Trochę mar_kow, przeedytowałeś posta, ale mam nadzieję, że moja odpowiedź jest aktualna :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Sorki - nie wiedziałem że śledzisz temat :) . Niedługo wejdzie na rynek wersja X800 z procesorem 500 MHz i UMTS. Reszta ogólnie bez zmian. Na uwagę zwłaszcza zasługują te procesory Samsunga montowane w Etenach. Ich struktura jest tak dopracowana aby zużywać jak najmniej energii. A w podróży jest to przydatne...
A cena, to fakt dość wysoka - można kupić inne urządzonka znacznie taniej - ale jak szaleć to szaleć :D .
zDaleKi

mar_kow pisze:Sorki - nie wiedziałem że śledzisz temat
Śledzę, bo może mi mikołaj takie coś przyniesie kiedyś, bo sam to raczej sobie nie kupię ;)
mar_kow pisze:Niedługo wejdzie na rynek wersja X800 z procesorem 500 MHz i UMTS
Wiesz dokładnie kiedy i jakie będą ceny?
mar_kow pisze:można kupić inne urządzonka znacznie taniej - ale jak szaleć to szaleć
Taniej tak, ale czy z takimi możliwościami? Jedynie ten Fujitsu Siemens Pocket Loox T830 miał podobne możliwości za mniej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

BliSki pisze:[...]Śledzę, bo może mi mikołaj takie coś przyniesie kiedyś, bo sam to raczej sobie nie kupię ;)[...]
Muszę zacząć się przymilać to może Mikołaj też mi zafunduje... :roll:
Dane na temat X800 są trochę rożne, ale najwięcej jest informacji że jednak ma wbudowany modem do HSDPA włącznie :)

http://sklep.palmtop.pl/product_info.ph ... ts_id=2386

Tylko ta cena... :niepewny: Choć w sumie nieduża różnica w porównaniu z X500+...
zDaleKi

mar_kow pisze:Tylko ta cena..
No tak, cena z tego linka przygniata 2149PLN :dobani:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

BliSki pisze:No tak, cena z tego linka przygniata 2149PLN :dobani:
Można w zasadzie za tę cenę kupić laptopa o podstawowych parametrach... :/ Może jak Etenki się na dobre "zadomowią" to ceny ulegną obniżeniu. I apetyt rośnie w miarę dokładania do stołu - chyba poczekam na X800 :D .
Pokażę go koledze, podkręcę odpowiednio - może go kupi teraz :] . Miałbym możliwość przetestowania przed zakupem. Fajny gość ale lubi mieć wszystko pierwszy. I to bez względu na cenę... Muszę go nakręcić :D .
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Post autor: pablo »

Używam starego XDAmini, z racji tego,że w pracy zostałem zmuszony do pracy z PDA. Teraz nie zamienił bym go za telefon.Używany jest na co dzień jako telefon, nawigacja, przeglądarka WWW i tester serwisowy. Nawet z tak skromnego urządzonka po pewnych modyfikacjach da się wycisnąć co trzeba. Jeśli chodzi o opinie i recenzje o tego typu sprzęcie,jeśli można, odesłał bym na forum PDAclub.
Pozdrawiam.

Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
zDaleKi

pablo pisze:Teraz nie zamienił bym go za telefon.Używany jest na co dzień jako telefon, nawigacja, przeglądarka WWW i tester serwisowy
I właśnie o takie wykorzystanie tego mi chodzi :]
pablo pisze:Nawet z tak skromnego urządzonka po pewnych modyfikacjach da się wycisnąć co trzeba
O jakich modyfikacjach piszesz?
pablo pisze:Jeśli chodzi o opinie i recenzje o tego typu sprzęcie,jeśli można, odesłał bym na
Jeżeli chcesz, to możesz u nas zamieścić recenzję tego urządzenia jeżeli da się go wykorzystać np. jako modem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

O jakich modyfikacjach piszesz?
Na przykład zmiana romu z brandowanego przez operatora na bigstrage w celu uwolnienia pamięci tak cennej w tym sprzęcie i pozbycia się śmieci operatora. Braku wbudowanego odbiornika GPS nie żałuje,dzięki temu bateria trzyma dłużej a odbiornik na BT leży w samochodzie gdzie jego miejsce. Sam windows umożliwia korzystanie z modemu w PDA ale u mnie jest to tylko GPRS więc nie ma o czym się rozpisywać. Ogólnie dla WM jest dostępnych wiele aplikacji i poprawek dzięki czemu można system dopasować do swoich potrzeb. Ogólnie polecam :ok:
Pozdrawiam.

zDaleKi

pablo pisze:Na przykład zmiana romu z brandowanego przez operatora na bigstrage w celu uwolnienia pamięci tak cennej w tym sprzęcie
No tak, zrozumiałe :]
pablo pisze:Braku wbudowanego odbiornika GPS nie żałuje,dzięki temu bateria trzyma dłużej
No chwila, ale nie jest tak w PDA, że jeżeli nie używamy mapy, to odłącza nam odbiornik GPS? Przecież np. w AutoMapie jest taka opcja.
pablo pisze:Sam windows umożliwia korzystanie z modemu w PDA ale u mnie jest to tylko GPRS więc nie ma o czym się rozpisywać
Szkoda, przydałaby się taka recka :)

Ja chciałem kiedyś podłączyć Nokię jako modem do Palma m500, ale tam przeglądarka WWW ma bardzo skromne możliwości i wywalało mi się to :( Chociaż podłączyć się do sieci mogłem ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

