Internet na działkę Krajęczyn - gm. Joniec

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kalboj
Początkujący użytkownik forum

Internet na działkę Krajęczyn - gm. Joniec

Post autor: kalboj »

WItam.

Tak jak w temacie. Poszukuje optymalnego rozwiązania do internetu dla tej lokalizacji (domek letniskowy). To co wiem:

1. Wykaz nadajników jak w załączniku (żółta pinezka to punkt instalacji)
2. Wczoraj był Pan od Cyfrowego polsatu z B315 i z piętra łapałem download na poziomie 18 MB/s (przy otwartym oknie) i ok 9 przy zamkniętym. Nie zdecydowałem się bo mają tylko abonamentową ofertę a ja chce pre-paid. Niestety ani pingu ani lokalizacji z którego nadajnika szedł sygnał nie mam (zakładam że Nowe Miasto/Sochocin bo Joniec chyba nie ma LTE dla Plusa).

Pytanie zatem jaki router + antenę dobrać (mogę montować na wysokości ok 6 metrów - ale w okolicy ściany lasu do ok. 15 m) i od czego zacząć. Czy najpierw kupić router z LTE na sim (np. B315) i dopiero potem panelową próbować na zewnątrz - czy też jakieś inne rozwiązanie?

pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Internet na działkę Krajęczyn - gm. Joniec

Post autor: matek451 »

Jak był Pan z CP to powinien wiedzieć , z którym BTS-em się łączy. A kiepski zasięg LTE na tym terenie zapewnia sieć LTE800Sferii. BTS-y w Płońsku, Załuskach i Sochocinie. Oczywiście odpuść sobie Plusa/CP. Jedyny sensowny wybór operatora i internet na kartę to Orange. Najbliższy BTS Orange w Jońcu zapewnia zasięg 3G w ramach NetWorks dla Orange z UMTS2100 w HSPA+DC oraz UMTS900 z HSPA+. Na nim też pozwolenie na LTE800 Orange i trzeba sprawdzić czy już działa, ewentualnie kiedy uruchomienie. Na UMTS2100 z HSPA+DC Orange ma własne pasmo i prędkości z reguły dobre. Do UMTS2100 z Jońca potrzebna antena panelowa 17dBi z Cybertecha. Jeśli LTE800 Orange w Jońcu działa potrzebna 2xantena na 800MHz np. ATK-10/800-980 lub ATK-20. Do tego modem/router z LTE ale nie B315, ten jest awaryjny. Jaki budżet? W Orange można mieć 6GB za 6 zł( pakiet wakacyjny) a na taryfach głosowych kupować 1GB internetu za 1 zł.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

kalboj pisze:...a ja chce pre-paid...
Jeśli nie masz karty Aero2 to ją zamów i kupuj pakiety:

https://sklep.aero2.pl/#

Ja tak robię żeby nie wiązać się umową.

Czy posiadasz telefon na systemie Android z obsługą LTE?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
kalboj

