Jaki router i antenę - T-Mobile LTE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kalapix
Początkujący użytkownik forum

Jaki router i antenę - T-Mobile LTE

Post autor: kalapix »

Witam!
Poprzeglądałem trochę tematów na tym forum, jednak nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.
Mam zamiar wymienić swoją starą radiówkę na internet mobilny LTE. W grę raczej wchodzi jedynie T-Mobile, proponują mi oni nielimitowany dostęp za 49zł mies.
Muszę jednak wziąć router u nich. Mają do wyboru HuaweiB315s lub D-LinkDWR-921.
Moja lokalizacja w btsearch 52.142128 21.386776.
Parametry sygnału na zewnątrz budynku http://oi66.tinypic.com/e71jfb.jpg
Moje pytanie, który z tych routerów wybrać? I jaką antenę, żeby złapało sygnał LTE?

I jeszcze jedna rzecz, czy można wymusić w telefonie, żeby łapało tylko sygnał LTE (Huawei P9)?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Jaki router i antenę - T-Mobile LTE

Post autor: radius »

W Huawei na 99% się nie da, ale próbuj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=46043
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A cóż to za cudowna oferta za 49 zł ze sprzętem i nielimitowanym internetem? Czytałeś chociaż jej regulamin czy tylko łykasz jak pelikan to co gadają konsultanci ? No i po co pokazujesz screena z 3G na dodatek w HSPA+ czyli pewnie na UMTS900 NetWorks, który nic nie wnosi do tematu. Widzę ze słuchasz konsultantów z T-mobile. Skoro gwarantują ci LTE to czemu na zewnątrz nie łapiesz go na telefonie? Parametry sygnału UMTS900 na telefonie słabe więc na LTE 1800 pewnie jeszcze gorsze, skoro telefon go nie łapie. Ogólnie w tej lokalizacji jeśli BTS LTE1800Networks w Woli Duckiej lub Otwocku, sołtana 7 działa masz szanse na LTE w Orange i T-mobile. Zasięg LTe też w Plusie9 pozwolenia na LTE1800aero2 w tych samych lokalizacjach). Trzeba zrobić testy tych operatorów na telefonie zanim podpisze się umowę. W twoim miejscu zamieszkania oraz pod BTS-ami.
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tom3636 »

Moja kuzynka niedawno wzięła umowę w T-Mobile. Zależało jej na internecie LTE, więc konsultatn wcisnął jej jakiś telefon Huawei p9 Lite, abonament i internet LTE za 99 zł. Tyle, że w jej lokializacji jest tylko 3g. Oni się upierali, że jest. Brak słów dla takiego podejścia. Zależy tylko na złapaniu naiwnych klientów, którzy za brak internetu będą płacić 2 lata haraczu za głupotę i naiwność. Kuzynka wzięła tego D-Linka, ale wydawał mi się jakiś taki biedny.

Jak naprawdę nie masz innej alternatywy, to zamów przez internet, potestuj i najwyżej zwrócisz. Jak kupisz w salonie, to nie masz takiego komfortu. Najlepiej kup starter, pożycz jakiś sprzęt i potestuj.
kalapix
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kalapix »

matek451 pisze:A cóż to za cudowna oferta za 49 zł ze sprzętem i nielimitowanym internetem? Czytałeś chociaż jej regulamin czy tylko łykasz jak pelikan to co gadają konsultanci ?
Oferta ta pojawiła się na moim koncie abonenckim, nie gadałem z nikim z T-Mobile. Z racji, że moja firma ma wykupionych dużo numerów w T-Mobile i jest w tej sieci już 20 lat, pewnie dlatego oferta taka "cudowna".
matek451 pisze:Skoro gwarantują ci LTE to czemu na zewnątrz nie łapiesz go na telefonie?
Wydawało mi się, że jeżeli telefon ma do wyboru słaby sygnał LTE i w miarę dobry 3G, to zawsze wybierze 3G. Nie wiem jak wymusza się w telefonie LTE, żeby zobaczyć jaka byłaby jakość sygnału.
Poza tym, myślałem że jeżeli do nadajników T-Mobile mam raptem 3 i 4 km, to razem z anteną powinienem mieć zapewniony w miarę dobry sygnał.
matek451 pisze:Trzeba zrobić testy tych operatorów na telefonie zanim podpisze się umowę. W twoim miejscu zamieszkania oraz pod BTS-ami.
Co ewentualnie musiałbym sprawdzać pod BTS-em? Bo miałem okazję wielokrotnie tam bywać i LTE chodziło tam idealnie.
ODPOWIEDZ