Dziwna sytuacja, czy antena dualna pomoże?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Styropian1
Początkujący użytkownik forum

Dziwna sytuacja, czy antena dualna pomoże?

Post autor: Styropian1 »

Witam
Na początek krótka historia. Z racji posiadania 3 numerów w plusie (abonamenty), otrzymałem korzystną ofertę na internet + TV za sumę 40 zł m-c(ze sprzętem, talerz, dekoder, router wi-fi, modem), co wydaje mi się korzystną ofertą. TV rzadko oglądamy, więc podstawowy pakiet kanałów + internet całkowicie nas satysfakcjonują. Pani w słuchawce oczywiście zapewniała, że mieszkamy w mieście blisko btsa, sygnał super, bez problemu LTE do 150mbps, nie musi pan nawet sprawdzać itp. bla bla bla. Jako, że wcześniej korzystałem z play'a (45 zł m-c bez limitów) wiedziałem, że wystarczy stabilne 10 - 15 mbps i pingu w granicach 25-30, bez rewelacji ale dla mnie akceptowalne. W play'u miałem aż nadto (ok. 25-55 mbps , ping stabilny 22-26). Po instalacji ogarnął mnie szok w speedteście, katastrofa. Jeden, drugi, trzeci dzień to samo. W nocy bywa po 7-8 mbps, ale w dzień po 1-2 mbps (czasami nawet mniej). Myślę sobie, czyżby bts obciążony? Zerkam na ping i także podwyższony 40-50. Zasięg na routerze niby max i pod spodem jest napisane jakieś magiczne -69 dBm(pewnie poniższe RSSI) i w play i w plus/cp. No nic instalujemy ltewatch, patrzymy na wyniki a tam... szok. Wyniki plus/cp tragiczne:

RSRP -108
RSSI -71
RSRQ -14
SINR -8 , -10 (czasami)

Wynik RSRP i SINR fatalny z tego co wyczytałem w internecie. Można brać lekkie poprawki bo niestety modem wpiąłem(i testowałem) do komputera z tyłu obudowy w rogu pokoju. Wyniki byłyby lepsze tam gdzie stoi router, niedaleko okna/balkonu, jednak pewnie nieznacznie co pokazuje transfer. Teraz pytanie. Czy antena w dualu poprawiła by znacznie ten żałosny sygnał? Głównie chodzi pewnie o SINR. Czy zrezygnować z plus/cp (mam jeszcze tydzień na rozwiązanie umowy (ustawowe 14 dni)).

Dla porównania wpięty modem do komputera z kartą play

RSRP -76
RSSI -59
RSRQ -6
SINR 17
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Dziwna sytuacja, czy antena dualna pomoże?

Post autor: dzejk »

jeśli możesz, to zrób testy w plenerze, blisko nadajnika. Wtedy się okaże, czy warto kupować antenę, bo nadajniki plusa lubią być bardzo obciążone. Swoją drogą, to w plusie jedyny sensowny router, to huawei e5186.
A w play możesz mieć darmowe LTE 100GB co 30 dni, tu sygnał masz bardzo dobry, więc ja bym od razu olał plusa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A jaka to lokalizacja? Jaka to oferta z Plusa? Klasyka tematu, reklamy w TV z Miss robią swoje. Do tego SmartDom i ludzie łykają bez jakichkolwiek testów,na dodatek z DWR-116 i E3372. Parametry sygnału LTE na granicy a prędkości wyraźnie wskazują na przeciążenie BTS-a. Jaka to częstotliwość LTE? Pokaż screena z LTEWatchH, po wymuszeniu LTE1800, z Global Cell ID w systemie szesnastkowym.
Styropian1

Lokalizacja Mrągowo (centrum), oferta zwykła dla abonentów, którzy mają telefony powyżej 60 zł jest 50% rabatu + 1 zł za TV, wychodzi śmiesznie tanio, szczególnie, że dostarczają sprzęt. Dlatego się zainteresowałem, sami zadzwonili, sami przyjechali. Mam 14 dni na rozwiązanie umowy bez konsekwencji, dlatego testuje. Został mi tydzień, ale nie jestem zadowolony. W porównaniu do play'a to niebo a ziemia. Jak takie wymuszenie zrobić? Nie łykam wszystkiego. Spodziewałem się innych realiów niż babka pierdząca przez telefon, ale to co zastałem to patologia. Zasięg telefonów mam dobry, więc nie wiem jak mam przeprowadzić testy. Trochę zrozumienia. Zaraz powalczę z tym programem.
Styropian1

Aha, i jaki problem jest z E3372 bo generalnie ludzie chwalą sobie ten modem. Nie mieszkam w wygwizdowie, w dodatku bts'y mnie tutaj otaczają, dlatego dziwią mnie takie wyniki... Play chodzi świetnie bez żadnych anten na tym samym modemie i routerze.
Styropian1