matek451 pisze:Jak był Pan z CP to powinien wiedzieć , z którym BTS-em się łączy. A kiepski zasięg LTE na tym terenie zapewnia sieć LTE800Sferii. BTS-y w Płońsku, Załuskach i Sochocinie. Oczywiście odpuść sobie Plusa/CP. Jedyny sensowny wybór operatora i internet na kartę to Orange. Najbliższy BTS Orange w Jońcu zapewnia zasięg 3G w ramach NetWorks dla Orange z UMTS2100 w HSPA+DC oraz UMTS900 z HSPA+. Na nim też pozwolenie na LTE800 Orange i trzeba sprawdzić czy już działa, ewentualnie kiedy uruchomienie. Na UMTS2100 z HSPA+DC Orange ma własne pasmo i prędkości z reguły dobre. Do UMTS2100 z Jońca potrzebna antena panelowa 17dBi z Cybertecha. Jeśli LTE800 Orange w Jońcu działa potrzebna 2xantena na 800MHz np. ATK-10/800-980 lub ATK-20. Do tego modem/router z LTE ale nie B315, ten jest awaryjny. Jaki budżet? W Orange można mieć 6GB za 6 zł( pakiet wakacyjny) a na taryfach głosowych kupować 1GB internetu za 1 zł.
Dzięki za info. No widzisz trafiłem na takiego który nie wiedział :). Sprawdzę zatem kartę orange-a. Dodatkowe pytania:
1.Czy jest jakiś soft na telefonie który pozwala sprawdzić skąd idzie sygnał i w jakiej technologii?
2. Ad modemu/routera - o budżecie nie myślałem (pewnie kilkaset złotych mogę przeznaczyć - >1000 bym nie chciał).Generalnie fajerwerków nie potrzebuje ale z drugiej strony chcę mieć stabilne połączenie. Bedę korzystał weekendowo a nie chcę 3/4 czasu za każdym razem spędzić na ustawieniach/naprawianiu połączenia. Fajnie byłoby gdyby miał opcję wymuszania z którego pasma/nadajnika korzystam jeżeli zaistnieje taka potrzeba no i aby mi obsłużył cały domek po WIFI - 2 kondygnacje każda po ok 40 m - ściany szkieletowe drewniane. (o ile modemo-router - ale wolałbym iść w 1 urządzenie chyba że odradzacie).
3. Anteny - widzę że wszystkie polecane są kierunkowymi - czy możesz podesłać konkretne linki ze strony cybertecha abym ich nie pomylił, dodatkowo czy taką antenę będę w stanie sam dobrze ustawić - czy jednak potrzebna jest pomoc fachowca (tylko na podstawie rozmów z dotychczasowymi nie widzę takiego w okolicy).
4. Aero2- mam małe doświdczenie - próbowalem kiedyś na mobilnym urządzeniu darmową opcję - ale prędkość była żadna, dodatkowo cyklicznie system sam rozłączał (chyba co godzinę??) no i słyszałem że to tymczasowe rozwiązanie które w ciągu następnych 2-3 lat zniknie. Czy powyższe jest prawdziwe i rzeczywiście może to być opcja do rozważenia? (bts search pokazuje że jeden z sektorów nadajnika w Jońcu jest idealnie wycelowany w moją działkę).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ad2. Huawei E5186 lub podobny.
Ad4. Aero2 BDI (darmowy internet z małą prędkością i rozłączaniem co godzinę) nie należy mylić z Aero2 płatnymi pakietami które działają z pełną prędkością dostępną w danym momencie. Stacje bazowe Aero2 LTE pracują dla sieci Plus.
Nie pomagam na PW!
kalboj

dziękuję za odpowiedzi.
Kupiłem E5186 (na razie bez żadnych anten), załadowałem kartę Orange - oto wyniki (otwarte okno 1 piętro): ping: 37ms; Download 5,96; upload 10,68. Pomiar sygnału - 3 kreski (wskazywał że złapał LTE) i -89 do -91 dBm. Sprawdzę jeszcze w weekend kiedy największy natłok ludzi (obawiam się że będzie dużo gorzej) oraz kartę plusa. Na karcie play pomimo zmian nadajników download <1 Mb i łapie tylko 3G (nie chce się połączyć z LTE pomimo iż je wykrywa)
Nadal mam pytania:
1. Jak sprawdzić na 100% z którego nadajnika i na jakiej częstotliwości łapie to LTE? soft?
2. Do ilu średnio km może złapać LTE na zewnętrznej kierunkowej antenie (w okolicy około 1000 działek rekreacyjnych - więc jeżeli w weekend wszyscy przyjadą - najbliższy nadajnik bedzie mocno obciążony - może lepiej wycelować na dalszy? tylko który?
3. Czy taką kierunkową antenę ustawie sobie sam odpowiednio czy potrzeba fachowca z jakimś osprzętem?
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Nie potrzeba żadnego Fachowca anteny (polecane na forum) mają kąt połowy mocy w granicach 25-30 stopni .Powiększasz ten obrazek na max i widzisz w stosunku do płotu ściany gdzie jest nadajnik ,albo kompasem jeśli potrafisz obsługiwać ,sory ale nie wszyscy potrafią.poz Hermogenes
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Z E5186 działa program Toolbox, pokazuje parametry sygnału LTE i global Cell ID. Wymusisz w nim pasma LTE na E5186.
ODPOWIEDZ