Problem z Vista+USB - Proszę o pomoc

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ania83

Problem z Vista+USB - Proszę o pomoc

Post autor: ania83 »

Mam Vistę i cierpię na razie. Ale nic to dopóki nie wyłącza mi portów usb. Ja to tak nazywam. To jest tak, wkładam nowy pendrive i wtedy po jakimś czasie Vista nie widzi starych. Wyskakuje komunikat - "Nie rozpoznano urządzenia USB. Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera nie działa prawidłowo i system Windows go nie rozpoznaje". I potem jest jeszcze coś, że mam próbować ponownie, a jak znowu to wystąpi, to mam wymienić moje "urządzenie". No fajnie, ale ja na "moim urządzeniu", mam większość danych. Drukarka też nie działa przez to. Czy znacie jakąś metodę? W BIOSie już byłam i wszystko jest ok. Nie wiem co mam zrobić. :(
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Problem z Vista+USB - Proszę o pomoc

Post autor: zDaleKi »

Temat umieściłaś w: "Porozmawiaj o forum" a to nei ma nic z tym wspólnego.
Nie wiem dokładniej co przez to USB chesz podłączyć, ale przenoszę do Hyde-Parku, bo po temacie: "Problem z Vista+USB - Proszę o pomoc" wygląda mi to na problem z systemem.

EDIT:
Co do samego problemu, to jest komputer PC czy laptop?
Ile tam masz portów USB w tym komputerze?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Niestety, czasem bywa tak, że Vista (z resztą nie tylko bo i XP też ma taką przypadłość) ma problem z rozpoznawaniem urządzeń USB. Sam kiedyś z czymś takim się zetknąłem. W moim przypadku jednak system nie rozpoznawał praktycznie żadnego urządzenia więc płyta główna wylądowała w serwisie i została wymieniona z powodu uszkodzonego kontrolera USB.
Odnosząc się do Twojego problemu - jak napisał BliSki, jaki to komputer, ile masz portów USB, czy urządzenia podłączasz do sąsiednich portów czy też do różnych? Może być też tak, że kontroler USB nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego napięcia i natężenia prądu dla podłączonych urządzeń w wyniku czego mogą pojawić się podobne komunikaty.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
ania83

Post autor: ania83 »

Mam Toshibę A200. Posiadam w sumie 4 posrty usb, Staram się wkładac konkretny pendrive do tego samego gniazda ponieważ rówież to może stanowić problem. I nic :(
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Zakładam, że pendrive działa poprawnie na innym komputerze. Spróbowałbym przeinstalować system. Ewentualnie w pierwszej kolejności usunąć z menadżera urządzeń kontroler USB i kazać systemowi na nowo wykryć i zainstalować urządzenia. Jeśli to nie pomoże - proponuję udać się do serwisu.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

spotkałem się z podobnym problemem wywołanym przez wirusy, pomimo zainstalowanego dobrze znanego antywira, pomógł tylko format
ODPOWIEDZ