Router LTE z modemem po USB czy wbudowany SIM ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dmgary
Specjalista bezprzewodowy-junior

Router LTE z modemem po USB czy wbudowany SIM ?

Post autor: dmgary »

Witam

W mojej lokalizacji nie ma za wielkiego wyboru dostępu do internetu i rozpatruję ofertę PLAY LTE .

Niestety zasięg telefonii komórkowej też kiepskawy więc potrzebna będzie antena zewnętrzna .

Pierwsze moje pytanie jakie mi się nasuwa po przeczytaniu różnych problemów ludzi to czy router z w budowanym gniazdem SIM

jest dużo sprawniejszy od konfiguracji router z portem USB + modem ?

Da się zauważyć w wypowiedziach ludzi piszących na forach ,że a ten modem nie działa z tym ruterem , a ten zrywa , a to sie wiesza ,

a to nie przełącza się na LTE , itp.

Generalnie router z gniazdem SIM wydaje mi się lepszym rozwiązaniem (tyle ze droższym ) i nie wiem czy nie iść w 4G-AC55U .

Pozostałe wymogi też są dość istotne :

- odpinane anteny LTE (tak by podłączyć zewnętrzne anteny - ok 6 km BTS PLAY 800 , 1800 , 2100 )
- porty LAN 1000 Mbit

Jakieś propozycje tańsze a równie dobre , lub lepsze ? ;)
Xperia Z5, E5186s-22a+ATK10 Play, Aero2. Światłowód od Multimedia
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Router LTE z modemem po USB czy wbudowany SIM ?

Post autor: tom3636 »

Jak myślisz o podpięciu anteny zewnętrznej to lepiej kupić router typu huawei B315, 593 4G-AC55U. Ten pierwszy jest niestety awaryjny a drugi już ciężko dostać, chyba, że używany. Mając modem i router z portem USB i jakimś alternatywnym softem masz większe możliwości jeśli chodzi o konfigurację, wybór pasma, ale niestety modemy USB mają bardzo delikatne złącza antenowe. Łatwo je wyłamać. Jak modem położysz gdzieś i nie będziesz przy nim majstrował, to nic się nie stanie. Nie każdy router współpracuje z modemami USB, modemy pobierają dość sporo prądu i często trzeba kombinować z dodatkowym zasilaniem dla modemu LTE.

Możesz też kupić modem USB LTE e3372s do tego router Nexx3020 i oba urządzenia zmontować w hermetycznej puszcze na zewnątrz mieszkania. Sygnał po ethernecie sprowadzisz do mieszkania i rozsiejesz drugim jakimkolwiek routerem. Może obejdzie się bez anteny zewnętrznej. Ja mam do BTS około 5 km. Łapię sygnał na modemie podpiętym do routera, ale wiem, że mieszkam na granicy zasięgu. Kiedyś zabrałem samochodem router kilometr dalej i miałem już problem. Mieszkam na wsi, teren płaski, kilka drzewek, domki i pola, więc teren nie przeszkadza za bardzo.
ODPOWIEDZ