Router do E3131 na zewnątrz

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zero00
Początkujący użytkownik forum

Router do E3131 na zewnątrz

Post autor: zero00 »

Witam wszystkich!

Otóż jak w temacie. Posiadam modem E3131 od kilku lat, do tej pory używałem go w połączeniu z anteną atk-20, ale od kilku miesięcy z anteną doszło do takiej anomalii, że mimo iż poprawia zasięg, to pogarsza download z 10 razy (dosłownie! za to upload poprawia). Nie wiem czy to wina zardzewiałych styków, złącza antenowego czy może jeszcze czegoś innego, ale wracając do tematu wpadłem na pomysł, aby wywalić modem na zewnątrz, gdzie mam całkiem dobry zasięg i bez anteny (w domu niestety kiepsko). Niestety jest to kilka metrów od komputera, więc aby nie ciągnąć tego przez USB postanowiłem połączyć modem z jakimś routerem i wrzucić to wszystko do hermetycznej puszki na zewnątrz.

A więc moje pytanie jest takie - jaki router 3G w miarę tani polecacie do takiego zestawu. Wi-Fi używać nie będę, całość będzie szła po kablu do komputera, chcę tylko bezpiecznie wynieść modem na zewnątrz. Chyba, że polecacie jakieś inne rozwiązanie?
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Re: Router do E3131 na zewnątrz

Post autor: Hermogenes »

Zrobisz jak zechcesz ,tylko mnie się wydaje że wina leży po stronie zapchanego U900 coraz więcej jest w obiegu urządzeń mobilnych H+ i mamy taki finał .Popróbuj może zmienić technologię dostępu na LTE .poz Hermogenes
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

nexx wt3020f z Chin, za ok 50zł.
Awatar użytkownika
zero00
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zero00 »

Hermogenes pisze:Zrobisz jak zechcesz ,tylko mnie się wydaje że wina leży po stronie zapchanego U900 coraz więcej jest w obiegu urządzeń mobilnych H+ i mamy taki finał .Popróbuj może zmienić technologię dostępu na LTE .poz Hermogenes
Właśnie to jest ciekawa sprawa, ponieważ z odłączoną ateną osiągam całkiem dobre wyniki jak na moją okolicę do 12Mb w nocy, za dnia oczywiście spada w przedział 2-8, ale w sumie, to mnie to zadawala i wystarcza, głównie zależy mi na stabilniejszym zasięgu -93dBm w domu przy oknie, na zewnątrz o 10 lepiej. Co do LTE jestem na granicy zasięgu, jak przyjdzie czas na przedłużenie umowy wezmę coś co obsługuje 4G.
dzejk pisze:nexx wt3020f z Chin, za ok 50zł.
To jest ciekwe, myslałem jeszcze o TP-LINK TL-MR3020, ale po przeglądnięciu forum widzę, że opinie raczej średnie.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

pewnie antenę masz na ~900MHz, a bez niej modem łączy na 2100.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

zero00 pisze:...zależy mi na stabilniejszym zasięgu -93dBm...
Pobierz MDMA i wstaw screen z podłączoną anteną i bez anteny:

http://nerve.org.za/mdma/download/mdma1103.zip
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
ODPOWIEDZ