Jaki ruter stacjonarny LTE do RBM?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki ruter stacjonarny LTE do RBM?
Witam
planuje zakup stacjonarnego rutera LTE (do użytku tylko w domu) do korzystania z internetu od RBM, a konkretnie korzystania z usługi "Darmowy internet LTE na 30dni".
Poza możliwością współpracy z kartą RBM, ruter powinien spełniać takie wymagania: 1) pobieranie danych do 150Mb/s [lte cat. 4] | 2) możliwość podłączenia i używania telefonu z wybieraniem tonowym [conajmniej 1 port rj-11] | 3) conajmniej 2 porty rj-45 [100Mb/s lub mile widziane 1Gb/s] | 4) 1 port WAN | 5) WiFi w standardzie n | 6) silny sygnał WiFi [osiągalny i mocny w odległości 10m od rutera] 7) możliwość współpracy obecnie i w przyszłości z kartami sim innych operatorów | 8 ) brak soft'owej blokady anten zewn uniemożliwiających ich działanie | 9) możliwość ustawienia na sztywno sieci LTE | 10) cena do 700pln.
Który z tych ruterów - Huawei B593s-22, Huawei B315s-22, ZTE MF283+, Alcatel Onetouch H850 - byście polecili (jeżeli żaden z tych to jaki inny spełniający moje wymagania)?
Pozdrawiam
planuje zakup stacjonarnego rutera LTE (do użytku tylko w domu) do korzystania z internetu od RBM, a konkretnie korzystania z usługi "Darmowy internet LTE na 30dni".
Poza możliwością współpracy z kartą RBM, ruter powinien spełniać takie wymagania: 1) pobieranie danych do 150Mb/s [lte cat. 4] | 2) możliwość podłączenia i używania telefonu z wybieraniem tonowym [conajmniej 1 port rj-11] | 3) conajmniej 2 porty rj-45 [100Mb/s lub mile widziane 1Gb/s] | 4) 1 port WAN | 5) WiFi w standardzie n | 6) silny sygnał WiFi [osiągalny i mocny w odległości 10m od rutera] 7) możliwość współpracy obecnie i w przyszłości z kartami sim innych operatorów | 8 ) brak soft'owej blokady anten zewn uniemożliwiających ich działanie | 9) możliwość ustawienia na sztywno sieci LTE | 10) cena do 700pln.
Który z tych ruterów - Huawei B593s-22, Huawei B315s-22, ZTE MF283+, Alcatel Onetouch H850 - byście polecili (jeżeli żaden z tych to jaki inny spełniający moje wymagania)?
Pozdrawiam
- MobNotHeavyUser
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Jaki ruter stacjonarny LTE do RBM?
Jeśli masz budżet 700 zł, to powinieneś zainwestować w Huawei E5186.
1) pobieranie do 300 Mb/s (cat.6)
2) 2 porty głosowe RJ-11* i dodatkowo wbudowana bramka VoIP
3) 4 porty LAN 1Gb/s
4) port WAN (gniazdo LAN4)
5) Wi-Fi a/b/g/n/ac, dwuzakresowe (2,4 i 5 GHz)
6) bez problemu wystarczy nawet na mały dom jednorodzinny
7) z tym nie ma problemu, router z dystrybucji Playa i Plusa nie ma simlocka, z innych też nie powinien mieć
8 ) z tego na razie nie korzystałem, ale ludzie piszą, że automatycznie wykrywa i przełącza się na zewnętrzną antenę
9) nie ma problemu, dodatkowo programem E5186 Toolbox v0.8a możesz wymusić pracę w wybranym paśmie
10) E5186 kupisz na Allegro za ok. 600 zł
*uwaga do punktu 2): Jeśli chcesz korzystać z Bezpłatnego internetu LTE w RBM, to musisz zaopatrzyć się w program Huawei E5186 Toolbox v0.8a. W nim trzeba wybrać tryb preferowanego połączenia LTE (LTE preferred). Nie możesz ustawić "Tylko LTE", bo wtedy telefon podpięty pod RJ-11 nie będzie Ci działał. Musi mieć możliwość przełączenia się na tryb 3G/UMTS.
