Anteny do LTE Advanced - jakie? A Signaflex?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Anteny do LTE Advanced - jakie? A Signaflex?
Przymierzam się do zakupu routera E5186 i uruchomienia sobie LTE Advanced w którejś sieci. Zastanawiam się, jaką charakterystykę musi mieć antena do LTE-A. Przecież musi łapać wszystkie używane częstotliwości. Jak to załatwić?
Trafiłem na anteny Signaflex: http://www.signaflex.pl/anteny-gsm-3g-4g-lte-wifi.html. Niby mają ofertę do tego routera, niby mają też anteny na LTE-A. Co sądzicie?
Trafiłem na anteny Signaflex: http://www.signaflex.pl/anteny-gsm-3g-4g-lte-wifi.html. Niby mają ofertę do tego routera, niby mają też anteny na LTE-A. Co sądzicie?
- onken
- ** Moderator **
Re: Anteny do LTE Advanced - jakie? A Signaflex?
Serio wierzysz w to że antena może pracować w tak szerokim zakresie częstotliwości... ?
Pasmo pracy: 850~960 MHz, 1710~2500 MHz
Pasmo pracy: 850~960 MHz, 1710~2500 MHz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
onken, anteny mikropaskowe są robione również tak, że pracują w tak szerokim zakresie. Inna sprawa to ich zysk. Na pewno nie po 25 dB na każdym paśmie. Trzeba to podzielić przez wszystkie zakresy i może, mniej więcej, wyjdzie zysk na dany zakres. Samej anteny zysk w danym zakresie pewnie koło 6-7 dB, dorzucając kabel 10 m LMR200 strata wyniesie od 3,5 do 5,5 dB na samym przewodzie, złącza koło 2 dB. Wyjdzie tłumik, albo zysk rzędu 1-2 dB przy całym komplecie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Oni sprzedają wszystko co chcesz kupić. Pomijam już kwiatki w opisie typu "polaryzacja dookólna pozioma" czy do anteny kierunkowej dodane wykresy od dookólnej albo dwukierunkowej, rozpacz ubrana w ładny bełkot. Nie polecam.ygreko pisze: Niby mają ofertę do tego routera, niby mają też anteny na LTE-A. Co sądzicie?
Nie pomagam na PW!
-
OK, rozumiem, że firma nie jest na topie ze swoimi produktami. Zresztą odnalazłem - ktoś już pisał o antenie Sigmaflex, że lepiej mu router działa bez anteny...
Tak czy siak pytanie pozostaje zasadne - jakie anteny stosować do LTE Advanced? Na razie mam router na strychu, ale docelowo chcę go przenieść do "serwerowni", gdzie mam podtrzymanie zasilania itd. Niestety, jest to dość betonowe pomieszczenie a antenę mogę dać na pałąku na kominie. Do tego chcę mieć możliwość wyboru dostawcy usługi w przyszłości, ale rozumiem, że LTE-A u każdego dostawcy to będzie 1800+2600MHz?
Tak czy siak pytanie pozostaje zasadne - jakie anteny stosować do LTE Advanced? Na razie mam router na strychu, ale docelowo chcę go przenieść do "serwerowni", gdzie mam podtrzymanie zasilania itd. Niestety, jest to dość betonowe pomieszczenie a antenę mogę dać na pałąku na kominie. Do tego chcę mieć możliwość wyboru dostawcy usługi w przyszłości, ale rozumiem, że LTE-A u każdego dostawcy to będzie 1800+2600MHz?
- onken
- ** Moderator **
Nie, w Play jeszcze do LTE-A jest 2100. A do tego praktycznie kazdy ma lub moze bedzie mial LTE 800. Play tez. Czyli w teorii nawet 4 czestotliwosci moga miec ( CAT12)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przy tak wysokich częstotliwościach potrzeba bardzo dobrych (grubych i w efekcie drogich) kabli. Cenowo pewnie wyjdzie to tak, że lepiej zrobić sobie samemu ODU z zasilaniem PoE.
-
Przez ponad dwa lata zanim postawiłem router na strychu na moim maszcie wisiały dwie różne anteny dwóch lokalnych dostawców internetu. Wytrzymywały -28*C zimą i nie wiem ile latem... I żyły. Router, który stoi na strychu też stoi już tam 15 miesięcy i też swoje już wytrzymał. Czy w takim razie można spokojnie założyć, że jak zapakuję nowy router LTE Advanced do hermetycznego pudełka to też wytrzyma ze dwa lata?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Możesz rozwinąć myśl ODU ? Może podasz jakiś model czy schemacik jak to ma wyglądać, bo nie bardzo kumam tego co napisałeś.ja.michal pisze:Przy tak wysokich częstotliwościach potrzeba bardzo dobrych (grubych i w efekcie drogich) kabli. Cenowo pewnie wyjdzie to tak, że lepiej zrobić sobie samemu ODU z zasilaniem PoE.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
ODU czyli OurDoor Unit. Najprościej to puszka, w której jest router lub router i modem zasilane przez PoE (wypada dać stabilizator napięcia już w puszce jeśli sprzęt nie ma standardu zasilania przez PoE). Można to zrobić po kosztach, na sprzęcie konsumenckim, albo drożej na sprzęcie przemysłowym.
-
- Stały użytkownik forum
Pięknie wszyscy skrytykowali propozycję autora wątku, ale na zasadnicze pytanie odpowiedź nie padła, a też chętnie dowiedział bym się jakiej anteny użyć do LTE-ADVANCED.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Agregacja jest możliwa przy łączności z jednym sektorem antenowym tłumienie fali radiowej w wolnym powietrzu jest różne dla częstotliwości 800 1800 2600 w odległości 2 km dla częstotliwości skrajnych różnica wynosi około 10 dB tak więc wystarczy antena na skrajne najwyższe pasmo bo pozostałe pasma będą miały wystarczające natężenie pola . poz Hermogenes
-
- Stały użytkownik forum
I to jest konkretna odpowiedź, dzięki
Rozumiem, że w tym przypadku najwyższe pasmo to będzie 2600 ?

-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli jest na twoim sektorze to tak tylko to jest radio i nikt nie zagwarantuje przy zamgleniu deszczu itp dostępu do nośnej 2600 .poz Hermogenes
-
- Początkujący użytkownik forum
witam ja polecam
http://www.orange.pl/kid,4004241603,id, ... ticle.html
http://www.orange.pl/kid,4004241603,id, ... ticle.html
-
- Guru bezprzewodowy
Pokaż dowody na jej skuteczność na poszczególnych pasmach LTE i przy konkretnych agregacjach LTE-A.