Internet do laptopa - kilka pytań
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet do laptopa - kilka pytań
Mam pytanko. Prosze o pomoc
Mieszkam w akademiku w Lublinie, nie ma Internetu a jest mi bardzo potrzebny i chcialabym kupic laptop i zalozyc internet bezprzewodowy (nie musi byc mega szybki, byle tani i czy to ze mam telefon w Erze to bede miala taniej w blueconnect?)
Mieszkam z kolezanka ktora ma laptopa a nie ma Internetu. Czy mozemy zakupic jeden Internet (na jedna osobe) i rozdzielic na 2 laptopy??
Bardzo prosze o pomoc, jestem dziewczyna i nie zabardzo znam sie na elektronice
Z gory dziekuje
Mieszkam w akademiku w Lublinie, nie ma Internetu a jest mi bardzo potrzebny i chcialabym kupic laptop i zalozyc internet bezprzewodowy (nie musi byc mega szybki, byle tani i czy to ze mam telefon w Erze to bede miala taniej w blueconnect?)
Mieszkam z kolezanka ktora ma laptopa a nie ma Internetu. Czy mozemy zakupic jeden Internet (na jedna osobe) i rozdzielic na 2 laptopy??
Bardzo prosze o pomoc, jestem dziewczyna i nie zabardzo znam sie na elektronice
Z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony 2007-11-10, 18:26 przez Mania, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet do laptopa - kilka pytań

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jeżeli myślisz o internecie za pomocą sieci komórkowej, to rozdzielić możesz najprościej wg. tego sposobu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194Mania pisze:Mieszkam z kolezanka ktora ma laptopa a nie ma Internetu. Czy mozemy zakupic jeden Internet (na jedna osobe) i rozdzielic na 2 laptopy?
Inne sposoby rozdzielenia niestety dla operatorów komórkowych są drogie. O wiele droższe niż rozdzielenie neostrady czy kablówki.
Oczywiście możesz też przekładać modem miedzy komputerami, ale wtedy tylko jeden z nich będzie miał dostęp do internetu.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ok dzieki. Chyba wybierzemy te opcje zeby przekladac modem miedzy laptopami

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Możecie też zrobić inny wariant. Jeżeli ktoś z Was ma starego PCta, to można do niego podłączyć modem na USB i rozdzielić internet wg. wyżej wymienionego sposobu. Oczywiście taki PC musi działać w chwil gdy ktoś chce korzystać z neta na innym komputerze. Ale ma tą te zaletę, że można nawet tam podpiąć Access Point i wtedy będziecie miały internet bezprzewodowo do tych laptopów.
Na dobra sprawę, jeżeli macie u siebie w tych laptopach karty WiFi, to też jeden komputer drugiemu może bezprzewodowo udostępnić taką sieć. Ale z konfiguracją trzeba się troszkę pomęczyć, gdyż trzeba zrobić sieć Ad-Hoc http://pl.wikipedia.org/wiki/Ad-Hoc
Na dobra sprawę, jeżeli macie u siebie w tych laptopach karty WiFi, to też jeden komputer drugiemu może bezprzewodowo udostępnić taką sieć. Ale z konfiguracją trzeba się troszkę pomęczyć, gdyż trzeba zrobić sieć Ad-Hoc http://pl.wikipedia.org/wiki/Ad-Hoc
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Jak znam życie i kobietyMania pisze:Ok dzieki. Chyba wybierzemy te opcje zeby przekladac modem miedzy laptopami