1) pobieranie do 300 Mb/s (cat.6)
2) 2 porty głosowe RJ-11* i dodatkowo wbudowana bramka VoIP
3) 4 porty LAN 1Gb/s
4) port WAN (gniazdo LAN4)
5) Wi-Fi a/b/g/n/ac, dwuzakresowe (2,4 i 5 GHz)
6) bez problemu wystarczy nawet na mały dom jednorodzinny
7) z tym nie ma problemu, router z dystrybucji Playa i Plusa nie ma simlocka, z innych też nie powinien mieć
8 ) z tego na razie nie korzystałem, ale ludzie piszą, że automatycznie wykrywa i przełącza się na zewnętrzną antenę
9) nie ma problemu, dodatkowo programem E5186 Toolbox v0.8a możesz wymusić pracę w wybranym paśmie
10) E5186 kupisz na Allegro za ok. 600 zł
*uwaga do punktu 2): Jeśli chcesz korzystać z Bezpłatnego internetu LTE w RBM, to musisz zaopatrzyć się w program Huawei E5186 Toolbox v0.8a. W nim trzeba wybrać tryb preferowanego połączenia LTE (LTE preferred). Nie możesz ustawić "Tylko LTE", bo wtedy telefon podpięty pod RJ-11 nie będzie Ci działał. Musi mieć możliwość przełączenia się na tryb 3G/UMTS.
Ostatnio zmieniony 2016-06-23, 22:17 przez MobNotHeavyUser, łącznie zmieniany 1 raz.
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
Również polecam Ci Huaweia E5186...
ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
- radius
- ** Moderator **
W Play może to i działa, ale w N! niestety nie. Nawet z dzisiaj są świeże posty, że terminale z oporem wracają na LTE: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 72#p873372MobNotHeavyUser pisze:...Jeśli chcesz korzystać z Bezpłatnego internetu LTE w RBM, to musisz zaopatrzyć się w program Huawei E5186 Toolbox v0.8a. W nim trzeba wybrać tryb preferowanego połączenia LTE (LTE preferred). Nie możesz ustawić "Tylko LTE", bo wtedy telefon podpięty pod RJ-11 nie będzie Ci działał. Musi mieć możliwość przełączenia się na tryb 3G/UMTS...
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
- MobNotHeavyUser
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jeszcze jedna rada - w miarę możliwości nie korzystać z kodów USSD. Po ich użyciu router rzeczywiście miewa problemy z powrotem do LTE.
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
-
huawei E5186 widziałem niedawno w sklepie mbbm.com.pl ale za niecały 1000pln i dlatego nie brałem go pod uwage... apropo ofert na allego - jeszcze nie przejrzałem.
a z tych czterech ruterów które wymieniłem który byście wybrali jako najlepszy (przy okazji spełniający moje wymagania)?
ps wiem że przy ustawieniu "tylko LTE" telefon nie będzie działał, rozmowy odbywają się w 3G, z tego powodu zestawu karta RBM + ruter praktycznie nie da się używać jako darmowy telefon
a z tych czterech ruterów które wymieniłem który byście wybrali jako najlepszy (przy okazji spełniający moje wymagania)?
ps wiem że przy ustawieniu "tylko LTE" telefon nie będzie działał, rozmowy odbywają się w 3G, z tego powodu zestawu karta RBM + ruter praktycznie nie da się używać jako darmowy telefon
-
Podepnę się do tematu mianowicie poszukuje modemu z routerem do tej samej taryfy. Ale mam inne wymagania:
1) pobieranie danych do 150Mb/s
2) 1 port rj-45 [100Mb/s lub mile widziane 1Gb/s]
3) WiFi w standardzie n
4) możliwość współpracy obecnie i w przyszłości z kartami sim innych operatorów
5 )Ew. możliwość przyłączenia anteny zewnętrznej
6) możliwość ustawienia na sztywno sieci LTE
7) cena do ok. 400pln.
W obrębie 1,5 km mam trzy odbiorniki BTS. Na obecną chwilę na Speed test w tel Samsung GrandPrime prędkości 20 DL, 5 UL, ping 20 ms.
Jeden z polecanych zestawów to TL-WR1043ND + E3372h-153
http://allegro.pl/modem-4g-lte-huawei-e ... 08621.html
http://allegro.pl/router-tp-link-wifi-t ... 28784.html
Czy taki zestaw jest dobry, ew czy znajdę lepsze zestawienie w podobnych pieniądzach?
