router MF28D - nie łączy sie z internetem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dawidd
Stały użytkownik forum

router MF28D - nie łączy sie z internetem

Post autor: dawidd »

Witam
Mam problem z ruterem ZTE MF-283+ - co jakiś czas przerywa internet. Kupiłem inny router tj zte MF28D żeby ustalić czy problemem jest router czy dostawca internetu orange. Ten MF 28D pracował w plusie. Wsadziłem 2 rożne karty z orange, ale nie łączy sie z netem. Siec orange wykrywa, siła sygnału jest ok 65 dB, ale przy probie poleczenia ciągle jest niepowodzenie. Ustawienie profilu polaczenia wybrałem dla orange, ale nic to nie zmieniło.Ustawienia skopiowałem z rutera mf283 ale bez efektu. Jak sprawdzić czy router jest sprawny i jak go zmusić do połączenia z internetem?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: router MF28D - nie łączy sie z internetem

Post autor: matek451 »

Gorzej nie można było wybrać. MF28D to bardzo słaby, awaryjny router a ZTE to firma , która nie zapewnia żadnego wsparcia ani aktualizacji FW. Wybór MF283+ w Orange, który jest następcą nieudanego MF28D to wybór mniejszego zła. Póki co operator nie pozostawia wielkiego wyboru jeśli chodzi o stacjonarne routery z LTE. Krótki romans z Alcatelem H8509 to jeszcze większy złom) lub zawodny B315. Oddaj jak możesz MF28D, za podobną kasę koło 200 zł kupisz E5186As-22, który działa z LTEWatchH.
dawidd
Stały użytkownik forum

oddać nie moge bo kupiłem na giełdzie. Na routerze ikona planety ma cały czas kolor zielony - niezarejestrowany. Czy da sie cos z tym zrobić? Wsadziłem teraz kartę z plusa(plusz na karte) i tez lipa
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Co z PINem do karty Orange? Jaki APN jest zdefiniowany w tym routerze?
Nie pomagam na PW!
dawidd
Stały użytkownik forum

pin wpisany, bez tego nie zalogował bym sie do ustawień routera. Teraz mam wsadzona karte plusa bez pinu
dawidd
Stały użytkownik forum

ustawienia połączeń:

Aktualny profil plus
Tryb: Automatyczny
Profil: Plus
Typ PDP IPv4
Nazwa profilu: Plus
APN: internet
Uwierzytelnianie NONE
nazwa użytkownika:
Haslo:
dawidd
Stały użytkownik forum

wsadziłem kolejna kartę z orange, stworzyłem nowy profil z apn: "internet" i teraz się połączył. Ale widzę ze po ponownym zalogowaniu nie ma tego profilu który utworzyłem tylko jest "null" i jakieś inne ustawienia, ale net chodzi. O co chodzi z tymi profilami - czy ten router ma jakies bledy i nie "trzyma" ustawionego profilu czy jak?
teraz mam tak:

Aktualny profil orange
Tryb: Reczny
Profil: Null
Typ PDP IPv4
Nazwa profilu:
APN:
Uwierzytelnianie APN_AUTH_MODES_V4_NONE
nazwa użytkownika:
Haslo:

Czy to prawidłowe ustawienia? To uwierzytelnienie na starym modemie miałem PAP - a jak powinno być?
ODPOWIEDZ