Światłowód, a normalny router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
novvvy
Początkujący użytkownik forum

Światłowód, a normalny router

Post autor: novvvy »

Cześć. Ostatnio podpisałem umowę z lokalnym operatorem na światłowód. Problem w tym, że oni dają swoje routery w zestawie - bardzo chu**we, bo to jakaś firma Desan Networks czy jakoś tak - widać po samym routerze, że ciężko o gorsze <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> - w każdym razie, nie można zmienić na inny router - bo tak jest w umowie i tyle - co mnie osobiście gó*no obchodzi, bo mamy 21w i nikt mi nie będzie nakazywał co mogę, a czego nie. W każdym razie, dostałem cynka, że jeszcze można spróbować - tzn. ludzie podobno tak robią, że łączą się przez "skrętkę" jr45 czy jakiś taki symbol i łączą to z normalnym routerem - takim np. netgearem co jest do internetu z orange - nie światłowodu. Moje pytanie brzmi - o co dokładnie chodzi i jak tego dokonać?

A moja frustracja wynika z tego, że ten gówniany router do światłowodu - jak obsługuje z 3-4Mb/s to jest szał ciał, a nie będę ciągnął kabla przez cały dom, żeby mieć szybszy internet. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Światłowód, a normalny router

Post autor: wojteks »

Bluzgać tu nie musisz, nie jest to mile widziane!

Normalnie się łączą, router od dostawcy zostaje i do niego podłączają drugi router kablem ethernet (rj-45) w zależności od potrzeb jako router lub jako AP/switch po odpowiedniej konfiguracji.

Na drugi koniec domu to kabel ethernet lub PLC (internet po sieci elektrycznej), WiFi może nie sięgnąć.
Nie pomagam na PW!
novvvy

Rozumiem. Wybacz, byłem poirytowany. Możesz mnie odesłać do jakiegoś poradnika jak tego dokonać i jak to skonfigurować, żeby chodziło należycie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Poradnik to jest na forum, napisz jaki masz drugi router oprócz Dasana (bo ten musi zostać) i co chcesz uzyskać, dodatkowy AP czy kolejny router.
Nie pomagam na PW!
novvvy

Nie wiem co to AP - chodzi mi generalnie oto, żeby sygnał Wifi szedł przez ten mój standardowy router - bo na pewno lepszy jest niż ten Dasana, ale niebawem kupię jeszcze coś lepszego, chociaż na tego netgeara nie narzekam, bo połączenie trzyma i nie zrywał nawet na beznadziejnych parametrach.

http://archiwum.allegro.pl/oferta/route ... 80617.html - to najprawdopodobniej ten, ale mam z dwoma antenami. Jak będzie potrzeba dokładnie znać model to dam znać.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

novvvy pisze:...jak obsługuje z 3-4Mb/s...
Po WiFi czy po LAN?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

novvvy pisze:Nie wiem co to AP - chodzi mi generalnie oto, żeby sygnał Wifi szedł przez ten mój standardowy router
No to logujesz się do Netgeara, ustawiasz mu IP z poza zakresu DHCP Dasana, wyłączasz DHCP po stronie LAN (żeby nie przydzilał IP urządzeniom, to ma robić Dasan), podłączasz kabel Ethernet z portu LAN Dasana do portu LAN Netgeara i już.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