Modem wewnętrzny do laptopa.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mopserdak
Początkujący użytkownik forum

Modem wewnętrzny do laptopa.

Post autor: mopserdak »

Witam, chcę dokupić do laptopa modem wewnętrzny na minipcie. Laptop w droższej wersji jest wyposażony w taki modem ma też wejście na kartę sim, obok slotu są 2 kable do dodatkowej anteny więc po tym względem wszytko powinno działać. Tutaj moje pytanie czy laptop wykryje i będzie się dało skonfigurować każdy modem na minipcie czy muszę kupić taki jak producent serwuje standardowo?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modem wewnętrzny do laptopa.

Post autor: wojteks »

Podstawowe pytanie jaki to laptop, niektóre maja blokady w BIOSie na obce karty WiFi i modemy.
Nie pomagam na PW!
mopserdak

Laptop to hp 2760p, zazwyczaj w specyfikacji modułu standardowego podawane są HP hs2340 HSPA+ Mobile Broadband oraz
HP un2430 EV-DO/HSPA Mobile Broadband
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

HP ma blokady w BIOS, szukaj takiego jak oryginalnie był w tym modelu, EV-DO nie jest w PL do niczego potrzebne więc raczej HS2340 aukcja http://allegro.pl/wwan-hp-hs2340-hspa-n ... 81013.html lub http://allegro.pl/modem-hp-ericsson-hs2 ... 57857.html
Tego drugiego nie polecam.
Nie pomagam na PW!
mopserdak

Dziękuję bardzo za pomoc, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MobNotHeavyUser »

To może podepnę się pod pytanie. Też kiedyś szukałem modemu wewnętrznego, ale do tabletu Kruger&Matz Edge 1082. Udało mi się znaleźć tylko 3G - Huawei E1220s-2. Prawda, że tablet budżetowy, ale generalnie ma wszystko, czego mi potrzeba. Właśnie, tylko LTE w nim brakuje. Może jest już do niego dostępny jakiś modem LTE?
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Stare tablety nie są wspierane i same nie wspierają nic nowszego. Co za problem po WiFi jakiś mobilny router sparować i mieć LTE.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

On nie jest stary. W zeszłym roku wszedł na rynek. Już na początku szukałem do niego modemu LTE, ale producent miał wtedy w ofercie tylko modem 3G. Ludzie chwalili ten sprzęt na forach i mówiło się, że może za jakiś czas pojawi się dedykowany moduł z LTE.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mopserdak, możesz jeszcze poszukać w sieci czy dla twojego modelu laptopa jest modowany BIOS bez blokad. Wtedy wsadzisz sobie co ci się podoba i już coś z LTE, a nie samym 3G.

MobNotHeavyUser sugeruję przychylić się do pomysłu wojteksa. Router mobilny to jakieś 100-150 zł, a szukanie modemu i potem trzymanie kciuków, aby zadziałał to czasochłonna i kosztowna zabawa. Do tego w przypadku tabletu trzymasz go w różnych pozycjach i z sygnałem będzie różnie. Pewniejsze WiFi, a router położony gdzie jest dobry sygnał LTE.
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

ja.michal pisze: MobNotHeavyUser sugeruję przychylić się do pomysłu wojteksa. Router mobilny to jakieś 100-150 zł, a szukanie modemu i potem trzymanie kciuków, aby zadziałał to czasochłonna i kosztowna zabawa. Do tego w przypadku tabletu trzymasz go w różnych pozycjach i z sygnałem będzie różnie. Pewniejsze WiFi, a router położony gdzie jest dobry sygnał LTE.
Pewnie masz rację. Mam taką zabawkę, chyba E5573. Tylko ma jedną wadę - bardzo słaba bateria, trzyma najwyżej 4 godziny. Bez powerbanku się nie obejdzie, a to kolejny grat. Modem wewnętrzny miałby tą zaletę, że nigdzie nie wystaje, zasilanie bierze z tabletu i nie trzeba pamiętać o jego zabieraniu. Ale jeśli producent nie wydał wersji z LTE, to chyba faktycznie nie ma innego wyjścia.
Awatar użytkownika
ksx4system

Post autor: ksx4system »

MobNotHeavyUser pisze:Mam taką zabawkę, chyba E5573. Tylko ma jedną wadę - bardzo słaba bateria, trzyma najwyżej 4 godziny.
Polecam router z mojej stopki (ZTE MF90+), przy zasilaniu z akumulatora (na szczęście wymiennego) zupełnie swobodnie przekracza 8 godzin (a przy bardzo lekkim korzystaniu z sieci jak np. radio internetowe to jeszcze dłużej).
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Dziwne, sam używam Airboxa Orange i spokojnie cały dzień korzystam w ruchu.
ODPOWIEDZ