Wybór internetu w małej miejscowości

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Alamo
Początkujący użytkownik forum

Wybór internetu w małej miejscowości

Post autor: Alamo »

Witam wszystkich na forum.

Sprawa wygląda następująco. Mieszkam w małej miejscowości pod Wrocławiem, gdzie internet neostrady rozwija maksymalną prędkość 6Mbit/s i w najbliższym czasie to się nie zmieni. Jest jeszcze radiówka ale z nią nie jest wcale dużo lepiej. Ostatnio chciałem zmienić internet na mobilny, (mam możliwość wzięcia oferty dla firm), jednak jak się okazało Panowie z Orange zadzwonili do mojej Mamy przed końcem umowy i przedłużyli nam Funpack o kolejne dwa lata. Ostatnio dzwoniąc do urzędu ochrony konsumenta dowiedziałem się, że nowa umowa jest nieważna, ponieważ nie ma potwierdzenia na stałym nośniku jedynie przez telefon. Oczywiście konsultanci z Orange nie przyznają się do tego, jednak myślę, że musieliby unieważnić nową umowę, powiedzieli mi że mogę z powodu słabej prędkości negocjować i może zamienić sobie internet na LTE.

Moje pytanie, czy opłaca mi się brać u nich internet mobilny? Prędkość internetu sprawdzana na Sony Z3 compact w aplikacji speed test (mamy wszystkie komórki w Orange), w domu nie przekracza 4,5Mbit/1Mbit, parę metrów poza domem dochodzi do 11,9/2,1. Czy opłaca mi się dokupować antenę, nie wiem jaki pakiet by mi zaproponowano w Orange. Czy zerwać z nimi umowę i wziąć coś w Plusie razem z całym sprzętem( na komórkach znajomych u mnie na chacie pokazywało się LTE), czytałem też o Play na kartę ale do tego musiałbym dokupić router i nie wiem jak by było z zasięgiem.

Z internetu mają korzystać 3 komputery, brat gra czasami online, pewnie byłyby też jakieś torrenty.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór internetu w małej miejscowości

Post autor: dzejk »

a ta mała miejscowość pod Wrocławiem zwie się jakoś, czy mamy wróżyć z fusów ? :)
A torrenty to sobie odpuść, chyba, że lubisz wizyty smutnych panów o 6 rano.
Alamo
Początkujący użytkownik forum

Re: Wybór internetu w małej miejscowości

Post autor: Alamo »

Zapomniałem podać, miejscowość to Pasikurowice 51°12′39″N 17°06′16″E.
ODPOWIEDZ