BliSki pisze: No chwila, ale nie jest tak w PDA, że jeżeli nie używamy mapy, to odłącza nam odbiornik GPS?
Tak ale w czasie pracy GPS pracuje na własnym zasilaniu, nie wykorzystując baterii PDA.
Pozdrawiam.

zDaleKi

pablo pisze:Tak ale w czasie pracy GPS pracuje na własnym zasilaniu
Ale przecież w samochodzie można podłączyć go do zasilania z zapalniczki, wiec problem zasilania GPSa odpada?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Zgadza się. Trochę gorzej to wygląda na rowerze lub pieszej wycieczce ;)
Ale do tego służą "akupaki" które zastępują tradycyjną ładowarkę.
Pozdrawiam.

zDaleKi

I dochodzimy do sedna, na pieszej wycieczce to ja wole chyba jednak moduł wbudowany, czyli wszystko w jednym niż nosić dwa :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

.....i mieć o połowę niższy czas pracy przy takim zestawie.Co dwie baterie to nie jedna.Jednak dobór sprzętu zależy od indywidualnych wymagań co do funkcji jakie są nam potrzebne. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Pozdrawiam.

zDaleKi

pablo pisze:Co dwie baterie to nie jedna
To chyba lepiej nosić ze sobą dwie baterie do PDA (o ile jest taka możliwość) :cwaniak:
pablo pisze:.Jednak dobór sprzętu zależy od indywidualnych wymagań co do funkcji jakie są nam potrzebne
Dokładnie tak.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Mikolaj211 »

Ładne mi OT zrobiliście w temacie... Ale cóż, przeżyje ot jakoś :)
zDaleKi

W końcu to Hyde-Park :cwaniak:
A do tego zgodne z tematem: Rozwój nowoczesnych technologii - w końcu to tez nowoczesne technologie....
Ale spoko, może się to wydzieli ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
skopek
Użytkownik forum

Post autor: skopek »

HTC P3300 (w orange SPV M650 z automapą).
zDaleKi

skopek pisze:HTC P3300 (w orange SPV M650 z automapą)
Możesz rozwinąć myśl? jakie plusy, minusy itd. Linki mile widziane.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

skopek pisze:HTC P3300 (w orange SPV M650 z automapą).
Nie oglądasz za dużo reklam :cwaniak:
rafix2007
Początkujący użytkownik forum

Post autor: rafix2007 »

Witam ja mam Looxa T830 od jakiś 5 miesięcy opisz troszeczkę jak wygląda użytkowanie go używam go praktycznie codziennie jako zabawki :P jak nie chce mi sie włączać stacjonarnego PC używam go do gadu gadu sprawuje sie świetnie z gg łatwo sie pisze dzięki klawiaturze Qwerty przyciski mogły by być większe ale raczej musiał by być juz po boku wysuwane minusem za to jest ekran rozdzielczość 240x240 sprawia ze większość aplikacji nie jest wyświetlana prawidłowo lub niedziałań wcale przeglądanie stron nawet na większych ekranikach tez niema większego sensu bo nie widać całej stronki tylko trzeba sie domyślać gdzie coś jest chyba ze jest to strona wap wtedy działa to świetnie oprócz GG korzystam tag ze go do słuchana muzyki z radia internetowego lub MP3 jeżeli chodzi o mp3 to dość ładnie to słychać na wbudowanym głośniczku jeżeli chodzi o radio internetowe to tylko i wyłącznie na UMTS lub Wlan na GPRS nie da rady przerywa chociaż nic takiego nie dzieje sie na GPRS w laptopie :) szkoda ze brak w nim EDGE co do GPS jestem zwolenikem wszystkiego razem GPS mnie nieraz jednak zawodzi nie wiem od czego to zależne czasami potrafi znaleźć w 2 minuty sygnał a za 2 godziny już i w 10 minut nie może znaleźć to jest wkurzające :( co do telefonu jakość połączeń jest niska nieraz nie można zrozumieć kto coś dominie mówi :( video rozmowy obraz przerywa nie wiem jak to jest w telefonach normalnym z 3G ale w tym nie jestem zadowolony ogólnie podsumowując PDA tej ceny jest wart czyli 1200 zł czy bym go kupił 2 raz za tą cenę myślę ze tak ani grosza więcej :D ale już sie przymierzam do zmiany na coś co będzie miało lepszego GPS 3.5cala ekranik no i przynajmniej EDGE :) tylko nic na razie nie widzę z 3.5 calowym ekranikiem większość GPS ma 3.5 cala ekran ale niema modułu telefonicznego albo na odwrót jak ma moduł telefoniczny to niema GPS <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> dlaczego nie robią jak jeszcze ktoś ma pytania w sprawie tego PDA proszę pisać odpowiem chętnie
iplus > Merlin XU 870 > TOSHIBA >
zDaleKi

rafix2007 pisze:minusem za to jest ekran rozdzielczość 240x240 sprawia ze większość aplikacji nie jest wyświetlana prawidłowo
Niestety, to spora wada, Nie wiem czemu projektanci się na to zdecydowali.
rafix2007 pisze:szkoda ze brak w nim EDGE

To druga wada. Ma UMTS a nie ma EDGE, czyli nie będąc w zasięgu UMTS mamy jedynie GPRS :dobani: :dobani:
rafix2007 pisze:co do telefonu jakość połączeń jest niska nieraz nie można zrozumieć kto coś dominie mówi
Kiedyś mi po głowie chodził zakup tego smartfona, ale właśnie takie spostrzeżenia różnych osób mnie odstraszyły.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