Internet domowy LTE cyfrowy polsat

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mayster1991
Początkujący użytkownik forum

Internet domowy LTE cyfrowy polsat

Post autor: Mayster1991 »

Witam, sprawdzałem ostatnio na BTsearch umiejscowienie BTS'ów poszczególnych operatorów w mojej okolicy ponieważ jestem zainteresowanym zmianą swojego wysłużonego już internetu cdma z orange. Wg mapy na stronie cyfrowego polsatu jestem w zasięgu ich Internetu domowego LTE (lokalizacja Niesułowo-wieś woj. mazowieckie), jednak wg BTsearch najbliższy nadajnik z sieci plus oferujący pasmo LTE mam oddalony od siebie o jakieś 30 km. Jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy faktycznie istnieje szansa na to, żebym znajdował się w zasięgu tego internetu ? Czy szukać innej alternatywy chociażby z orange z którego nadajnik z LTE w linii prostej od siebie mam oddalony o jakieś 9 km ? Jeśli ttak to jaki sprzęt do odbioru wybrać, z góry dziękuję za okazaną pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Internet domowy LTE cyfrowy polsat

Post autor: matek451 »

Wybrałeś operatora, który nie ma praktycznie zasięgu 3G i LTE u ciebie. Pomysł bez urazy, poroniony. Nawet nie warto się zastanawiać nad CP/Plusem. Na dzień dzisiejszy zasięg LTE tylko z BTS-a LTE800 T-Mobile w Sypniewie. Prawdopodobnie niedawno uruchomiony. Konieczna antena na 800MHz czyli 2xATK-20. Trzeba zrobić testy u ciebie i pod BTS-em. Np. na telefonie z LTE. Orange ma pozwolenie na LTE800 w Nowej wsi Kościelnej , trzeba spytać czy działa http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... &start=600 i ewentualnie przetestować. Obecnie masz słaby zasięg 3G w Orange z BTS-a UMTS900 NetWorks Krasnosielc lub Zabiele Wielkie. Z nich też zasięg 3G w T-Mobile. Antena podobnie jak na LTE800 czyli AK-20, tylko jedna. Play bez zasięgu u ciebie.
Mayster1991
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Mayster1991 »

To teraz trochę praktyki, testowałem za pomocą routera mobilnego M-Life ML0655 zasięg z każdej sieci u siebie w domu bez wzmacniacza sygnału czy też anteny. Sieci Orange i T-Mobile w większej części budynku nie miały problemu ze złapaniem zasięgu H+, jednak z T-mobile zasięg był niezbyt stabilny, często spadał do 3G. Sieć Plus łapała dwie kreski zasięgu H+ jednak tylko i wyłącznie miejscowo, to samo z siecią Play, zasięg był w dwóch miejscach w domu i to właśnie Play spisywał się najlepiej tj, działał najszybciej. Obecnie znajduję się za granicą ale podobno jest już w mojej miejscowości jeden użytkownik internetu domowego z cyfrowego polsatu, nie jestem jednak w stanie tego potwierdzić. Jak wrócę ewentualnie podejdę do gościa i sam sprawdzę czy faktycznie to ma i jak mu to działa i być może skusze się na przetestowanie tego u siebie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Swoją opinię wyraziłem, na dzień dzisiejszy tylko T-mobile z LTE800 ma sens, podobnie jak Orange jeśli BTS LTE800 w N. Wsi Kościelnej działa. Obydwie sieci korzystają też z najbliższych BTS-ów UMTS900 NetWorks. Plus/CP na tym terenie nie istnieje. Potwierdzone działanie BTS-UMTS900 w Zamościu gm. Sypniewo. BTS-y LTE800Sferii w Baranowie, Jednorożcu i Młynarzach. sytuację mogło poprawić uruchomienie BTS-a LTE800Sferii i UMTS900Aero2 w Krasnosielcu.Trzeba zapytać na http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... start=4875 Play ma najbliższy czynny BTS w Baranowie ale możliwe że uruchomił pozwolenie w Krasnosielcu. Konieczne powtórne testy na modemie/MiFi czy telefonie z LTE. Opinie ludzi nie mających zielonego pojęcia bez znaczenia, podobnie jak zapewnienia konsultantów.
ODPOWIEDZ