1) pobieranie danych do 150Mb/s
2) 1 port rj-45 [100Mb/s lub mile widziane 1Gb/s]
3) WiFi w standardzie n
4) możliwość współpracy obecnie i w przyszłości z kartami sim innych operatorów
5 )Ew. możliwość przyłączenia anteny zewnętrznej
6) możliwość ustawienia na sztywno sieci LTE
7) cena do ok. 400pln.
W obrębie 1,5 km mam trzy odbiorniki BTS. Na obecną chwilę na Speed test w tel Samsung GrandPrime prędkości 20 DL, 5 UL, ping 20 ms.
Jeden z polecanych zestawów to TL-WR1043ND + E3372h-153
http://allegro.pl/modem-4g-lte-huawei-e ... 08621.html
http://allegro.pl/router-tp-link-wifi-t ... 28784.html
Czy taki zestaw jest dobry, ew czy znajdę lepsze zestawienie w podobnych pieniądzach?
-
Ja bym kupił huawei b315. Poszukaj, ja kupiłem miesięczny za 200zł na Olx. Ogólne jestem zadowolony. Kiedyś używałem modemu + router ale nie było to tak bezobsługowe i szybkie jak to. Przy modemach zazwyczaj trzeba kombinować z dodatkowym zasilaniem a w przypadky hilinków masz podwójny nat.
Ostatnio zmieniony 2016-07-25, 20:17 przez MiMiMiM, łącznie zmieniany 1 raz.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
Nie jest to zbyt udany sprzęt... Bardzo często padają...MiMiMiM pisze:Ja bym kupił huawei b315. Poszukaj, ja kupiłem miesięczny za 200zł na Olx. Ogólne jestem zadowolony
ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
Padają routery czy zasilacze? E5186 jest młodym sprzętem i też nie wiadomo jak będzie. Ponadto mam gwarancję a jak za rok lub dwa ceny spadną kupię sobie za 200zł a nie 600zł
-
- Stary wyga bezprzewodowy
E5186 nie jest młody - jest na światowym rynku od 2014, tylko dopiero teraz trafił do PL poprzez operatorów
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja bym tego sprzętu nie kupił w cenie powyżej 100zł (ma wadę fabryczną i padają jak muchy) nawet z gwarancją (bo gdy nie dysponujemy innym zastępczym sprzętem, to w przypadku awarii musimy czekać na wymianę ok. 2 tygodni).MiMiMiM pisze:Ja bym kupił huawei b315. Poszukaj, ja kupiłem miesięczny za 200zł na Olx.
Jak jest odpowiedni router/router+HUB USB nie ma żadnej różnicy, poza tym że router może być o wiele bogatszy w wyposażeniu i dostępnych funkcjonalnościach firmware (E398 używam od 2012 roku i działa bdb, ogólnie linia Huawei E3276/E3272/E3372 to bardzo udane i sprawdzone produkty w niskiej cenie). P.S. E5186 mimo nie "pierwszej świeżości" wydaje się w tej chwili w klasie econo najbardziej sensownym zakupem do LTE-A jako modem stacjonarny.MiMiMiM pisze: Kiedyś używałem modemu + router ale nie było to tak bezobsługowe i szybkie jak to. Przy modemach zazwyczaj trzeba kombinować z dodatkowym zasilaniem a w przypadky hilinków masz podwójny nat.
jareq
-
Czyli taki zestaw TL-WR1043ND + E3372h-153 może być czy ew wymienić router na jakiś inny?
-
Ja bym wybrał coś z wbudowanym modemem, mniej problemów i kabli. Skoro tak narzekają na b315 to może b593-22 albo e5186. Co do zasięgu wifi to zależy od wielu rzeczy, 10m w budynku ze zbrojeniami może być problem. Wtedy kupujesz na olx najtańszy router i robisz z niego ap (łączysz porty lan routerów kablem, w ap wyłączasz dhcp, ustawiasz tą samą nazwę sieci, to samo szyfrowanie i odległe kanały). Wtedy nawet nie zauważysz ze masz 2 routery, taki pseudo roming.