Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam!
Posiadam internet mobilny z Playa z routerem Huawei b315 wraz z antena cybertecha mimo 15dbi i kabel 15m. Jak wiem ta antena jest na pasmo 1800hmhz.Problem z tym internetem pojawił sie mniej wiecej ok 0,5 roku temu ( wcześniej na wystawionej antenie osiagałem stablina predkośc ok 50mbit download i 6 upload, 3 kreski zasiegu na routerze). Obecnie zasięg spadł do 1 kreski , jak równiez sama predkosc do max 7-9mbit download i 2 upa ). Moja lokalizacja to Gorlice i przekaźnika na który nastawiona jest antena znajduje sie na szpitalu * bts podaje ok 1.43km* . Po drodze znajduje sie wprawdzie las niezbyt duzy ale jako że mieszkam na wzniesieniu chyba nie stanowi to problemu. Wyśle screen z ltewatch'a(obecne parametry).Antena znajduje sie obecnie na strychu w najwyższym punkcie. Proszę o pomoc co zrobić aby dostosować ten internet do stanu używalności
Ostatnio zmieniony 2016-07-30, 12:18 przez sztmek, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!
Posiadam internet mobilny z Playa z routerem Huawei b315 wraz z antena cybertecha mimo 15dbi i kabel 15m. Jak wiem ta antena jest na pasmo 1800hmhz.Problem z tym internetem pojawił sie mniej wiecej ok 0,5 roku temu ( wcześniej na wystawionej antenie osiagałem stablina predkośc ok 50mbit download i 6 upload, 3 kreski zasiegu na routerze). Obecnie zasięg spadł do 1 kreski , jak równiez sama predkosc do max 7-9mbit download i 2 upa ). Moja lokalizacja to Gorlice i przekaźnika na który nastawiona jest antena znajduje sie na szpitalu * bts podaje ok 1.43km* . Po drodze znajduje sie wprawdzie las niezbyt duzy ale jako że mieszkam na wzniesieniu chyba nie stanowi to problemu. Wyśle screen z ltewatch'a(obecne parametry).Antena znajduje sie obecnie na strychu w najwyższym punkcie. Proszę o pomoc co zrobić aby dostosować ten internet do stanu używalności
Parametry masz jak byś był 10 km od nadajnika ,zobacz jaki masz sygnał bez anten na zewnętrznym parapecie okna jeśli możesz wystawić po stronie nadajnika.poz Hermogenes
800mhz oraz 1800mhz . Router wystawiony na parapecie na zew na 2 pietrze. Anteny wbudowane.Wstawiam najlepsze wartosci jakie udało mi sie uzyskac w tym połozeniu.W tym połozeniu predkosc internetu skoczyła do ok 24mbit i ok 8-9 upload na 1800mhz
To już wiesz co robić antena na krótkim kablu wysięgnik do ściany ,kablami przejdziesz między futryną a ścianą tam jest szpara (zapiankowana) ; kable się zmieszczą .poz Hermogenes
Niestety u mnie wchodzi w gre jedynie montaż na strychu lub na dachu na maszcie. Ma kupić antenę na pasmo 800 czy zostać przy tej co mam i cos zrobić z kablem?
Na strychu nie ma Bts-a więc równie dobrze mógł byś powiesić antenę nad komodą .Nie znam Twojego domu więc nie podpowiem gdzie masz ją przyczepić ,tylko tyle że ma być na wolnym powietrzu, potrzeć w stronę najlepszego Bts-a .poz Hermogenes
Najpierw zrób porządek z tą co masz ,a potem możesz dokupić 800-setki jak nie będziesz zadowolony z pasma 1800 .miałeś się zapytać poz Hermogenes
cyt
wyślij te screeny Koledze Pawrzes na Telepolis. On Ci poda skąd czerpiesz sygnał. Na 2100 i 2600 nic nie masz?
2291010 (22f5-42) to Gorlice, ul. Węgierska 21 ; 233f-18 czyli 2309912 to Gorlice, Góra Cmentarna . Taka dostałem odpowiedz o kolegi z Telepolis.Ogolnie dzisiejsze pomiary bez anten zew(antena wbudowana) , router na parapecie. pomiar w złaczniku. Predkość download ok 23-26 mbit . upload ok 5-6mbit.Do nadajnika na wegierskiej mam ok 1.43km w lini prostej , a gora cmentarna ok 2km
Po wielu próbach, okazało sie moj router b315 jest uszkodzony a konkretnie wejscie do anten zew... Podłaczajac ta sama antene pod inny router b315 było okej i predkosć skoczyła , lecz siła sygnału dalej była na poziomie rssi -77 przy 1800mhz. W takim razie co Polecacie, wymienic router , antene czy dalej to testować?
Ten parametr przy LTE się nie liczy ,a Ty znowu wkleiłeś obrazek bez anteny na parapecie ,jeśli to jest punkt najlepszego odbioru to tam ma być antena ,w miejscu gdzie sygnał nie dociera ( jest kiepski ) antena nawet ze złota niewiele pomoże. Realne zyski anten są na poziomie kilku dBd .poz Hermogenes
Okej dziękuje, router aktualnie w naprawie, lecz przygotowuje sie montażu jak tylko wroći , stad mam dwa pytania?
1) Posidam 15m kabla tego od cybertech do tej anteny, wielu "specjalistów" mówi ze nie ma az takiej duzej straty, czy to prawda? Jeśli nie to postaram sie kupić ok 5m kabla od cybertecha
2) Nie mam przy sobie akutalnie anteny , chciałbym zapytac czy po prostu " od tak" mozna wymienic w niej kabel czy jednak jedna koncówka jest mocowana na stałe?