Zrobiłem teraz , przed chwilą testy transferu, play 74 mbps pobrania ponad 20 upload, ping 23. Test cp... 2,4 mbps.... i 7 mbps upload... :/ masakra jakaś o tej porze
matek451
Guru bezprzewodowy

No i chyba już wiesz co masz zrobić. Korzystałeś z Play LTE, masz pewnie własny sprzęt LTE więc po co ci Plus/CP? W Play internet LTE bez limitu jest za darmo więc szkoda kasy. No i wygląda na to że wziąłeś internet z CP z E3372+DWR116 na wypożyczenie( płatne 10 zł/m-c). No chyba że masz parcie na pakiet Rodzinny HD za 1 zł , tylko co w nim oglądać?. Gdybyś chociaż tak jak ja wziął za 30 zł w SmartDom z Plusa 100GB /m-c i do tego E5186 za 3 zł to bym zrozumiał. Router przydaje mi się do RBM z DIL na LTE z Play, karta z Plusa jako rezerwa. No i u mnie takiej lipy w plusie jak u ciebie nie ma. W Mrągowie Plus ma 3 pozwolenia na LTE1800Aero2 ale pewnie działa z jedno, dwa . Do tego jedno pozwolenie na LTE800Sferii. Na potęgę sprzedaje oferty, poluźnił FUP-a prac modernizacyjnych sieć właściwie nie prowadzi. W przeciwieństwie do Play, który jest liderem modernizacji, w Mrągowie 3 BTS-y.
Styropian1

Dziękuje za fachową wypowiedź. To chyba raczej zamyka temat :). Niech zabierają ten szajs. Pozdrawiam :)
Styropian1

Aha, pytanie czy ten RBM nadal jest w ofercie? Ciekawi mnie to, bo płacę 45 zł za miesiąc a widzę, że mają konkretną ofertę. Poza "cięzkimi miesiącami gdzie zuzywałem 150 - 200 gb to generalnie mam średnio mniej niż 100 gb.
Styropian1

Generalnie powiem tak, telewizor stoi w szafie, oglądamy jak najdzie ochota, nie gra 24h jak u niektórych. Brak tv wcale nas strasznie nie przejmuje. Mam dwójkę dzieci, którzy też nie są nauczeni oglądania tv na tapczanie, bo tego nie jestem w stanie przełknąć. Fajnie, że po podłączeniu wszystko działa i mamy jakieś tam kanały ale to nie jest w żaden sposób priorytet. Dlatego ten pakiet tv to jest raczej bonus. Z tego powodu skusiła mnie oferta plusa (wyszło 40 zł za m-c, w play bez tv płacę 45 zł ale prawdziwe bez limitów), którzy oczywiście dzwonili rano i wieczorem o super ofercie. Umowę przeczytałem i generalnie mogą zabierać ten kibel, bo to na czym mi bardzo zależy (internet), chodzi.. nie chodzi.

Aha, i przestroga dla reszty, bo domyślam się, że nie jestem pierwszy i ostatni. Za usługę aktywacyjną 49 zł pewnie mnie skasują, co wynika z umowy. Jakość sygnału to parodia i fakt, że trzeba czekać 12/24h na aktywację karty odciąża montera od opie...olenia za słaby transfer, bo na tym magicznym routerze(modemu nie winie) zasięg jest perfekcyjny. ltewatch pokazał, że ten sygnał nie ma nic wspólnego z obietnicami, poczytałem, jestem mądrzejszy, dobry obiad w plecy :/

EDIT: Generalnie też się skłaniam na przeciążenie bts'a, bo upload wygląda całkiem nieźle pomimo tragicznych parametrów sygnału ( ponad 7-9 mbps)
Ostatnio zmieniony 2016-07-15, 22:52 przez Styropian1, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Oczywiście usługa Darmowy internet LTE nadal działa, na taryfie RBM na kartę 5. Taryfa dostępna na starterze RBM II new , taki z puszką za 9 zł.Póki co to najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o LTE bez limitu w Play. Gwarantowane 100GB z pełna prędkością, potem możliwy lejek 2Mb/s ale Play podchodzi liberalnie do limitu. Jeśli w Play LTE masz takie prędkości jak piszesz, masz sprzęt LTE to abonament z Plusa przy takim działaniu ich LTE to pomyłka.
Styropian1

No i dziękuję za rzetelną opinie. Mam modem, skusiło mnie posiadanie także routera, ale widzę, że to niewspółmierne do korzyści. Mam takie prędkości, bo są dwa maszty nad media expertem, nie wiem jakiej firmy, ale pewnie jeden z play. Mam do nich "rzut beretem", nie widzę ich bezpośrednio(drzewa) ale generalnie jest bardzo blisko (300 m).
matek451
Guru bezprzewodowy

Te BTS-y przy ul.Wolności to Play i Orange. A co do Plusa to ma pozwolenie na LTE1800aero2 na pobliskim kościele Św. Wojciecha ale pewnie nie działa i wszystko obsługuje BTS przy Spacerowej2, znając Plusa jeden na całe miasto.
ODPOWIEDZ