Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam, posiadam router ALCATEL ONE TOUCH H850, a w nim karte SIM z internetem LTE od play. BTS jest ode mnie około 800 metrów. Anteny widzą się. Prędkość pobierania bez anteny wynosi około 40 mb/s. Po podłączeniu anteny dualnej prędkość spada około 50%. Antena podłączona na kablu 5m, końcówki SMA.
Realny zysk energetyczny anten period-log wacha się od 5 do 8 dBi w zależności od jakości materiału płytki .
Teoretyczny zysk kierunkowy 6-10 dBi w zależności od kąta rozwarcia.
Ostatnio zmieniony 2016-08-03, 18:13 przez Hermogenes, łącznie zmieniany 1 raz.
To już jest druga antena, która mi wymienił typ z aukcji allegro. Proponuje kolejną wymianę, już trzecią. Jednak zastanawiam się już całkowicie nad zwrotem, a nie wymiana. Co proponujecie? Też mile widziane przykłady anten, które mogę kupić. Póki co do nadajnika mam 800 metrów, ale też się wyprowadzam dlatego szukam anteny, która mi starczy np. na 2-3 km.
Ta antena może się przydać jeśli będziesz agregował pasmo 800 i 1800 jeśli zaś będziesz korzystał z pasma 1800 tylko to są lepsze wynalazki .To tak nie działa że pełno nadajników nadają na pasmach od 800 do 2600 albo przynajmniej posiadają pozwolenia. To trzeba sprawdzić na własnej skórze w danym miejscu.poz Hermogenes
Przy pomocy smartfona i odpowiedniej aplikacji ,są też koledzy na forum którzy się specjalizują w lokalizacjach; Matek, Radius może tu zajrzą .poz Hermogenes
Pasmo 1800 MHz. Kabel H155 PE. Mam do wyboru kilka długości kabla. Jeżeli nie ma dużych róznic to kupię dłuższy kabel, żeby też antene ustawić wyżej. Jak to wygląda w praktyce?
Na 15 metrach tego kabla stracisz cały zysk energetyczny tej anteny.Zostanie tylko zysk z przeniesienia punktu odbioru=nadawania na zewnątrz .poz Hermogenes
Przyjmij 0.5dB na metr długości o ile ten kabel jest Beldena, każde złącze 1dB, pigtail do modemu to 2 złącza czyli 10m to 5dB+2dB na pigtail =7dB tłumienia, antena ma powiedzmy 15dBi zysku więc pozostanie Ci po odjęciu tłumienia kabla 8dBi. Kolejne 5m kabla to wzrost tłumienia o 2.5dB, z zysku anteny zostanie 5.5dBi.
Kabel jest w komplecie z antena cybertecha, która zamówię jutro. Zastanawiam się nad długością kabla jaka zamówić.
Teraz pytanie coo będzie lepsze. Zostawić antenę na drugim piętrze z krótkim kablem i zyskiem. Antena będzie zaslonieta po części budynkiem i drzewami. Czy kosztem zysku przenieść antenę na dach przy użyciu 15m kabla.
ciężko powiedzieć, musiałbyś sam obadać.
Najlepiej kup antenę ze złączem N i odłączanym krótkim kablem, a jak będzie nieciekawie to dokupisz dłuższy i wymienisz. Tylko ten dłuższy już nie w cybertechu, bo oni mają tylko nie najlepszy H155PE.
Czy antena musi być skierowana bezpośrednio na bts? Przeglądałem mapę i się okazało, że za moim blokiem na stacji Orlen jest bts. Jest to całkowicie druga strona niż mam balkon, więc antena będzie zupełnie w drugą stronę. Jest to mniej 100 metrów.
Na sto metrów to antena jest zbędna ,dlatego to zamieszanie ze spadkiem sygnału .Anteny wewnętrzne routera odbierały silny sygnał z Orlen ,a zewnętrzna słabszy z dalszego masztu. To tylko moje przypuszczenia . Jest tylko jedna antena bez kierunkowa nazywa się izotropowa wszystkie inne są w jakimś stopniu kierunkowe ,nawet zwykły dipol otwarty nie promieniuje w osi patyka .Antena cybertecha nie odbiera ani nie nadaje do tyłu na plecach ma blaszany ekran . poz Hermogenes
Do każdego BTS mam blisko, więc podłączona antena widząca BTS powinna przynajmniej zachować jakość anteny wewnętrznej, chyba, że się mylę. Antena wewnętrzna też waha się pomiędzy 15-40 mb/s, chce to ustabilizować, dlatego pokładam nadzieje w Cybertechu. Mam nadzieje, że dobrze robię Zamierzam ją skierować na BTS 0,5 km jak poniżej:
radius pisze:Jeśli stacje bazowe są na innych azymutach to powinno się udać.
Jak stacja jest blisko to zagłuszy inne nawet jak będzie z tyłu za anteną. Żeby tak nie było anteny musiałyby mieć bardzo wąskie kąty promieniowania, minimalne listki boczne i duże tłumienie od tyłu a żaden panel/kolinearna/yagi-uda czy inne proste anteny tak nie mają.
Nie zalamujcie mnie haha. To by była 3 antena lte, którą bym zwrócił. Tamte to były z uniwersalnym pasmem. Nadzieja w Cybertechu na 1800. Zależy mi tylko na ustabilizowaniu tej prędkości.
Przyszła mi antena Cybertecha. Niestety po podłączeniu do routera wydaje się, że nadal korzysta ze swojej wewnętrznej anteny, bo gdy schowam router poza widoczność BTSa to zaświeca się czerwona dioda sygnału, mimo tego, że antena jest na zewnątrz - gdy router wraca na parapet sygnał jest ok. Co robić? Proszę o pomoc.